ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης: Ολομέτωπη «επίθεση» μπροστά στις κάμερες της Κρατικής Τηλεόρασης – Όσα έγιναν στο Debate

Αβέρωφ, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης: Ολομέτωπη «επίθεση» μπροστά στις κάμερες της Κρατικής Τηλεόρασης – Όσα έγιναν στο Debate

Το προτελευταίο Debate, μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 1ης Φεβρουαρίου, στις εγκαταστάσεις της Κρατικής Τηλεόρασης.

Οι τρείς υποψήφιοι, απάντησαν σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου και παρουσιαστή Ανδρέα Κημήτρη και άνοιξαν τα τελευταία τους χαρτιά σε μια εφ' όλης της ύλης τηλεμαχία, απάντησαν για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο.  

Το πιο σοβαρό πρόβλημα και πως θα το αντιμετωπίσουν

Αρχικά το debate ξεκίνησε με μια κοινή ερώτηση προς τους τρεις υποψηφίους, η οποία αφορούσε το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος και πως θα το αντιμετωπίσουν.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι είναι έτοιμος να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και θα επικεντρωθεί σε τέσσερις. Το Κυπριακό, για το οποίο όπως είπε μαζί με τους συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει  προεργασία έτσι ώστε με την ΕΕ να σπάσουν το αδιέξοδο, το θέμα της οικονομίας τονίζοντας ότι θα υπάρξουν άμεσα μέτρα φορολογικής μεταρρύθμισης και επιτάχυνση της πράσινης Μετάβασης, ενώ σχετικά με το θέμα του μεταναστευτικού είπε ότι έχουν ετοιμάσει το Νομοσχέδιο για δημιουργία, υφυπουργείου Μεταρρύθμισης, για συστέγαση όλων των υπηρεσιών.

Προτεραιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου, σύμφωνα με τα όσα απάντησε, είναι η εθνική δικαίωση και δεύτερο να ετοιμάσουν το έδαφος για επανέναρξη του διαλόγου το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με μια δυνατή οικονομία.

Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη το πιο μεγάλο ζήτημα είναι η ανασφάλεια, όπως τόνισε. Ανέφερε ότι έχει πολλές διαστάσεις, όπως η οικονομική, η κοινωνική και η διαφθορά που προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια με τα σκάνδαλα που υπάρχουν. Είπε ότι θα υπάρξουν άμεσες δράσεις και είναι απόλυτα έτοιμος να τις αντιμετωπίσει, ξεκινώντας με την διαπίστωση των βασικών αναγκών των πολιτών.   

Διαφθορά

Ακολούθησε ερώτηση για το θέμα της διαφθοράς και για το πως θα την αντιμετωπίσουν, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να τονίζει ότι θέλει αναβάθμιση του εσωτερικού ελέγχου, αναβάθμιση εξωτερικού ελέγχου με τον Γενικό Ελεγκτή και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, είπε πως θα επιδείξει μηδενική ανοχή και θα απαιτήσει την λογοδοσία και την απόδοση ευθυνών, ακόμα μέχρι και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι η διαφθορά θα αντιμετωπιστεί με  απόλυτη λογοδοσία και διαφάνεια. 

Οικονομία

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι θα αυξήσει τον εθνικό πλούτο και μέσω αυτής της αύξησης να έχει μεγαλύτερο μερτικό ο κάθε πολίτης.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι θα επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και την καινοτομία. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι εποπτικές Αρχές που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, την Κεντρική Τράπεζα και την κεφαλαιαγορά. 

Πάγωμα εκποιήσεων 

Ερωτηθείς για το αν είναι υπέρ του παγώματος των εκποιήσεων ή όχι οι υποψήφιοι απάντησαν τα εξής:

Νίκος Χριστοδουλίδης: Πρέπει βρούμε μια μόνιμη λύση. Δεν είναι υγιές το κάθε τρεις μήνες.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Το πάγωμα δεν λύνει το πρόβλημα. Αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με κοινωνική στόχευση.

Ανδρέας Μαυρογιάννης:  Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα υιοθέτησης προσωρινών ένδικων μέτρων για αναστολή πλειστηριασμού.

Μεταναστευτικό

Στο δεύτερο μέρος του debate οι τρεις υποψήφιου ερωτήθηκαν για το μεταναστευτικό, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να τονίζει πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τις διεθνείς υποχρεώσεις του κράτους μας, να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, να σταματήσει η ροή των παράνομων μεταναστών και να έχουμε πολιτική συστηματικού επαναπατρισμού. 

Σχετικά με το ίδιο ζήτημα ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε πως πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο αυστηροί. Να μην είναι η χώρα μας ελκυστικός προορισμός. Τέλος ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ξανά ότι έχει ετοιμαστεί το Νομοσχέδιο και θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Κυπριακό

Η επόμενη ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν οι τρεις βασικοί υποψήφιοι ήταν αυτή που αφορά το θέμα του Κυπριακού, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να τονίζει πως η πρόταση του ήταν για να υπάρξει ομοσπονδοποίηση της Κύπρου, ως το εργαλείο για αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων. Και λειτουργικό θα είναι και καλό. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να αποτρέψουμε τους κινδύνους ενόψει των τουρκικών εκλογών και να προετοιμάσουμε το ξεκλείδωμα της διαδικασία. Από πλευράς του ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι πρώτη ενέργεια, είναι Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι, με σκοπό η Ε.Ε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Δεύτερος γύρος

Τέλος ο δημοσιογράφος της εκπομπής Ανδρέας Κημήτρης, ζήτησε από τους υποψήφιους, ένα καταληκτικό σχόλιο για το τι θα κάνουν σε περίπτωση που δεν περάσουν στον δεύτερο γύρο, με τους ίδιους να απαντούν τα πιο κάτω: 

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Το στοίχημα είναι ο τόπος να συνεχίσει να πορεύεται προς τα πίσω ή να έχουμε πισωγύρισμα. Και αυτό είναι κάλεσμα και στον κόσμος του ΔΗΣΥ. Ο κόσμος του κόμματος είναι αυτός που θα οδηγήσει στην σταθερότητα.»

Ανδρέας Μαυρογιάννης:«Κατεβήκαμε στις εκλογές για να τις κερδίσουμε»

Νίκος Χριστοδουλίδης:«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είμαστε στον Β’ γύρο και θα κερδίσουμε τις εκλογές, Δεν το σκέφτηκα. Αν συμβεί αυτό, ως Νίκος Χριστοδουλίδης θα τοποθετηθώ. Είναι η υποψηφιότητα για όλους.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top