ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Μαυρογιάννης: «Ευθύνη του κράτους η διασφάλιση της προστασίας και ευημερίας των ζώων» - Οι προτάσεις του

Α. Μαυρογιάννης: «Ευθύνη του κράτους η διασφάλιση της προστασίας και ευημερίας των ζώων» - Οι προτάσεις του

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Φιλοζωικών Οργανώσεων «Φωνή για τα Ζώα», πραγματοποίησε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εκλογικού Επιτελείου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υποδέχτηκε την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μαίρη Χρυσοχού - Αναστάση και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων, Ντίνο Αγιομαμίτη, με τους οποίους είχε ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό διάλογο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη δράση της Ομοσπονδίας και των οργανώσεων που εκπροσωπεί και να ακούσει τα αιτήματα και τις προτάσεις τους, που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της προστασίας και ευημερίας των ζωών.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τέθηκαν η ανάγκη για ενδυνάμωση και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία και ευημερία των ζώων και τον περί σκύλων νόμο, το πρόσφατο ζήτημα που δημιουργήθηκε με τους χώρους σίτισης αδέσποτων ζώων, αλλά και η εφαρμογή σχεδίου για τη μαζική στείρωση αδέσποτων. Συζητήθηκαν επίσης η ενίσχυση και βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της αστυνομίας των ζώων, όπως επίσης και η ανάγκη για καλλιέργεια κουλτούρας και αντίληψης προστασίας και ευημερίας των ζώων.

Επιπλέον, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η εισήγηση της Ομοσπονδίας για δημιουργία Φορέα Ελέγχου και Προστασίας Ζώων, μίας ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα συγκεντρώνει υπό την εποπτεία της ζητήματα που αφορούν κυρίως τα κατοικίδια και τα ζώα συντροφιάς. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε θετικά από τον κ. Μαυρογιάννη, ο οποίος τόνισε πως είναι ανοικτός για όποιες εποικοδομητικές εισηγήσεις έχουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων και εξασφάλιση της ευημερίας όλων των ζώων.

Στην Κύπρο το φαινόμενο της εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Γι’ αυτό και απαιτείται η άμεση λήψη αυστηρών μέτρων, όπως επίσης και η διασφάλιση εντατικότερου ελέγχου.

Το κράτος έχει την ευθύνη για την προστασία και ευημερία των ζώων και ως εκ τούτου στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας έχουμε συμπεριλάβει τις εξής προτάσεις:
• Ενδυνάμωση και αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, εκεί και όπου χρειάζεται, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες, διεθνείς πρακτικές.
• Δημιουργία δομών εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να ελέγχεται και να διασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων, η επίβλεψη ζωολογικών κήπων και καταστημάτων πώλησης κατοικίδιων και η στήριξη των καταφυγίων αδέσποτων ζώων.
• Στήριξη των τοπικών Αρχών στο έργο τους για αυστηρή εφαρμογή του περί Ευημερίας των Ζώων και του περί Σκύλων Νόμου.
• Εφαρμογή σχεδίου για στείρωση όλων των αδέσποτων γάτων και σκύλων σε χρονοδιάγραμμα 5 χρόνων.
• Ενίσχυση της Αστυνομίας Ζώων και επαρκή στελέχωσή της από άτομα που έχουν τα κατάλληλα προσόντα και την εμπειρία.
• Καλλιέργεια κουλτούρας φιλοζωίας και προστασίας των αδέσποτων ζώων, με άμεση εμπλοκή των τοπικών αρχών και των σχολικών μονάδων.
• Ενίσχυση των δομών προστασίας της άγριας πανίδας του τόπου, με την δημιουργία συνεργειών μεταξύ ΜΚΟ και κρατικών υπηρεσιών, για την εξασφάλιση της επιβίωσης και πολλαπλασιασμού των πληθυσμών τους.
• Εκπόνηση ειδικών σχεδίων διαχείρισης για προστασία των μεταναστευτικών πουλιών.
• Δημιουργία νομικού πλαισίου που να απαιτεί την καταγραφή και αδειοδότηση ξενικών ειδών πανίδας από ιδιώτες, τόσο για προστασία του εθνικού οικοσυστήματος όσο και του κοινού από πιθανή δραπέτευσή τους.
• Ενίσχυση της Υπηρεσίας Θήρας για πάταξη της λαθροθηρίας
• Επανασύσταση ουλαμού πάταξης της Λαθροθηρίας.
• Μετατροπή σε κακούργημα την κακοποίηση ή θανάτωση ζώου.
• Παροχή υπηρεσιών και υποδομών που θα βοηθούν την δράση ευαισθητοποιημένων πολιτών, που θα δρουν ως σημεία ενημέρωσης για την ευημερία των ζώων.
• Διασφάλιση της σίτισης αδέσποτων ζώων με την παροχή τροφών σε εθελοντές και την εμπλοκή των τοπικών αρχών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Λαμπάδιασαν» οχήματα τα ξημερώματα – Βρίσκονταν σταθμευμένα σε ανοικτό πάρκινγκ– Εξετάζεται και εμπρησμός

Απίστευτη απάτη - 58χρονος πείστηκε να επενδύσει σε εταιρεία που θα έμπαινε σε χρηματιστήριο – Το ποσό που «έκανε φτερά»

Καιρός: «Τα ‘χει παίξει» - Καλημέρα με λιακάδα, καλό μεσημεράκι με νεφώσεις και μεμονωμένες βροχές

Ακτοπλοϊκή σύνδεση: Εξαντλήθηκαν οι κρατήσεις αυτούς τους μήνες - Το πρόγραμμα, οι τιμές και οι νέες υπηρεσίες

Φοιτητική Χορηγία: Σταδιακή η καταβολή – Ποιες αιτήσεις εξετάζονται τώρα – Όλες οι πληροφορίες

Ηλίας Γκότσης: Δεν μου λείπει η τηλεόραση – Ξέρω ότι θα πάω απλά να κάνω τη «γλάστρα»Στη μάχη οι Αρχηγοί για την τελική συσπείρωση - Σύγκρουση Νικόλα-Αννίτας – Η πάλη ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ για την τρίτη θέση

Στη μάχη οι Αρχηγοί για την τελική συσπείρωση - Σύγκρουση Νικόλα-Αννίτας – Η πάλη ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ για την τρίτη θέση

Oι Αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ μπαίνουν τις τελευταίες ώρες στην «αρένα», για την τελική μάχη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top