Τη στήριξή τους στη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου στη Χάγη για τη μελλοντική δίωξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξέφρασαν σε κοινή δήλωση στην οποία κατέληξαν μετά την Σύνοδο ΕΕ - Ουκρανίας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στην κοινή δήλωση οι τρεις ηγέτες εκφράζουν τη στήριξή τους στην «ανάπτυξη ενός διεθνούς κέντρου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης στην Ουκρανία (ICPA) στη Χάγη, με στόχο τον συντονισμό της διερεύνησης για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, τη διατήρηση και την φύλαξη στοιχείων για μελλοντικές δίκες», το οποίο θα συνδέεται με την υπάρχουσα Κοινή Ομάδα Ερευνών, που λειτουργεί με τη στήριξη της Eurojust.
Επίσης, η ΕΕ επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της να στηρίξει την πρωτοβουλία της Ουκρανίας για ειρήνευση στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ενώ σημειώνεται πως μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει επιδείξει γνήσια βούληση για ειρήνευση.
Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση, η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή και επαναδιατυπώνεται πως το μέλλον της Ουκρανίας και των πολιτών της βρίσκεται εντός της ΕΕ.
«Μοιραζόμαστε κοινές αξίες δημοκρατίας, κράτους δικαίου, σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες, καθώς και στην ισότητα των φύλων», τονίζεται.
«Η ΕΕ επαναδιατύπωσε τις σταθερή στήριξη και δέσμευση στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».
Στην κοινή δήλωση γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων στην εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ - Ουκρανίας μέσω της Συμφωνίας Σύνδεσης και της πρόσβασης της χώρας στην ενιαία αγορά, καθώς και στην πρόοδο της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ, για την πορεία της οποίας θα υπάρξει ενημέρωση την άνοιξη του 2023 από την Κομισιόν.
Επίσης επαναλαμβάνεται πως η ΕΕ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση κατεχόμενων Ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, όπως δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας.
Στο κείμενο οι τρεις ηγέτες καλούν επίσης όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και τη Λευκορωσία να σταματήσει να διευκολύνει τη ρωσική εισβολή.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις