ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιος είναι ο λόγος που η Τουρκία αρνήθηκε βοήθεια από την Κύπρο; Τα δυο σενάρια - Δυσκολίες και στη Συρία

Ποιος είναι ο λόγος που η Τουρκία αρνήθηκε βοήθεια από την Κύπρο; Τα δυο σενάρια - Δυσκολίες και στη Συρία

Εκστρατεία αλληλεγγύης σε πληγέντες σε Τουρκία και Συρία από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εδώ και λίγες ώρες, γίνεται λόγος για την άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου σε δηλώσεις του στην εκπομπή "Alpha Καλημέρα" ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζουν ακόμα αν οι λόγοι άρνησης έχουν να κάνουν με πολιτικά κίνητρα ή αν βοήθεια που πρόσφερε η Κύπρος δεν ταιριάζει με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν ζητηθεί.

Συγκεκριμένα ανέφερε «Η Κύπρος προσφέρθηκε να συνδράμει. Η απάντηση που λάβαμε από πλευράς Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ήταν ότι η Τουρκία δεν ήθελε εκείνη τη στιγμή την βοήθεια που προσέφερε η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν γνωρίζουμε στο παρόν στάδιο αν η εν λόγω άρνηση αφορμάται από πολιτικά κίνητρα ή αν η βοήθεια που προσφέραμε δεν ήταν σύμφωνη με τις τεχνικές προδιαγραφές που είχαν ζητηθεί».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρόθυμη έχει τη βούληση και ετοιμότητα να συνδράμει στις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και σε δεύτερη φάση θα δούμε πως μπορούμε να συνδράμουμε στο ανθρωπιστικό δράμα , να αποστείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια», εξήγησε ο κ.Δημητρίου.

Σε ερώτηση αν η Κύπρος διαθέτει ελαφρού ή βαρέως τύπου ομάδα διάσωσης ο κ.Δημητρίου σχολίασε:

«Η ΚΔ διαθέτει μια διαπιστευμένη ομάδα διάσωσης που είναι ελαφρού τύπου και η Τουρκία ως μας έχει ξεκαθαριστεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας χρειάζεται βαρέως τύπου σωστικά συνεργεία, κάτι που η ΚΔ δεν έχει διαπιστευμένα να στείλει στο εξωτερικό. Για αυτό δεν γνωρίζουμε αν η άρνηση της Τουρκίας αφορμάται από πολιτικά κίνητρα ή αν η Κύπρος δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις τεχνικές προδιαγραφές της βοήθειας »

Όσον αφορά την αποστολή βοήθειας σωστικών συνεργείων στη Συρία και σε ερώτηση αν η Συρία επιτρέπει διασώστες από άλλες χώρες να πάνε στη χώρα για βοήθεια ο κ.Δημητρίου εξήγησε ότι τα πράγματα εκεί είναι πιο περίπλοκα καθώς «Υπάρχουν κάποια ζητήματα με την Συρία και πρακτικά και σε δεύτερο χρόνο πολιτικά, τα οποία θα εξετάσουμε στην σύσκεψη που θα γίνει σήμερα».

Επιπρόσθετα ο Επίτροπος Πολίτης , Παναγιώτης Σεντώνας τόνισε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνδράμει με ομάδα διασωστών αλλά και ότι «Σε ένα πρώτο στάδιο βρίσκεται μια εκστρατεία ένας έρανος οικονομικής συνδρομής ο οποίος πραγματοποιείται από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) , τον οποίο και στηρίζουμε. Είναι δυο τραπεζικοί λογαριασμοί»

Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι « Σήμερα έχουμε σύσκεψη στο Υπ.Εξωτερικών προκειμένου να δούμε τρόπους περαιτέρω συμβολής , ενδεχομένως σε είδος , οπότε αναμένουμε να ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις πραγματικές ανάγκες, να γίνει ξεκάθαρο σε ποιους τομείς συνδράμει η κυβέρνηση και σε ποιους τομείς θα μπορούσαν οι πολίτες να συνδράμουν».

 Δείτε το βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top