Ολοκληρώνεται εντός Φεβρουαρίου έργο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας - Θα κοστίσει €2.7 εκατ.

Ολοκληρώνεται εντός Φεβρουαρίου έργο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας -  Θα κοστίσει €2.7 εκατ.

Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) ανακοίνωσε ότι το συγχρηματοδοτούμενο έργο «Διασυνοριακή συνεργασία για εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» (ΘΑΛ-ΧΩΡ 2), στο οποίο συμμετέχει, ολοκληρώνεται εντός του Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, με στόχο την κατάρτιση Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδίων στα θαλάσσια ύδατα των δυο χωρών και έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου €2.714.000.

Το Τμήμα προσθέτει ότι με τη συμμετοχή του συμβάλλει ουσιαστικά στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ για τη βελτίωση της διαχείρισης των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Αναφέρετα ακόμα ότι το ΤΚΧ έχει ετοιμάσει Εθνική Υδρογραφική Βάση Δεδομένων (ΕΥΒΔ), την οποία συνεχώς εμπλουτίζει με δεδομένα για τις δραστηριότητες στον θαλάσσιο χώρο και δεδομένα από αποτυπώσεις του βυθού της θάλασσας.

Στο πλαίσιο του ΘΑΛ-ΧΩΡ 2, το ΤΚΧ, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), έχει επεκτείνει το Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους για την παράκτια ζώνη στα 250μ βάθος, ενώ έχει εξασφαλίσει εξοπλισμό για τη διενέργεια Υδρογραφικών Αποτυπώσεων με τη δυνατότητα αποτύπωσης του βυθού μέχρι τα 500μ βάθος, τον οποίο έχει εγκαταστήσει στο σκάφος ΑΛΚΥΩΝ του ΤΑΘΕ.

Επίσης διευκρινίζει ότι στο έργο συμμετέχουν επτά δικαιούχοι, με κύριο δικαιούχο το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Στην Κύπρο δικαιούχοι είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ στην Ελλάδα δικαιούχοι είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το έργο ΘΑΛ-ΧΩΡ 2 αποτελεί συνέχεια προηγούμενου έργου, του ΘΑΛ-ΧΩΡ, με το ίδιο περίπου εταιρικό σχήμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΣΥ: Στο Εκτελεστικό Γραφείο οι αποφάσεις για Φαίδωνος και Γυψιώτη - Ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας και την πολιτική ευθύνη

ΔΗΣΥ: Στο Εκτελεστικό Γραφείο οι αποφάσεις για Φαίδωνος και Γυψιώτη - Ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας και την πολιτική ευθύνη

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται σήμερα, αντιμέτωπος με μία κρίσιμη πολιτική πρόκληση. Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος συνεδριάζει για να εξετάσει τις συνέπειες της αργίας που έχει επιβληθεί στους Δημάρχους Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, και Λευκονοίκου, Πιερή Γυψιώτη. Οι δύο υποθέσεις ξεπερνούν τον νομικό χαρακτήρα και γίνονται καθαρά πολιτικά ζητήματα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, η οποία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο τεκμήριο αθωότητας, την πολιτική ευθύνη και την κοινωνική πίεση.

BEST OF TOTHEMAONLINE