ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός στην Τουρκία: «Κόψτε μου το πόδι» - Η στιγμή όπου Έλληνες απεγκλώβισαν σώα 20χρονη

Σεισμός στην Τουρκία:  «Κόψτε μου το πόδι» - Η στιγμή όπου Έλληνες απεγκλώβισαν σώα 20χρονη

Η ελληνική ομάδα διάσωσης της ΕΜΑΚ κατάφερε να ανασύρει σώα από τα συντρίμμια μια 20χρονη που είχει καταπλακωθεί στην πόλη Χατάι της Τουρκίας.

Η επιχείρηση διάσωσής της κράτησε ώρες και πραγματοποιήθηκε εν μέσω συνεχών μετασεισμών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή γυναίκα εκλιπαρούσε τους Έλληνες να της κόψουν το πόδι για να μπορέσουν να τη βγάλουν στην επιφάνεια.

Όταν τελικά την έβγαλαν από τα χαλάσματα, η 20χρονη είπε «ευχαριστώ» σε σπαστά ελληνικά στα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Σύμφωνα με τη τηλεόραση του Open, οι διασώστες είχαν ακούσει τις φωνές της Αϊρίν, από το βράδυ της Τρίτης, ενώ από σήμερα το πρωί ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Η 20χρονη, είχε καταπλακωθεί από μία νεκρή μητέρα και το παιδί της, από τη στιγμή που κατέρρευσε η πολυκατοικία στο Χατάι.

Δείτε βίντεο:

«Κόψτε μου το πόδι...»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η νεαρή γυναίκα που απεγκλωβίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μιλούσε στους διασώστες. Σε κάποια στιγμή, είχε απελπιστεί τόσο πολύ που τους ζήτησε να της κόψουν το πόδι για να καταφέρει να φύγει από τόνους τσιμέντου που την κάλυπταν. Ωστόσο, οι διασώστες με αργές κινήσεις, κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αϊρίν βρισκόταν σε βάθος 10 με 15 μέτρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, δήλωσε νωρίτερα τα εξής: «Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία πολύ μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση. Ο διασώστης της ΕΜΑΚ που είναι μπροστά κρατάει το χέρι της 20χρονης Αϊρίν».

«Η κοπέλα δεν αφήνει, πραγματικά έχει γαντζωθεί πάνω στον διασώστη, ένα δοκάρι της έχει φρακάρει το πόδι της. Θα βγει ζωντανή, προσπαθούμε να απελευθερώσουμε το πόδι της. Νομίζω ότι θα είναι η 5η διασωθείσα που θα καταγράψει αυτή την επιτυχία η ελληνική αποστολή. Σας μεταφέρω μόνο μία εικόνα, που μου μετέφερε ο πρώτος διασώστης μπροστά. Είχε έναν μετασεισμό και έπρεπε να βγουν τα παιδιά έξω» είχε συμπληρώσει ο κ. Αρτοποιός.

«Προσπαθεί με νοήματα να έχει μια επαφή με τον διασώστη μας. Έχει γαντζωθεί πάνω στο χέρι του και προσπαθεί με κάθε τρόπο ο διασώστης να της δώσει κουράγιο που χρειάζεται, την ψυχολογική υποστήριξη. Η γυναίκα αυτή είναι ταλαιπωρημένη. Μας είπε μόνο πώς τη λένε, γιατί δεν ξέρει αγγλικά. Νομίζω ότι θα είναι η επόμενη διασωθείσα την οποία περιμένουμε από ώρα σε ώρα να βγει έξω» είχε δηλώσει επίσης.

Η νεαρή γυναίκα, αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό της, είπε «ευχαριστώ» σε σπαστά ελληνικά στους Έλληνες διασώστες όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Συνολικά 10 άτομα έχει απεγκλωβίσει η ΕΜΑΚ χθες (7/2) και σήμερα
Μέχρι στιγμής η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων της στα ερείπια των κτηρίων της πόλης Χατάι στην Τουρκία έχει διασώσει 10 άτομα, 5 ζωντανά και 5 νεκρά.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική από χθες (7/2) το πρωί που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι αυτή την ώρα έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα και συγκεκριμένα:

- ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)

- ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)

- ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)

- ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και

- μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

ενώ, έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα:

- ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)

- ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)

- ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)

- ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και

- μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Πυροσβεστική οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Ζωντανό εντόπισε ένα παιδί η ελληνική ΕΜΑΚ - Το κάλυπτε η νεκρή μητέρα του

Νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (8/2) η ελληνική ομάδα της ΕΜΑΚ κατάφερε να εντοπίσει ζωντανό μέσα στα ερείπια ένα ακόμα παιδί.

Οι Έλληνες πυροσβέστες άκουσαν τη φωνή του παιδιού και ρίχτηκαν στον αγώνα για να φτάσουν κοντά του, καταφέρνοντας να πλησιάσουν στο σημείο που είναι παγιδευμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Έλληνες διασώστες αντίκρισαν μια σκηνή που τους έχει συγκλονίσει, καθώς το παιδάκι βρίσκεται κάτω από το σώμα της μητέρας του, που δεν έχει σημεία ζωής και η οποία πιθανότατα προσπάθησε να προστατεύσει το παιδί της, όταν η πλάκα του σπιτιού έπεσε πάνω τους.

Τα συντρίμμια του σπιτιού και το σώμα της μητέρας έχουν εγκλωβίσει το πόδι του παιδιού και οι προσπάθειες των διασωστών επικεντρώνονται στο να απομακρύνουν τα χαλάσματα και να το απεγκλωβίσουν.

Τις προσπάθειες διέκοψε όμως ένας ισχυρός μετασεισμός που ανάγκασε την ομάδα να βγει για λίγο από τα χαλάσματα, με εντολή των υπευθύνων τής ομάδας, για να μην κινδυνεύσει και η δική τους η ζωή.

Ωστόσο η επιχείρηση ξεκίνησε και πάλι και είναι σε πλήρη εξέλιξη με την ελπίδα ότι θα έχει αίσιο τέλος για το παιδί, το οποίο επικοινωνεί με τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Σημειώνεται ότι το παιδάκι είναι το πέμπτο άτομο, μαζί με τον 50χρονο και τρία ακόμα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν ζωντανοί από την Ελληνική Αποστολή Διάσωσης.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top