ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Πώς επηρεάζει την Κύπρο - Οι εκτιμήσεις του Καθ. Σεισμολογίας Μ. Σκορδίλη

Σεισμός στην Τουρκία: Πώς επηρεάζει την Κύπρο - Οι εκτιμήσεις του Καθ. Σεισμολογίας Μ. Σκορδίλη

Δεν υπάρχει ένδειξη για αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην Κύπρο, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι ένας ισχυρός σεισμός μπορεί να επηρεάσει γειτονικές χώρες και ευρύτερες περιοχές.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Σκορδίλη, τα ελληνικά σεισμολογικά δίκτυα «δεν έχουν καταγράψει κάποια αυξημένη δραστηριότητα σε Κύπρο», για να προσθέσει ότι ούτε έχει παρατηρηθεί κάποια μεταβολή στο επίπεδο σεισμικότητας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας στην Τουρκία, ο Μανώλης Σκορδίλης ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος με ακρίβεια κατά πόσο ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «θεωρητικά επειδή η Κύπρος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση θα μπορούσε να επηρεαστεί», συμπληρώνοντας πως «μένει να αποδειχθεί αν υπάρχει ένας τέτοιος επηρεασμός».

Ο Καθηγητής Σκορδίλης ανέφερε ακόμα ότι «δεν μπορεί ένας σεισμός -έστω και τόσο μεγάλος- να προκαλέσει σεισμό σε μια άλλη περιοχή, εκτός και αν στην περιοχή αυτή υπάρχουν ρήγματα, τα οποία είναι ώριμα, έχουν δηλαδή αρκετά αυξημένο πεδίο τάσεων και είναι έτοιμα να εκδηλώσουν σεισμό, οπότε τον εκδηλώνουν μια ώρα νωρίτερα».

Επιπροσθέτως, εξήγησε ότι όταν γίνεται ένας σεισμός κάποια περιοχή «φορτώνεται» με τάσεις και μια άλλη περιοχή «ανακουφίζεται» από τάσεις.

«Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμή μελέτη, η οποία να δείχνει αν ο σεισμός στην Τουρκία φόρτωσε τάσεις κάποια περιοχή ή την έχει απελευθερώσει από αυτές», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν έχει παρατηρηθεί κάποια μεταβολή στο επίπεδο σεισμικότητας στην περιοχή της Κύπρου, ο κ. Σκορδίλης είπε ότι από τα ελληνικά σεισμολογικά δίκτυα δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μεταβολή, εξηγώντας ότι μεταβολή θα φαινόταν αν η Κύπρος κατέγραφε σεισμούς από 5 Ρίχτερ και πάνω.

«Τέτοιοι σεισμοί», είπε, «θα έδειχναν ότι έχουμε κάποια σημαντική διέγερση».

Όπως είπε η περίπτωση ενός σεισμού στον κυπριακό χώρο κάτω από 5 Ρίχτερ «δεν μπορεί να δείξει διέγερση», σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή ενδεχόμενοι σεισμοί στο κυπριακό χώρο κάτω από 5 Ρίχτερ μπορούν να θεωρηθούν «ένα τυχαίο γεγονός», όπως συμβαίνει και στον χώρο της Ελλάδας, λόγω υψηλής σεισμικότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top