ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση: Πρόεδρος χωρίς περίοδο χάριτος - Κέρδη για ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ σε ενδοσκόπηση

Ανάλυση: Πρόεδρος χωρίς περίοδο χάριτος - Κέρδη για ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ σε ενδοσκόπηση

Ο κλοιός της οικονομίας εξαιτίας του αρνητικού περιβάλλοντος που επικρατεί διεθνώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δεν αφήνει απεριόριστο χρόνο στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος σηκώνει μανίκια και πιάνει δουλειά από σήμερα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα σχηματίσει και στην ομάδα που θα τον πλαισιώνει, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αλλά και στις προσδοκίες που δημιούργησε με την εκλογή του.

Πέραν όμως της οικονομίας, ο όγδοος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει ενώπιόν του το τέλμα στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό. Με την απειλή της προσάρτησης των κατεχομένων να είναι προ των πυλών, καλείται να διαχειριστεί μια εξόχως δύσκολη κατάσταση, έχοντας απέναντί του την Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Αναμένεται ότι τα όποια επόμενα βήματα θα καθοριστούν την άνοιξη, μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται επίσης οι σχέσεις με γειτονικές χώρες, η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ και ευρύτερα τη Δύση. Ο νέος πρόεδρος φρόντισε από το βράδυ της ανακήρυξής του να τονίσει ότι ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας αποτελεί τη σταθερή πυξίδα που δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσουμε.

Καυτή ατζέντα

Σε επίπεδο εσωτερικής διακυβέρνησης, ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται θέματα αιχμής που κληρονομεί από την απερχόμενη κυβέρνηση, όπως είναι η εκκρεμότητα για την ΑΤΑ, η αύξηση του εταιρικού φόρου, η φόρμουλα για τον ΦΠΑ στα ακίνητα, και φυσικά, η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση κεφαλαίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πολιτικές συμμαχίες

Εχοντας την υποστήριξη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο νέος Πρόεδρος απαιτείται να έχει γέφυρες συνεννόησης με τα μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, προκειμένου να διασφαλίσει την πλειοψηφία που θα επιτρέψει την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησής του. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φρόντισε να στείλει μήνυμα ενότητας και συνεργασίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ειδικότερα στα δύο μεγάλα κόμματα.

ΔΗΣΥ σε τροχιά εκλογών

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, σήμερα Δευτέρα 13/2, στις 6 το απόγευμα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πολιτική αποτίμηση των εκλογών, αφού το κόμμα βρίσκεται εκτός εξουσίας μετά από δέκα χρόνια.

Ο αποκλεισμός από τον δεύτερο γύρο αποτελεί μια οδυνηρή πραγματικότητα, η οποία προκαλεί μετεκλογικούς τριγμούς. Τις επόμενες μέρες, ίσως και από σήμερα, αναμένεται να αρχίσει να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον για τις θέσεις αξιωματούχων του κόμματος και ασφαλώς το ενδιαφέρον στρέφεται στα στελέχη που θα αποφασίσουν τελικά να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου της παράταξης και να τεθούν απέναντι από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ήδη εξήγγειλε πρόθεση να διεκδικήσει επανεκλογή.

Γλυκόπικρη γεύση για το ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ κρατούν την επιτυχή έκβαση της μεγάλης προσπάθειας, η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε για μερικές χιλιάδες ψήφους. Η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη αγκαλιάστηκε από μια πολύ μεγάλη μερίδα της κυπριακής κοινωνίας και δημιούργησε ένα κοινωνικό ρεύμα, πάνω στο οποίο το ΑΚΕΛ θα επενδύσει για τη συνέχεια.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου αισθάνονται δικαιωμένοι από την επιλογή Μαυρογιάννη, ο οποίος απέσπασε το θερμό χειροκρότημα ακόμη και πολιτικών αντιπάλων, για το ήθος που επέδειξε καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ, υπό τον Στέφανο Στεφάνου, αρχίσει τώρα την προετοιμασία για το καταστατικό συνέδριο, που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και των δομών του ΑΚΕΛ, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top