ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: «Οι προβλέψεις της Κομισιόν καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας»

ΥΠΟΙΚ: «Οι προβλέψεις της Κομισιόν καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας»

Την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας καταδεικνύουν οι χειμερινές προβλέψεις που εξέδωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας πως η Κύπρος συγκαταλέγεται στις τέσσερις χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως οι προβλέψεις για το πραγματικό ΑΕΠ είναι υψηλότερες τόσο για το 2023 όσο και για το 2024 σε σύγκριση με αντίστοιχες τις φθινοπωρινές προβλέψεις.

«Παρόλο που αναμένεται κάποια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης για το 2023, η επιβράδυνση αυτή έχει μειωθεί από το 1% που ήταν με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις στο 1,6%. Για το 2024 η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης εκτιμάται στο 2,1% από 1,9% με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις», αναφέρεται.

Όπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τέσσερις χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης (0,8% και 0,9% αντίστοιχα), γεγονός που καταδεικνύει την ανθεκτικότητά της και ικανότητα προσαρμογής της σε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις αλλά και προκλήσεις.

Για το 2024, οι προβλέψεις για την επιτάχυνση της κυπριακής οικονομίας έχουν αυξηθεί σε αντίθεση με την ΕΕ και την Ευρωζώνη όπου παρέμειναν αμετάβλητες (1,6% και 1,5% αντίστοιχα), αναφέρεται.

Σε σχέση με το 2022, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει τις αναφορές της Κομισιόν πως παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε ισχυρή, υποστηριζόμενη από την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, και στηρίχθηκε από τα στοχευμένα μέτρα της Kυβέρνησης για αντιστάθμιση των υψηλών τιμών ενέργειας, ενώ ο τουρισμός έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς οι αφίξεις ανέκτησαν το χαμένο έδαφος κατά την πανδημία και έφτασαν το 80% των επιπέδων του 2019.

«Η Επιτροπή εκτιμά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 5,8% για το 2022, η οποία αύξηση είναι κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τις φθινοπωρινές προβλέψεις», σημειώνει.

Περαιτέρω, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει πως οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Κύπρου θα υποστηρίξουν περαιτέρω τον τουρισμό, ο οποίος αναμένεται να φτάσει σχεδόν στα επίπεδα του 2019, ενώ η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών κατά 50%, εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο του 2023, αναμένεται να στηρίξει κάπως την αγοραστική δύναμη.

«Ωστόσο», αναφέρεται, «τα αυξανόμενα επιτόκια αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις των εταιρειών και την κατασκευή κατοικιών», αναφέρεται.

Τέλος, όσον αφορά τον πληθωρισμό, σημειώνεται ότι έπειτα από το 8,1% το 2022, προβλέπεται να μειωθεί στον ορίζοντα πρόβλεψης, καθώς η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μειώνει τον πληθωρισμό ενέργειας και οι διαταραχές στην προσφορά εξασθενούν περαιτέρω. Συνολικά, ο πληθωρισμός προβλέπεται να συγκρατηθεί στο 4% το 2023 και στο 2,5% το 2024.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top