Μελέτες κάνουν λόγο για σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με 150.000 νεκρούς.
Αν η Τουρκία δεν αλλάξει πλώρη σήμερα κιόλας, αύριο θα θρηνήσει ακόμα περισσότερους νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη.
Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε το δίκτυο CBC, υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις των γεωλόγων για μεγάλο σεισμό στην πόλη των 15 εκατομμυρίων ατόμων.
Όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο, αν οι 36.000 νεκροί στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία οφείλονται στις αντισεισμική ανεπάρκεια των κτισμάτων τους, τότε τι θα συμβεί όταν ο Εγκέλαδος πλήξει τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που αντιμετωπίζει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα;
Σίγουρο στοίχημα η Κωνσταντινούπολη
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι απλά προάγγελος των όσων θα διαδραματιστούν στην Κωνσταντινούπολη», λέει ο Ιχσάν Έντζιν Μπαλ, καθηγητής της ερευνητικής ομάδας για την αντίσταση των κτιρίων απέναντι στους σεισμούς στο πανεπιστήμιο Hanze της Ολλανδίας.
«Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το πότε. Ίσως αύριο, ίσως σε 50 χρόνια ή ίσως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος» εκτιμά από την πλευρά του ο Γερμανός καθηγητής Γεωφυσικής Ντίτριχ Λάνγκε, που μελετά το τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που περνά κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά και συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Η Τουρκία στέκεται πάνω σε δύο ρήγματα, το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, γι’ αυτό και ως χώρα δίνει συχνότερα σεισμούς.
Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις των γεωλόγων ανά τον κόσμο η Κωνταντινούπολη θα πέσει θύμα σεισμικής δόνησης άνω των 7 Ρίχτερ μέσα στα επόμενα 70 χρόνια.
«Αν αυτό συμβεί θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς λόγω του μεγάλου πληθυσμού της και τα κτίρια της δεν είναι έτοιμα για ένα τέτοιο χτύπημα», εξηγεί η Τζοάνα Φορ Γουόλκερ, καθηγήτρια της γεωλογίας των σεισμών και του περιορισμού του ρίσκου της καταστροφής στο ινστιτούτο Institute for Risk & Disaster Reduction στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου.
Μέχρι και 150.000 νεκροί
«Η ανησυχία των γεωλόγων για την περιοχή είναι μεγάλη, επειδή οι σεισμοί εκεί προχωρούν κατά μήκος του ρήγματος και γιατί τα κτίρια στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουν αντισεισμικό σχεδιασμό», προσθέτει
Σχετικές εκτιμήσεις από το δημαρχείο της πόλης, που αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Τουρκίας, κάνουν λόγο για 14.500 νεκρούς στην περίπτωση που ένας σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ πλήξει τα εδάφη της τις νυχτερινές ώρες. Ανάλογη έρευνα Ευρωπαίων γεωλόγων ανεβάζει τον ίδιο αριθμό σε 30.000 με 40.000 νεκρούς.
Ο καθηγητής Μπαλ ωστόσο κάνει λόγο για 150.000 νεκρούς, αφού σύμφωνα με τη δική του μελέτη, περίπου 47.000 κτίρια θα καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι στην Κωνσταντινούπολη.
«Σαν σωρός από τηγανίτες»
Το πρόβλημα και εδώ είναι αυτό που αποκαλύφθηκε στον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό. Αφενός τα κτίρια δεν έχουν αντισεισμική παρουσία και αφετέρου, επειδή δεν έχουν γίνει οι σωστές και δυνατές συνδέσεις που απαιτούνται σε κάθε κτίσμα, αυτά θα καταρρεύσουν από μέσα, ο ένας όροφος πάνω στο άλλο σαν ένας σωρός από «τηγανίτες», γι’ αυτό και ονομάζεται «pancake effect».
«Στο μέσο της νύχτα, είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να αποδράσουν, γιατί το κτίριο καταρρέει με τέτοιο τρόπο που δεν αφήνει ανοίγματα και οι άνθρωποι συνθλίβονται μέσα στα ερείπια», καταλήγει η Γουόκερ.
Πηγή: in.ggr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις