ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μέσα από το δράμα ίσως υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μέσα από το δράμα ίσως υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

Την οδύνη του για την τραγωδία των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την Τουρκία αλλά και τη Συρία, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε περιφερειακά ΜΜΕ, στην Κοζάνη.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Κρατώ τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Από την άλλη, όμως, καταλαβαίνω και την επιφυλακτικότητα κάποιων που μπορεί να πιστεύουν ότι μετά από το αρχικό διάστημα συναισθηματικής φόρτισης όλα αυτά μπορούν να πάνε στην άκρη και να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να μην γίνει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε, ο ίδιος «δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία και ήταν πάντα ανοικτός στη συζήτηση με την Τουρκία». «Γνωρίζει η Τουρκία πολύ καλά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα θέματα τα οποία συζητάμε και ποια είναι τα θέματα τα οποία δεν συζητάμε», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις συνέπειες των καταστροφικών σεισμών, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη και τα αισθήματα συμπαράστασης ολόκληρου του ελληνικού λαού «για τη μεγάλη συμφορά που βρήκε την Τουρκία και τη Συρία». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την υπερηφάνειά του για το έργο που προσέφεραν οι άνδρες της ΕΜΑΚ στον απεγκλωβισμό και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Τόνισε, παράλληλα, ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, οι λαοί τους δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα».

«Έχουμε τις διαφορές μας, μπορούν να επιλυθούν με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και κυρίως σεβόμενοι τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά πιστεύω και αυτόν τον συναισθηματικό δεσμό τελικά μεταξύ των δύο λαών μας, ο οποίος ανεδείχθη ξεκάθαρα, μέσα από αυτή την τραγωδία», ανέφερε.

«Και πράγματι πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επομένως, μακάρι πράγματι να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες πιστεύω ότι θα εξακολουθούν και μέσα από τη δική τους εθελοντική προσφορά να στηρίζουν τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με αποστολή βοήθειας, την οποία και σήμερα ακόμα η Τουρκία έχει ανάγκη. Και εμείς θα παίξουμε το ρόλο μας ως μία γειτονική χώρα στην Τουρκία για να μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και στην προσπάθεια που θα γίνει την επόμενη μέρα για την ανοικοδόμηση των περιοχών», κατέληξε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αποδίδοντας την φωτιά, που ξέσπασε το πρωί στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί καθώς «διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top