ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάριος Ηλιάδης: Προτείνει στον Χριστοδουλίδη για Υπουργό Εξωτερικών τον Ανδρέα Μαυρογιάννη - «Μια τέτοια επιλογή θα ήταν προς το συμφέρον της Κύπρου»

Μάριος Ηλιάδης: Προτείνει στον Χριστοδουλίδη για Υπουργό Εξωτερικών τον Ανδρέα Μαυρογιάννη - «Μια τέτοια επιλογή θα ήταν προς το συμφέρον της Κύπρου»

Τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για Υπουργό Εξωτερικών, προτείνει ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης.

Όπως σημειώνει σε επιστολή του στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, «ο διορισμός του Ανδρέα Μαυρογιάννη στη θέση του ΥΠΕΞ θα χαιρετιζόταν από τον Ευρωπαϊκό, Αμερικανικό και διεθνή εν γένει παράγοντα ως εξέλιξη εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της Κύπρου».

Αυτούσια η επιστολή:

«Κύριε Πρόεδρε,

Σας έχω ακούσει τις τελευταίες μέρες μετά την εκλογή σας στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, να θέτετε δημόσια τα κριτήρια στην βάση των οποίων θα επιλέξετε τα μέλη του Υπουργικού σας Συμβουλίου. Κυρίαρχο κριτήριο της προσέγγισής σας, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, η τεχνοκρατική κατάρτιση και πολιτική παιδεία των ανθρώπων που θα επιλέγουν να υπηρετήσουν στην Κυβέρνησή σας.

Είναι δεδομένο ότι στη διαδικασία συγκρότησης της κυβέρνησης θα διαβουλευθείτε με τα πολιτικά κόμματα και τις προσωπικότητες που σας στήριξαν στην προσπάθεια σας να εκλεγείτε στη προεδρία της Δημοκρατίας. Παρόλο που προσωπικά δεν ανήκω στην πιο πάνω κατηγορία, μια και δεν υποστήριξα την υποψηφιότητά σας, τολμώ με την ιδιότητα του απλού πολίτη να σας απευθύνω αυτή μου την επιστολή με σκέψεις αιρετικές για το πολιτικό μας σύστημα και την καθιερωμένη πρακτική επιλογής προσώπων για να υπηρετήσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας.

Αυτό που έχω να σας προτείνω είναι να μελετήσετε το ενδεχόμενο να διορίσετε στη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών τον ανθυποψήφιο σας Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον οποίο μέχρι χθες βρισκόσασταν σε σχέση αντιπαράθεσης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μου επιτρέπετε, είμαι βέβαιος κύριε Πρόεδρε να απαριθμήσω τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια επιλογή θα ήταν προς το συμφέρον της Κύπρου, την οποία όλοι αγαπούμε και θα θέλαμε να δούμε να βγαίνει από το βαθύ πολιτικό και όχι μόνο, αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται παγιδευμένη εδώ και δεκαετίες.

Ακούστε λοιπόν σας παρακαλώ και αξιολογείστε τις πιο κάτω σκέψεις μου:

(α) Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι αποδεδειγμένα ένας σπάνιας εντιμότητας, εξαιρετικής επιστημονικής παιδείας και επαγγελματικής εμπειρίας διπλωμάτης που υπηρέτησε ευδόκιμα για δεκαετίες τόσο από τη θέση του Πρέσβη της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη όσο και σε σημαντικές πρωτεύουσες (Νέα Υόρκη, Βρυξέλες, Παρίσι, Δουβλίνο). Υπηρέτησε επίσης με εξαιρετική επιτυχία επικεφαλής της αντιπροσωπείας μας όταν η χώρα είχε την Προεδρία στην ΕΕ. Πρόσθετα υπηρέτησε για χρόνια ως Διαπραγματευτής της πλευράς μας στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού. Ακόμα διαθέτει τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Ηνωμένα Έθνη μια μοναδική πιστεύω, απαράμιλλη αξιοπιστία και διασυνδέσεις που θα μπορούσαν να τεθούν άμεσα στη διάθεση της Κύπρου. Διερωτώμαι αν υπάρχουν σήμερα πολλοί άνθρωποι που διαθέτουν τα προσόντα του κ. Μαυρογιάννη για να υπηρετήσουν τη Δημοκρατία από τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών.

(β) Ο διορισμός του Ανδρέα Μαυρογιάννη στη θέση του ΥΠΕΞ θα χαιρετιζόταν από τον Ευρωπαϊκό, Αμερικανικό και διεθνή εν γένει παράγοντα ως εξέλιξη εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της Κύπρου. Η προσήλωση του στη συμφωνημένη βάση λύσης της Ομοσπονδίας όχι μόνο θα γινόταν πολύ θετικά δεκτή από τον διεθνή παράγοντα, που τόσο έχουμε ανάγκη για να λύσουμε το πρόβλημα μας, αλλά και θα διέψευδε τις Κασσάνδρες στο εξωτερικό που ισχυρίζονται πως επικράτησαν στις εκλογές μας οι σκληροπυρηνικοί που απορρίπτουν τη λύση της Ομοσπονδίας. (Δέστε σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, F.T, Guardian, Νέα των Αθηνών κ.ά.).

(γ) Στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος που χωρίζει την πατρίδα μας ο διορισμός του Ανδρέα Μαυρογιάννη στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών θα χαιρετιζόταν και θα ανακούφιζε τους Τουρκοκυπρίους που συνεχίζουν να πιστεύουν και παλεύουν για την επανένωση της πατρίδας μας.

(δ) Στο εσωτερικό της χώρας ένας τέτοιος διορισμός όχι μόνο θα ενίσχυε τη πίστη του λαού μας πως θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό αλλά θα έδινε παράλληλα και ένα ξεκάθαρο μήνυμα συμφιλίωσης και ενότητας του κόσμου μας που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει να νοιώσει την ψυχοθεραπευτική εμπειρία της συμφιλίωσης. Έχω την άποψη πως μια τέτοια ενέργεια από μέρους σας θα ανακούφιζε τον καταπονημένο λαό μας από την δοκιμασία της χρόνιας απογοήτευσης για το επίπεδο της πολιτικής μας ζωής που κάνει τους απλούς ανθρώπους να πιστεύουν πως εμείς οι πολιτικοί δεν είμαστε άξιοι για τα μεγάλα και τα αληθινά.

(ε) Έχω περαιτέρω την άποψη πως μια τέτοια επιλογή σας, θα έδινε νόημα και αληθινό περιεχόμενο στην διακήρυξη σας πως θα είστε Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Για να την αισθανθεί και να τη βιώσει ο λαός αυτή σας τη διακήρυξη χρειάζεται εσείς, έμπρακτα και θαρραλέα να υπερβείτε τα στεγανά της σκέψης που καθιέρωσε η πολιτική μας πρακτική δεκαετιών όπου στο Υπουργικό Συμβούλιο ενός Προέδρου υπηρετούν μόνο άνθρωποι που τον υποστήριξαν στην εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Καιρός πιστεύω να υπηρετούν και αυτοί που αρίστευσαν στη ζωή και την επαγγελματική τους διαδρομή.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι πιο πάνω σκέψεις διατυπώνονται ερήμην και χωρίς την γνώση του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Δεν μπορώ να ξέρω ποια θα είναι η αντίδραση του σε μια τέτοια πρόκληση. Γνωρίζοντας ωστόσο τον άνθρωπο, το ήθος και πάνω από όλα την άδολη φιλοπατρία του είμαι βέβαιος πως δεν θα την αντιπαρερχόταν χωρίς προβληματισμό.

Δεν χρειάζονται μεσάζοντες για να εξερευνηθεί αυτή η πιθανότητα. Αρκεί να το θελήσετε εσείς κύριε Πρόεδρε και να σηκώσετε το ακουστικό. Είμαι βέβαιος πως με την ευγένεια και την αρχοντιά που χαρακτηρίζουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη θα συνομιλήσει με χαρά μαζί σας για ένα και μοναδικό λόγο: Το μέλλον της Κύπρου μας.

Με τιμή,

Μάριος Ηλιάδης

Πρώην Υπουργός»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top