ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κακουργιοδικείο Λεμεσού: Ο κατ’ οίκον περιορισμός με βραχιολάκι δεν προσμετρά ως χρόνος προφυλάκισης

Κακουργιοδικείο Λεμεσού: Ο κατ’ οίκον περιορισμός με βραχιολάκι δεν προσμετρά ως χρόνος προφυλάκισης

Απόφαση με την οποία ο χρόνος κατά τον οποίο κατηγορούμενος, που τελούσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ως χρόνος προφυλάκισης, εξέδωσε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, σε υπόθεση που αφορά σε κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, το Κακουργιοδικείο, κατά την επιβολή ποινής φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα που αντιμετώπιζαν ως σοβαρότερες κατηγορίες αυτές της κατοχής και της κατοχής με σκοπό την προμήθεια ναρκωτικών, και συμφωνώντας με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, απέρριψε τη θέση του συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, με την οποία ζητούσε όπως προσμετρήσει ως προφυλάκιση για τον πελάτη του το χρονικό διάστημα που ο κατηγορούμενος τελούσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι.

Το Δικαστήριο, απορρίπτοντας την πιο πάνω θέση, αναφέρθηκε τόσο σε κυπριακή όσο και σε ευρωπαϊκή νομολογία, επισημαίνοντας ότι ο Κύπριος νομοθέτης αναγνωρίζει το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού με βραχιολάκι μόνο για σκοπούς έκτισης της ποινής φυλάκισης, και συνεπώς η αποδοχή της θέσης του κατηγορουμένου θα συνιστούσε υπέρβαση εξουσίας του Δικαστηρίου. Ως το ίδιο το Κακουργιοδικείο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Με δεδομένη δε και σαφή την επιλογή του νομοθέτη, όσον αφορά στον κατ’ οίκον περιορισμό, να μην επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των ως άνω νομοθετικών διατάξεων σε υποδίκους και την ως άνω τεθείσα νομολογία, αποδοχή της υπό εξέταση θέσης της υπεράσπισης του κατηγορούμενου θα ήταν αποτέλεσμα ανεπίτρεπτης διασταλτικής ερμηνείας και εφαρμογής του Νόμου και κατ’ επέκταση υπέρβασης εξουσίας, και όχι άσκηση πρωτογενούς και ευρύτατης διακριτικής εξουσίας».

Στους τέσσερις κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 8 ετών στον πρώτο κατηγορούμενο, 10 ετών στον δεύτερο και τον τρίτο κατηγορούμενο και 7 ετών στον τέταρτο κατηγορούμενο. Οι τρείς πρώτοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν μετά από ακροαματική διαδικασία, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος κατόπιν παραδοχής του.

Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εκπροσώπησε η κα Χρίστια Κυθραιώτου, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

Από εβδομάδας τα ονόματα για διορισμούς, δηλώνει συνεργάτης του Χριστοδουλίδη

Φίλαθλος υπέστη ανακοπή στο Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ - Στο «τσακ» τον έσωσε η ιατρική ομάδα του ΓΣΠ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top