ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: «Προτεραιότητα η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό» - Πότε αναμένει ότι θα υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη βάση

Δένδιας: «Προτεραιότητα η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό» - Πότε αναμένει ότι θα υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη βάση

Προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και η άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η Αθήνα αναμένει τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την πρώτη του επίσκεψη, προκειμένου, όπως είπε «να ξαναπιάσουν το νήμα των συζητήσεων».

Κάνοντας λόγο για αγαστή συνεργασία με τον κ. Χριστοδουλίδη και κατά την περίοδο που διατελούσε Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών σε Ελλάδα και Τουρκία θα υπάρχει «μια πιο ξεκάθαρη βάση εκκίνησης» στα ζητήματα του Κυπριακού.

«Περιμένω με μεγάλη χαρά να υποδεχτούμε τον κ. Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, προκειμένου να ξαναπιάσουμε το νήμα των συζητήσεων για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Πρώτο βέβαια εξ αυτών το ζήτημα της επανεκκίνησης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σπάσει το αδιέξοδο στις συνομιλίες που έχει προκύψει τον τελευταίο ένα ενάμιση χρόνο», ανέφερε σχετικά ο κ. Δένδιας.

«Ελπίζω ότι όταν με το καλό θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εκλογικές διαδικασίες σε Ελλάδα και Τουρκία θα έχουμε και μια πιο ξεκάθαρη βάση εκκίνησης», επισήμανε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας επικείμενης σύγκλησης τετραμερούς συνάντησης του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι είναι «λίγο πρώιμο» ένα τέτοιο σενάριο.

«Είναι λίγο πρώιμο να συζητάμε για μελλοντικές συναντήσεις διαφόρων σχημάτων. Και η Κυβέρνηση στο Ισραήλ είναι νέα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μόλις εξελέγη. Αλλά και η Ελλάδα έχει εισέλθει πρακτικά σε εκλογικό κύκλο, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγο», ανέφερε ο ίδιος.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «τα ενεργειακά σχέδια προσφέρουν ένα σημαντικό πεδίο συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ακόμη περισσότερο στη σημερινή συγκυρία της ενεργειακής κρίσης».

Αναφορικά με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «πρόκειται για μια επίσκεψη που καταδεικνύει εκ νέου με τον πλέον απτό τρόπο την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ ως προς τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της χώρας μας στην προάσπιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».

«Οι συνομιλίες με τον κ. Μπλίνκεν θα περιλαμβάνουν θέματα διμερούς συνεργασίας, με αιχμή του δόρατος τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ. Επίσης θα ενημερώσω τον αμερικανό ομόλογό μου για περιφερειακά ζητήματα ιδίως όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», εξήγησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην πληγείσα από τους σεισμούς Αντιόχεια και στη βούληση της Ελλάδας να εκδηλώσει αμέριστη συμπαράσταση στην Τουρκία στο ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών της φυσικής αυτής καταστροφής.

Κάνοντας λόγο για συγκλονιστικές εικόνες στις σεισμόπληκτες περιοχές, ο κ. Δένδιας αναγνώρισε την εγκαρδιότητα και την ευγνωμοσύνη με την οποία τον υποδέχθηκε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το κλίμα αλληλεγγύης που διαμορφώθηκε μεταξύ των δύο λαών «πόρρω απέχει από μία ρεαλιστική προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τη βοήθεια της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις», ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «η αλλαγή τόνου εκ μέρους της Τουρκίας μετά από τρία χρόνια έντασης είναι ευπρόσδεκτη».

«Επιτρέπει δε σχετική αισιοδοξία για το ενδεχόμενο μιας μετατόπισης από ένα αναθεωρητικό υπόδειγμα διμερών σχέσεων σε κλίμα καλής γειτονίας που θα διέπεται από σεβασμό σε θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε.

«Δεν θα πρέπει όμως να λησμονούμε ότι βρισκόμαστε πάντα σε ένα σύνθετο περιφερειακό περιβάλλον και σε περίοδο πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης», κατέληξε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι οικονομία παρέλαβε ο Αναστασιάδης και τι οικονομία παραδίδει στον Χριστοδουλίδη – Στοιχεία & Γραφικά

Θλίψη ανά το παγκύπριο – Σίγησε η φωνή της Κύπρου - Έφυγε από τη ζωή η Κυριακού Πελαγία
Ηλιόλουστος, αλλά με συννεφιά κατά διαστήματα ο καιρός – Πότε αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας

Θα πάτε Τρόοδος; Αυτή είναι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο – Τι συστήνει στους οδηγούς η Αστυνομία
Νέα υπόθεση απάτης – Άγνωστοι απέσπασαν 25.000 ευρώ από λογαριασμό 50χρονου – Πώς τα κατάφεραν

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top