Συνεχίζεται η ροή μεταναστών στα κατεχόμενα εξαιτίας του σεισμού, σύμφωνα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Γιενί Ντουζέν» γράφει ότι χθες αφίχθηκαν περίπου 300 άτομα στις κατεχόμενες περιοχές από το παράνομο λιμάνι της Αμμοχώστου.
Οι περισσότεροι από τους σεισμοπαθείς προέρχονται από τις περιοχές του Αντίγιαμαν, του Χατάι, του Καχραμανμαράς και του Γκαζίαντεπ και δήλωσαν ότι έρχονται σε συγγενείς τους που βρίσκονται στο νησί για να επιβιώσουν, χωρίς να γνωρίζουν για πόσο καιρό θα μείνουν, καθώς όλα τα υπάρχοντά τους είναι θαμμένα στα ερείπια.
Κάποιοι από αυτούς ανέφεραν ότι ήρθαν για να αναζητήσουν εργασία και ότι έστειλαν τα παιδιά τους σε διαφορετικές επαρχίες στην Τουρκία.
Δανεισμός ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων στα κατεχόμενα
Το «υπουργείο οικονομικών» προκήρυξε προσφορές για άντληση κεφαλαίων μέσω δανεισμού, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Χαλκίν Σεσί» γράφει ότι η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών λήγει στις 27 Φεβρουαρίου.
Αδυναμία διαχείρισης των επικίνδυνων μπάζων στην Τουρκία μετά το σεισμό
Το Γαλλικό Πρακτορείο δημοσιεύει την Πέμπτη ένα εκτενές ρεπορτάζ για τα επικίνδυνα μπάζα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στην Τουρκία και την αδυναμία σωστής διαχείρισής τους από τις αρχές.
Στην Αντιόχεια, μια πόλη 400.000 κατοίκων που σήμερα είναι έρημη, τα φορτηγά ξεφορτώνουν τα φορτία ερειπίων στις άκρες των δρόμων και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών θα καταλήξουν να πεταχτούν στην ύπαιθρο.
Παρόμοιες προσπάθειες για την απομάκρυνση των ερειπίων είναι σε εξέλιξη και στο κέντρο της Αλεξανδρέττας.
Στην επαρχία Χατάι, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, το ζήτημα του τρόπου χειρισμού των συντριμμιών βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο.
Συνολικά, περισσότερα από 118.000 κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στην Τουρκία και σχεδόν 46.000 συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Συρίας.
Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης φαίνεται ότι θα ενταθούν καθώς ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος θα διεκδικήσει επανεκλογή τον Μάιο, έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει 200.000 κατοικίες «από την αρχή» στις έντεκα επαρχίες που έπληξε ο σεισμός.
Οι εκτοπισμένοι θα αρχίσουν να μετακινούνται μέσα σε ένα χρόνο, υποσχέθηκε.
Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές χρειάστηκε να καθησυχάσουν τους οικολόγους ακτιβιστές, όταν εμφανίστηκαν πλάνα που έδειχναν τα απόβλητα να απορρίπτονται σε ένα καταφύγιο πουλιών στην επαρχία Χατάι.
Ο Κοράϊ Ντογκάν Ουρμπαρλί, εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων της Τουρκίας, δήλωσε ότι οι αρχές ενδιαφέρονται μόνο να "ξεφορτωθούν τις εικόνες που θα χάσουν ψήφους για την κυβέρνηση".
Ανέφερε ότι εκατό εκατομμύρια τόνοι που περιέχουν πολλές ουσίες επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα πρέπει να απομακρυνθούν με μεγάλη προσοχή. Ανέφερε επίσης πως η ταχεία απομάκρυνση των ερειπίων μπορεί επίσης να εμποδίσει οποιαδήποτε έρευνα για πιθανώς διεφθαρμένους κατασκευαστές και εργολάβους των οποίων τα κτίρια κατέρρευσαν.
«Όλα αυτά τα συντρίμμια είναι στοιχεία» υπέδειξε.
Ο αμίαντος, μια μονωτική και καρκινογόνος ουσία που επιτρεπόταν για χρήση στην Τουρκία μέχρι το 2014, είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει σε αυτά τα συντρίμμια, είπαν ειδικοί.
Ο Σεντάτ Γκούντογλου, ειδικός σε θέματα πλαστικής ρύπανσης στο Πανεπιστήμιο Cukurova στα Άδανα είπε ότι τα συντρίμμια μπορεί να περιέχουν πολλές διαφορετικές χημικές ουσίες όπως μόλυβδο ή μικροπλαστικά ή αμίαντο.
Ανέφερε ότι τα 200 εκατομμύρια τόνοι ερειπίων που δημιουργήθηκαν από τον σεισμό είναι επταπλάσια της ποσότητας απορριμμάτων που παράγει η Τουρκία ετησίως.
«Δεν έχουμε την ικανότητα να διαχειριστούμε αυτή την ποσότητα απορριμμάτων», είπε.
Τα ερείπια που σχετίζονται με το σεισμό, πρώτα μεταφέρονται προσωρινά σε ένα σημείο, στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ένα δεύτερο σημείο και θα ταξινομηθούν προτού ταφούν, ανέφερε ο επιστήμονας.
Υπέδειξε ότι οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δάπεδα των λάκκων απόρριψης δεν είναι πορώδη, διαφορετικά πρέπει να καλύπτονται με ένα αδιαπέραστο στρώμα για να αποφευχθεί η μόλυνση των υπόγειων υδάτων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέος Μητροπολίτης Πάφου ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυωνή
Νίκος Χριστοδουλίδης: Από Δευτέρας ανακοινώνεται η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος
Τόσα θα κοστίσει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας – Οι τιμές για χαλβά, λαγάνα και θαλασσινά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις