ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη Χριστοδουλίδη - «Θα ανακοινώσω στη Βουλή μια νέα προσέγγιση της εκτελεστικής εξουσίας… Δεν περίμενα την παραίτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου»

Αποκάλυψη Χριστοδουλίδη - «Θα ανακοινώσω στη Βουλή μια νέα προσέγγιση της εκτελεστικής εξουσίας… Δεν περίμενα την παραίτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, λίγες μόνο μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος όντας καλεσμένος στην εκπομπή «Προκλήσεις» με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη, απάντησε σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, τη συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τις προτεραιότητες για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής του.

Αρχικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «το μεγάλο στοίχημα για μένα είναι να υλοποιήσουμε όσα έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό. Ο δικός σας ρόλος είναι σημαντικό και η κριτική είναι καλοδεχούμενη. Πιστεύω ότι μέσα από τον διάλογο με τα ΜΜΕ επικοινωνώ με τον κυπριακό λαό. Αντιλαμβάνομαι τη μεγάλη ευθύνη γνωρίζω τις προσδοκίες της κοινωνίας. Υπάρχουν αρκετές και ψηλές και είναι σε αυτό το πλαίσιο που κάνω και τις επιλογές μου για το Υπουργικό.

Δεν είναι μόνο αυτές αλλά και η προετοιμασία για να είμαστε έτοιμοι. Θα γίνουν ανακοινώσεις για το Υπουργικό. Δεν μου αρέσει να λέγονται ονόματα. Τη Δευτέρα μάλλον θα προχωρήσω στην ανακοίνωση του Υπουργικού. Έχουν κλειδώσει τα ονόματα, έχουν ενημερωθεί τα άτομα. Μέσα από τον διάλογό μου με την κοινωνία κατάλαβα ότι θέλουν νέα άτομα να αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια της νέας Κυβέρνησης. Αναγνωρίζω τον σημαντικό ρόλο των βουλευτών. Δεν θα ανακοινώσω απόψε κάποιο πρόσωπο του Υπουργικού. Ικανοποιούνται όλα τα κριτήρια που δημόσια έχω αναφέρει.

Υπάρχουν καταξιωμένα κομματικά στελέχη. Ναι μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα για τη θέση του Υπουργού. Ο ηγέτης θα πρέπει να βγει μπροστά στα μεγάλα θέματα. Εξάλλου αντιλαμβάνεστε ότι μέσα στην κοινωνία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Πρέπει να τον εμπιστευτεί ο λαός τον ηγέτη. Όταν έρθουν τα δύσκολα αυτός θα μπορεί να κερδίσει τον λαό. Είναι στοίχημα να κερδίσω την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού. Αν έρθει ένας Υπουργός και μου πει ξέρεις πρέπει να αλλάξουμε τη βάση λύσης του Κυπριακού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αγαπητέ μου. Αυτό είναι αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής. Μελετούμε τα προγράμματα των ανθυποψηφίων μας, αυτό είναι μια είδηση. Αρκετοί ανθυποψήφιοί μου έχουν προτάσεις πολύ καλές. Οι τελικές αποφάσεις και η ευθύνη της επιτυχίας ή της αποτυχίας ενός υπουργού εμένα βαραίνει».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «στις 13 Μαρτίου θα πάω στην Αθήνα για να δω τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν ξέρω αν θα γίνουν ως έχουν οι εκλογές στην Τουρκία και είπα ότι δεν πρέπει να περιμένουμε. Δεν ήταν τυχαία η επίσκεψή μου στη ΣΕΚ. Έχω πάρει επιστολή από την ΠΕΟ. Υπάρχουν σημαντικά ανοικτά ζητήματα στα εργασιακά. Η ΑΤΑ πρέπει να συζητηθεί. Το γνωρίζω πολύ καλά. Δεν είμαστε ακόμα Κυβέρνηση. Υπάρχουν αρκετά θέματα. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα λειτουργεί ενισχυτικά. Δεν θα συγκαλέσω Εθνικό Συμβούλιο πριν πάω στην Ελλάδα. Θα ανακοινώσω τη Δευτέρα στη Βουλή μια νέα προσέγγιση της εκτελεστικής εξουσίας όσο αφορά τη νομοθετική. Θεωρώ ότι θα είναι ένδειξη της ετοιμότητάς μας. Δεν μπορώ να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή. Αφορά και τον τρόπο συνεργασίας».

Παράλληλα τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ΔΗΣΥ, δεν περίμενα την αποχώρηση του Αβέρωφ. Θα αναμένω τα αποτελέσματα των εκλογών. Ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Νεοφύτου. Δεν γνωρίζω τι άλλαξε. Δημιουργήθηκαν πικρίες. Συζητήσαμε όλα αυτά αλλά γυρίζουμε σελίδα. Όταν είσαι στην πολιτική δεν μπορείς να λειτουργείς με συναίσθημα. Συζητήσαμε και από τις δύο πλευρές. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Δεν ανέμενα την παραίτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου. Υπήρξαν πράγματα που με πλήγωσαν. Δεν γνωρίζω αν έχω δικαίωμα ψήφου. Είμαι μέρος του ΔΗΣΥ δεν έκρυψα ποτέ την πολιτική μου καταγωγή.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδεχομένως να μην είναι σωστό να συμμετέχω στη διαδικασία. Είναι αλλαγή όποιος και να επικρατήσει από τους δύο. Είτε η Αννίτα Δημητρίου είτε ο Δημήτρης Δημητρίου το κόμμα θα είναι ισχυρό. Συνεργάστηκα και με τους δύο σε διάφορα επίπεδα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχει ένας συνεπής διάλογος. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Αναστασιάδης είπε στηρίξτε Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του Προέδρου. Η απόφαση του κόμματος ήταν κατά συνείδηση τη δεύτερη Κυριακή. Θα ήθελα αν ήταν εφικτό ο ΔΗΣΥ να αποφασίσει τη στήριξή μου. Υπήρξαν στελέχη του ΔΗΣΥ που ήταν υπέρ μου».

Δείτε το βίντεο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top