Oι απόκριες, ως έθιμο καθιερώθηκαν από την καθολική εκκλησία, ώστε η λήξη των εορτασμών της αποκριάς να συνδυαστεί με την έναρξη της Σαρακοστής για το Πάσχα.
Και αφού η Σαρακοστή είναι περίοδος νηστείας και συγκράτησης μέχρι το Πάσχα, οι Απόκριες και το έθιμο του «Καρνάβαλου» αποτελούν μέρες γλεντιού, ψυχαγωγίας και «μασκαρέματος».
Το Καρναβάλι γιορτάζεται σε διάφορες «γωνιές» του πλανήτη με τις παραδόσεις και τα έθιμα σε ορισμένες χώρες να είναι για κάποιους αλλόκοτα.
Δείτε αναλυτικά πιο κάτω:
Ισπανία - Vilanova
Καραμελοπόλεμος (Candy Wars)
Στο δρώμενο Guerra de Caramelos οι γλεντζέδες εμπλέκονται σε μία εγκάρδια μάχη με καραμέλες και διάφορα άλλα γλυκά, που μετατρέπουν τους δρόμους της Vilanova σε ένα ναρκοπέδιο ζαχαρωτών.
Βέλγιο
Καρναβάλι της Binche
Με μια παράδοση που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα , η βελγική έκδοση του Καρναβαλιού είναι τόσο μοναδική και πλούσια σε ιστορία που είναι πια αναγνωρισμένη από την UNESCO.
Την Καθαρά Δευτέρα η πόλη κυριεύεται από χίλιους "Gilles" οι οποίοι φορούν μάσκες κοκκινομάλληδων και μία κίτρινη, πορτοκαλί και μαύρη στολή.
Την ημέρα του Mardi Gras (η τελευταία μέρα πριν την έναρξη της σαρακοστιανής νηστείας), οι Gilles συναντιούνται στην Grand Place της Binche και χορεύουν με τα σκουπόξυλα τους υπό των ήχο κρουστών και τυμπάνων ξορκίζοντας τα κακά πνεύματα.
Στη συνέχεια γυρίζουν μέσα στη πόλη προσφέροντας πορτοκάλια στον κόσμο συμβολίζοντας έτσι τον ερχομό της άνοιξης.
Γερμανία - Κολωνία
«Τρελές Μέρες» (Crazy Days)
Στο πλαίσιο ενός πολυήμερου φεστιβάλ, η γερμανική βερσιόν των καρναβαλικών εορτασμών περιλαμβάνει μια Ημέρα Γυναικείου Καρναβαλιού, κατά την οποία οι γυναίκες διεκδικούν και αναλαμβάνουν την 'εξουσία' από τους άνδρες και συμβολικά καταλαμβάνουν το Δημαρχείο της πόλης.
Οι άντρες που θα τολμήσουν να τις πλησιάσουν θα δουν τις γραβάτες τους να κόβονται σίρριζα από τα ψαλίδια που κρατάνε οι γυναίκες. Παίρνουν όμως για αποζημίωση ένα φιλί!
Ισπανία
«Η ταφή της Σαρδέλας»
Πρόκειται για έναν μάλλον μακάβριο τρόπο για να σημάνει το τέλος της αποκριάς.
Αλλά στην Ισπανία ξέρουν ότι το πάρτι έφτασε στο τέλος του όταν μία γιγάντια σαρδέλα (ευτυχώς, δεν πρόκειται για αληθινό ψάρι – πλέον) καίγεται (όπως καίμε τον καρνάβαλο) ή θάβεται στη γη συμβολίζοντας την αναγέννηση και τον έγκαιρο εξαγνισμό της ψυχής στον οποίο πρέπει όλοι να προβούμε για την Σαρακοστή.
Βολιβία
Καρναβάλι του Oruro
Όπως και το Καρναβάλι της Binche, έτσι και αυτό που λαμβάνει χώρα στην πόλη Oruro της Βολιβίας προστατεύεται ως ένα από τα αριστουργήματα της Προφορικής και Πνευματικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την UNESCO, μιας που αναβιώνει μία ιστορία δύο χιλιάδων χρόνων.
Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί: Για είκοσι συνεχόμενες ώρες 28.000 χορευτές και 10.000 μουσικοί επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά μία πομπή τεσσάρων χιλιομέτρων, χωρίς διακοπή . Το αποκορύφωμα της παρέλασης είναι η La Diablada , ή ο "Χορός των διαβόλων", κατά τον οποίο ολόκληροι θίασοι από διαβόλους που χορεύουν καταλαμβάνουν τους δρόμους.
Πάτρα: Καρναβάλια και Μπουρμπούλια
Κρασοκατανύξεις με Μαυροδάφνη, σοκολατοπόλεμος, διονυσιακά γλέντια, φλερτ και χορός μέχρι τελικής πτώσης. Το Πατρινό Καρναβάλι ξεκίνησε στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα. Ο πρώτος αποκριάτικος χορός έγινε το 1829, στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη. Οι μασκαρεμένοι, οι θρυλικές «μπούλες», είναι κάτι σαν ιεραπόστολοι του κεφιού. Λόγω της οικονομικής ανάκαμψης που σημειώνεται τη δεκαετία του 1870 στην πόλη και της συμμετοχής πολλών Επτανήσιων -μόλις είχαν ενσωματωθεί στην Ελλάδα, το Καρναβάλι, ως θεσμός, εμπλουτίζεται με ευρωπαϊκά έθιμα, αρχίζει η παρέλαση των αρμάτων και οργανώνονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως τα περίφημα Μπουρμπούλια, ο χορός δηλαδή στο Δημοτικό Θέατρο, όπου οι γυναίκες ντυμένες με μαύρα ντόμινο «χορεύουν στο ταψί» τους άνδρες.
Στις αρχές του 20ου αιώνα καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος με κέρινα αυγά γεμάτα κομφετί. Ο σοκολατοπόλεμος ξεκίνησε αργότερα -ιστορικό είναι το σοκολατοπάρτι του 1959, με 112.000 σοκολάτες (το χώμα έγινε κακάο).
Μετά τους Παγκόσμιους Πολέμους και τον Εμφύλιο, το Πατρινό Καρναβάλι ανακτά την αίγλη του. Στη δεκαετία του 1950, το Καρναβάλι γίνεται το σήμα κατατεθέν της πόλης που μεταμορφώνεται κάθε Αποκριά σε Ντίσνεϊλαντ.
Συμμετέχουν ενεργά όλοι οι φορείς της Πάτρας, η Αστυνομία, η «Πατραϊκή Μαντολινάτα», ο Ορειβατικός Σύλλογος…
Τέλος, το έθιμο που ανεβάζει την αδρεναλίνη, είναι το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού (ξεκίνησε το 1966 και σήμερα η φήμη του έχει φτάσει ως την Ιαπωνία).
Βενετία: ταξίδι στον χρόνο
Ρομαντισμός, μυσταγωγία και άρωμα από αλλοτινούς χρόνους συνθέτουν το ύφος του πιο φαντασμαγορικού καρναβαλιού της Ιταλίας. Στην πόλη των δόγηδων με τα αριστοκρατικό, μεσαιωνικό χρώμα, οι δρόμοι πλημμυρίζουν από πολυτελή υφάσματα, λάμψη και μουσικές. Χρυσοποίκιλτα κοστούμια και εντυπωσιακές μάσκες συναγωνίζονται σε φαντασία τα παιδικά παραμύθια.
Ξέφρενα πάρτι, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, ακροβατικές επιδείξεις και πυροτεχνήματα ζωντανεύουν ένα ονειρικό σκηνικό και δίνουν την καλύτερη αφορμή για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο.
Ρίο ντε Τζανέιρο: στο ρυθμό της σάμπα
Αναμφισβήτητα το εντυπωσιακότερο καρναβάλι στον κόσμο. Οι κάτοικοι του Ρίο και οι επισκέπτες που συρρέουν από κάθε γωνιά του πλανήτη, ζουν ένα ξέφρενο πανηγύρι που βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στη μουσική, το χορό και το υπερθέαμα: εντυπωσιακά κοστούμια, άρματα και λυγερόκορμες βραζιλιάνες που λικνίζονται προκλητικά στους φρενήρεις ρυθμούς της σάμπα.
Την έναρξη των εορτασμών σηματοδοτεί η έξοδος της μπάντας της Ιπανέμα στους δρόμους της πόλης. Παράλληλα με τις παρελάσεις, τα μεγάλα ξενοδοχεία διοργανώνουν διαγωνισμούς κοστουμιών και gala χορού, που προσελκύουν την αφρόκρεμα του εγχώριου και διεθνούς star-system.
Νίκαια: ο πιο διάσημος λουλουδοπόλεμος
Το κοσμοπολίτικο θέρετρο της Κυανής Ακτής κυριολεκτικά μεταμορφώνεται την περίοδο της αποκριάς, καθώς κατακλύζεται από περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες. Ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του socializing, το φινετσάτο καρναβάλι της Νίκαιας φημίζεται για το λουλουδοπόλεμο, τις βραδινές «παρελάσεις φωτός» και το εντυπωσιακό του φινάλε, το κάψιμο του καρνάβαλου με χιλιάδες πυροτεχνήματα στη θάλασσα.
Τρινιντάντ και Τομπάγκο: στον τροπικό του κεφιού
Μια διαφορετική πρόταση για όσους αγαπούν το καλοκαίρι, είναι το καρναβάλι στα δύο αυτά νησιά των Μικρών Αντίλλων, στην Καραϊβική. Ούτως ή άλλως, ο προορισμός είναι μαγευτικός, πόσο μάλλον την περίοδο της αποκριάς, που το κέφι απογειώνεται.
Στο Τρινιντάντ οι ντόπιοι προετοιμάζονται μήνες πριν, οργανώνοντας παρελάσεις αρμάτων και διαγωνισμούς κοστουμιών. Η απίστευτη ενεργητικότητα και το αστείρευτο κέφι τους έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί το καρναβάλι τους ως το καλύτερο υπαίθριο πάρτι του πλανήτη Γη! Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο συνδυασμός των τοπικών παραδόσεων και εθίμων με αυτά της Ευρώπης, π.χ. εκτός από τις κλασικές χρωματιστές στολές θα δεις ντόπιους καλυμμένους με λάσπη ενώ θα ακούσεις μουσική καλύψο από παραδοσιακά τύμπανα κατασκευασμένα από μπαμπού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις