ΔΙΕΘΝΗ

Εβραίοι έποικοι πυρπόλησαν παλαιστινιακά σπίτια και αυτοκίνητα στην Δυτική Όχθη

Εβραίοι έποικοι πυρπόλησαν παλαιστινιακά σπίτια και αυτοκίνητα στην Δυτική Όχθη

Πάνω από 50 ΙΧ αυτοκίνητα και τουλάχιστον 15 σπίτια παραδόθηκαν στην πυρκαγιά που προκάλεσαν Εβραίοι έποικοι στο παλαιστινιακό χωριό Χαουάρα στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης χθες αργά το βράδυ, ως πράξη αντεκδίκησης μετά την δολοφονία δύο νεαρών Ισραηλινών, εποίκων του γειτονικού οικισμού Χαρ Μπραχά, που πυροβολήθηκαν σχεδόν εξ επαφής από άγνωστο δράστη, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι Παλαιστίνιος και μετά την πράξη του διέφυγε πεζός και εξακολουθεί να αναζητείται από τον ισραηλινό στρατό.

Ήδη από τις χθεσινές απογευματινές ώρες ομάδες Εβραίων εποίκων εισήλθαν σε παλαιστινιακά χωριά πετροβολώντας αυτοκίνητα και καίγοντας σπίτια σε όλη την Δυτική Όχθη. Με την πάροδο των ωρών το επίκεντρο των ενεργειών αντεκδίκησης των εποίκων αποτέλεσε το χωριό Χαουάρα, όπου πυροσβεστικές δυνάμεις του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής προσπαθούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να θέσουν υπό έλεγχο τις εκτεταμένες πυρκαγιές. Όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, ο ισραηλινός στρατός μετέφερε σε ασφαλείς περιοχές τουλάχιστον 30 Παλαιστινίους κατοίκους της Χαουάρα, των οποίων οι εστίες καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ένας 37χρονος Παλαιστίνιος υπέκυψε στα τραύματά του όταν έποικοι τον πυροβόλησαν στην κοιλιακή χώρα στο χωριό Ζαάτρα, πλησίον της Χαουάρα. Παράλληλα, αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού δήλωσαν στα τοπικά μέσα ότι, ενόσω οι στρατιωτικές και πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή προσπαθούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να σβήσουν τις πυρκαγιές και να εκκενώσουν τους κατοίκους του χωριού, Εβραίοι έποικοι συνέχιζαν να δημιουργούν επεισόδια με σκοπό να εμποδίσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης των πολιτών και κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στρατιωτικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας στους στρατιωτικούς συντάκτες της κρατικής ραδιοφωνίας, χαρακτήρισαν «πογκρόμ» τις χθεσινοβραδινές πράξεις αντεκδίκησης των εποίκων στο χωριό Χαουάρα. Όπως μετέδωσαν παλαιστινιακά μέσα μέχρι τη 1 η ώρα το πρωί σήμερα είχαν καταμετρηθεί περί τους 380 τραυματίες, όλοι κάτοικοι του χωριού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ερυθράς Ημισελήνου, 350 κάτοικοι της Χαουάρα αντιμετώπιζαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα λόγω εισπνοής του καπνού των πυρκαγιών. Οι υπόλοιποι 30 τραυματίες έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού, είτε πυροβολήθηκαν είτε πετροβολήθηκαν. Μεγάλος αριθμός τραυματιών μεταφέρθηκε σε νοσοκομεία των πόλεων Ναμπλούς και Τζιενίν.

Σε χθεσινοβραδινό έκτακτο διάγγελμά του προς την ισραηλινή κοινή γνώμη, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου, αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια των δύο νεαρών Ισραηλινών δολοφονημένων εποίκων, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μην πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. «Θα ήθελα κατ’ αρχήν να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια Γιανίβ που έχασαν τους δύο μονάκριβους γιους τους. Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβουν τον δράστη. Θα τον βρούμε, θα τον συλλάβουμε και θα τον τιμωρήσουμε για την πράξη του», είπε.

Κάλεσε τους πολίτες να μην πάρουν το νόμο στα χέρια τους. «Παρακαλώ να αφήσετε τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας θυμίσω ότι τις προηγούμενες βδομάδες εξουδετέρωσαν δεκάδες τρομοκράτες και παρεμπόδισαν δεκάδες ένοπλες επιθέσεις. Αφήστε τον στρατό να περαιώσει τις έρευνές του, μην παίρνετε τον νόμο στα χέρια σας και όλοι μαζί θα νικήσουμε την τρομοκρατία», πρόσθεσε, ο Νετανιάχου με μανγητοσκοπημένο του μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε χθες αργά το βράδυ και ο Πρόεδρος της χώρας, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, καλώντας και εκείνος τους ισραηλινούς πολίτες να μην πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. «Το να παίρνουμε τον νόμο στα χέρια μας και να επιτιθέμεθα κατά αθώων ανθρώπων είναι πράξεις που δεν μας τιμούν, και τέτοιες πράξεις τις καταδικάζω απερίφραστα. Ως πολίτες έχουμε την υποχρέωση να αφήσουμε τον στρατό, την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας να συλλάβουν τον δράστη και να επιβληθεί άμεσα η δημόσια τάξη», ανέφερε.

Ταυτόσημο μήνυμα εξέφρασε με δήλωσή του ο δεύτερος τη τάξει Υπουργός του Υπουργείου Άμυνας και ηγέτης του εθνοθρησκευτικού ακροδεξιού κόμματος Μπετσαλέλ Σμότριτς, ο οποίος κατοικεί ο ίδιος σε εποικισμό της Δυτικής Όχθης και ορίσθηκε πρόσφατα αρμόδιος για την διαχείριση του ειδικού διοικητικού καθεστώτος που διέπει το εποικιστικό πρόγραμμα στην περιοχή. «Αδελφοί μου έποικοι, ο πόνος όλων μας είναι μεγάλος αλλά πιστέψτε με ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία, τόσο σε επίπεδο στρατιωτικό όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης του εποικιστικού μας προγράμματος», είπε.

«Είμαστε επικεντρωμένοι στο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά από την δολοφονία των δύο νεαρών εποίκων, αλλά εσείς δεν πρέπει να πάρετε τον νόμο στα χέρια σας και να δημιουργείται συνθήκες επικίνδυνης αναρχίας, που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις εκτός ελέγχου και να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές. Αφήστε την πολιτική ηγεσία να πράξει τα δέοντα και τον στρατό να νικήσει, με την βοήθεια του Θεού», πρόσθεσε ο Σμότριτς.

Αντιθέτως, Βουλευτές των εθνοθρησκευτικών κομμάτων της ακροδεξιάς εξέφρασαν τη στήριξή τους στις ενέργειες αντεκδίκησης των εποίκων. Η βουλευτής Λιμόρ Σον Χαρ-Μέλεχ του κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», αφού μετέβη στον τόπο της ένοπλης επίθεσης που στοίχισε τη ζωή δύο νεαρών εποίκων, δήλωσε ότι «ήρθε στον τόπο της επίθεσης για να ενώσω τη φωνή μου με τις κραυγές απελπισίας εκατοντάδων Εβραίων κατοίκων της Δυτικής Όχθης που βγήκαν για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική αυτοσυγκράτησης που εφάρμοζαν επί μακρό χρόνο όλες οι προηγούμενες ισραηλινές κυβερνήσεις», προσθέτοντας ότι «δεν είναι η ώρα για να καταδικάζονται οι ενέργειές τους και να τους συστήνεται αυτοσυγκράτηση. Αντιθέτως, είναι η ώρα να αφουγκρασθούμε όλοι την κραυγή αγωνίας τους».

Από την άλλη, ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης καταδίκασαν απερίφραστα τις χθεσινοβραδινές πράξεις αντεκδίκησης των Εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά της Δυτικής Όχθης και ειδικότερα τις πυρπολήσεις στο χωριό Χαουάρα. Η ηγέτης του Κόμματος των Εργατικών, Μεράβ Μιχαέλι, δήλωσε ότι «οι εβραίοι τρομοκράτες που πυρπολούν και καταστρέφουν ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους στην Χαουάρα θεωρούν ότι απέκτησαν την νομιμοποίηση που χρειάζονταν από υψηλόβαθμα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Αυτόν τον κατήφορο που παρασύρει όλη τη χώρα θα πρέπει να τον σταματήσουμε άμεσα προτού μας καταστρέψει όλους συθέμελα».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος «Υπάρχει Μέλλον», Γιαΐρ Λαπίντ, με ανάρτησή του στο twitter κατηγόρησε «τις πολιτοφυλακές που έστησε ο Μπετσαλέλ Σμότριτς, που βγήκαν να κάψουν την Χαουάρα για να δυσκολέψουν την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην συνδιάσκεψη της Άκαμπα» προσθέτοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για την κρατική ασφάλεια».

Από παλαιστινιακής πλευράς, ο υπαρχηγός της οργάνωσης Χαμάς, Σάλεχ Αλ-Αρούρι, ανέφερε ότι «η κοινή γνώμη στην Λωρίδα της Γάζας βράζει με όσα έχουν συμβεί στο χωριό Χαουάρα της Δυτικής Όχθης» προσθέτοντας ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση θα φέρει ακέραια την ευθύνη για όλα όσα πρόκειται να επακολουθήσουν».

Προτού εισέλθουν στο χωριό Χαουάρα χθες αργά το βράδυ, ομάδες Εβραίων εποίκων άρχισαν να πετροβολούν αυτοκίνητα στο παλαιστινιακό χωριό Γιασούφ, έβαλαν φωτιά σε κατοικία στο χωριό Ασίρα Αλ-Κιμπλίγια πλησίον της Ναμπλούς, ενώ ανάλογα περιστατικά αναφέρθηκαν και στα κοντινά χωριά Καριούτ και Μπουρίν στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όπως μετέδωσε χθες το απόγευμα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Νωρίτερα χθες (26/2) αναφέρθηκαν περιστατικά ξυλοδαρμών Παλαιστινίων από Εβραίους εποίκους σε χωριά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Χεβρώνας, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ενώ πετροβολισμοί παλαιστινιακών αυτοκινήτων από Εβραίους εποίκους αναφέρθηκαν στην περιοχή πλησίον του χωριού Τζίμπια βορείως της Ραμάλα.

Η κηδεία των δύο νεαρών Εβραίων εποίκων έχει προγραμματισθεί να γίνει στην Ιερουσαλήμ, χωρίς να αναφερθούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Νωρίτερα, ωστόσο, είχε ανακοινωθεί ότι η κηδεία θα πραγματοποιείτο σήμερα το πρωί στις 10 τοπική ώρα στο νεκροταφείο του εποικισμού Χαρ Μπραχά και αργότερα ομάδες εποίκων θα πραγματοποιούσαν πένθιμη πομπή διαμαρτυρίας που θα κατευθυνόταν προς την Ιερουσαλήμ.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη αυξήσει την παρουσία τους από χθες το απόγευμα τόσο στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης όσο και στην Ιερουσαλήμ και τα περίχωρά της, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω πράξεις αντεκδίκησης εκατέρωθεν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top