ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποδοσφαιριστής στην Κύπρο "παίρνει" 1 ευρώ ετησίως!–Ιδού πώς αποφεύγουν τα σωματεία τους φόρους προς το κράτος (docs)

Ποδοσφαιριστής στην Κύπρο "παίρνει" 1 ευρώ ετησίως!–Ιδού πώς αποφεύγουν τα σωματεία τους φόρους προς το κράτος (docs)

Έχουν βγάλει και το σχοινί και το παλούκι κάποια ποδοσφαιρικά σωματεία της Κύπρου!

Του Φάνη Μακρίδη

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών, κάποιες ομάδες φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν πως παίκτες τους  αμείβονται κυριολεκτικά με πενταροδεκάρες.

Κι αυτό σε μια προσπάθειά τους να αποφύγουν να καταβάλουν τις πραγματικές οφειλές τους προς το κράτος. Παρουσιάζουν άλλα συμβόλαια επισήμως, τα οποία παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα ποσά, για να πληρώνουν χαμηλό φόρο.

1.    Υπάρχει περίπτωση συλλόγου που κατέθεσε συμβόλαιο (Αύγουστος του 2014-Απρίλιος του 2015), το οποίο δείχνει ότι οι απολαβές συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή ανέρχονται στο 1 ευρώ ετησίως! Ναι, σωστά διαβάσατε. «Ετήσιες Ακαθάριστες Αποδοχές (Gross Salary) 1 ευρώ», είναι η χαρακτηριστική αναφορά.

2.    Άλλος παίκτης είχε συμβόλαιο για υπηρεσίες από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του ίδιου έτους και αμείφθηκε με 100 ευρώ τα οποία πήρε σε… δυο ισόποσες δόσεις  των 50 ευρώ.

3.    Ένας άλλος, για επτάμηνο συμβόλαιο έπαιρνε 50 ευρώ μηνιαίως…

4.    Σε άλλη περίπτωση, ένας παίκτης –σύμφωνα πάντα με τα συμφωνητικά έγγραφα- έπαιρνε 2,5 ευρώ τον μήνα, για οκτάμηνο συμβόλαιο! 20 ευρώ τον χρόνο δηλαδή.

Οι συμπληρωματικές συμφωνίες
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ασφαλώς και οι παίκτες δεν αμείβονται με 1 ευρώ ετησίως ή 2,5 τον μήνα. Τα σωματεία κάνουν τις λεγόμενες συμπληρωματικές συμφωνίες που περιλαμβάνουν τις πραγματικές απολαβές και δεν εμφανίζονται επίσημα. 

Πολλοί κάνουν λόγο για φοροδιαφυγή από πλευράς συλλόγων. Έκαναν διπλά συμβόλαια στους ποδοσφαιριστές (συμπληρωματικές συμφωνίες) και έτσι δεν παρουσιάζονταν στο κράτος οι πραγματικές απολαβές τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πρωτοκλασάτων Κύπριων παικτών συγκεκριμένης μεγάλης ομάδας. Όλη η Κύπρος ήξερε πριν από κάποια χρόνια ότι οι ετήσιες απολαβές τους άγγιζαν τις 600.000 - 800.000 ευρώ, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία στον ΦΠΑ οι απολαβές τους ανέρχονταν στις 100-200 χιλιάδες...

Δεν ξέρουν πόσα οφείλουν…
Οι οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων προς Τμήματα/Υπηρεσίες του Κράτους είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο...

Κανείς δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για τα χρέη των σωματείων και γι΄ αυτό έχει ευθύνη και η πολιτεία.

Τα ποσά που φέρονται να οφείλουν τα ποδοσφαιρικά σωματεία και κατά καιρούς βγαίνουν στη δημοσιότητα, αμφισβητούνται από τους συλλόγους και όχι μόνο. 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τον ΑΠΟΕΛ. Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, είχε δώσει στον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, τη λίστα με τους 50 μεγαλύτερους οφειλέτες προς τον Φόρο Εισοδήματος. Σ΄ αυτήν συμπεριλαμβανόταν ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος παρουσιαζόταν να οφείλει 6,1 εκ. ευρώ. Όμως οι γαλαζοκίτρινοι κατέρριψαν αυτό το επιχείρημα με ανακοίνωση, αφήνοντας εκτεθειμένο το αρμόδιο υπουργείο που δεν επανήλθε ποτέ στο θέμα.

Επίσης, αν και κάποια σωματεία δεν είναι συνεπή στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, εντούτοις παίρνουν κρατική βοήθεια, κατά παράβαση των συμφωνιών που είχαν γίνει. Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε συνάψει συμφωνία που προνοούσε ότι οι ομάδες θα έπαιρναν κρατική βοήθεια υπό την προϋπόθεση ότι θα διευθετούσαν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος...

Το όλο θέμα επισημαίνεται και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2014: «...με επιστολές του Υπουργείου Οικονομικών ημερ. 21.5.2014 και 1.12.2014, εγκρίθηκε η καταβολή της επιχορήγησης και του προσφυγόσημου προς τα Προσφυγικά Σωματεία της ΚΟΠ, παρόλο που τα πλείστα είχαν οφειλές προς το Τμήμα Φορολογίας και τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χωρίς την αποκοπή οποιουδήποτε ποσού για τις
οφειλές τους».

Τον Σεμπτέμβριο του 2013 δημοσιοποιήθηκε ότι τα σωματεία είχαν καθυστερημένες οφειλές προς τον ΦΠΑ, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, η Υπηρεσία ΦΠΑ επρόκειτο να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις σε βάρος σωματείων, τα οποία δεν είχαν κάνει διακανονισμό για αποπληρωμή των οφειλών τους.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, τότε, ο Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Μενέλαος Γεωργιάδης δεν απεκάλυψε ούτε τα ονόματα ούτε τον αριθμό των σωματείων αυτών, επικαλούμενος τα προσωπικά δεδομένα. «Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις για κάποια σωματεία της A’ κατηγορίας. Ήδη ετοιμάζονται κατηγορητήρια για εκείνους οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Υπηρεσίας ΦΠΑ» είχε πει ο κ. Γεωργιάδης.

Το θέμα, όμως, έμεινε ως εκεί...

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top