LIKE ONLINE

Τα 10 πιο ακριβά ατυχήματα στην ιστορία!

Τα 10 πιο ακριβά ατυχήματα στην ιστορία!

Σημαντικά ατυχήματα ή δυστυχήματα που συνέβησαν στον κόσμο αποτιμήθηκαν με το χάσιμο πολλών ανθρώπινων ζωών προκαλώντας παγκόσμια θλίψη. Η καταστροφές ήταν κάθε φορά τεράστιες και αφορούσαν σε ανθρώπινες ζωές, στη φύση ή στη θάλασσα που υπέστη ζημιές αλλά και σε χρηματικό κόστος που ήταν εντυπωσιακά μεγάλο. Ας δούμε τα 10 ακριβότερα δυστυχήματα στην ιστορία, που αναφέρονται σε ανθρώπινα έργα και όχι σε φυσικές καταστροφές.

1. Tιτανικός – 150 εκατομμύρια δολάρια
Στις 15 Απριλίου του 1912, ο Τιτανικός βυθίστηκε στο παρθενικό ταξίδι του. Πάνω από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο και βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.

2. Βυτιοφόρο προσκρούει στη γέφυρα Wiehltal – 358 εκατομμύρια δολάρια
 

Στις 26 Αυγούστου του 2004 ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ένα βυτιοφόρο που περιείχε 32.000 λίτρα καυσίμου στη γέφυρα Wiehltal, στη Γερμανία. Το τελευταίο έπεσε από τη γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο Α4 Autobahn με αποτέλεσμα να προκληθεί μία τεράστια έκρηξη.

3. Σύγκρουση τρένων στην Καλιφόρνια- 500 εκατομμύρια δολάρια

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 συνέβη μια από τις χειρότερες συγκρούσεις τρένων στην ιστορία της Καλιφόρνιας, με 25 θύματα, όταν ένα προαστιακό Metrolink συγκρούστηκε μετωπικά με την αμαξοστοιχία της Union Pacific στο Λος Άντζελες. Το Metrolink πέρασε κόκκινο σήμα, ενώ ο οδηγός ήταν απασχολημένος στέλνοντας γραπτό μήνυμα.

4. Πτώση βομβαρδιστικού B-2 – 1,4 δις δολάρια

Το βομβαρδιστικό αεροπλάνο B-2 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση από την αεροπορική βάση της νήσου Γκουάμ στις 23 Φεβρουαρίου του 2008. Είναι το πιο ακριβό αεροπορικό ατύχημα στην ιστορία και το αεροσκάφος ήταν 1 από τα 21 που συνολικά έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Και οι δύο πιλότοι γλίτωσαν…

5. Exxon Valdez – 2,5 δις δολάρια

Μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου 1989 στην Αλάσκα όταν 10,8 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου χύθηκαν στον ωκεανό, από το ναυάγιο του γιαγάντιου δεξαμενόπλοιου Exxon Valdez. Ο καθαρισμός κόστισε στην Exxon 2,5 δις δολάρια.

6. Πετρελαιοπηγή Piper Alpha – 3,4 δις δολάρια

Η Piper Alpha ήταν η μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή στον κόσμο, παράγοντας 317.000 βαρέλια την ημέρα. Στις 6 Ιουλίου, 1988, ως μέρος της συνήθους συντήρησης, οι τεχνικοί έλεγξαν τις βαλβίδες ασφαλείας και αφαίρεσαν κάποιες για την πρόληψη διαρροής φυσικού αερίου. Υπήρχαν 100 πανομοιότυπες βαλβίδες ασφαλείας που ελέγχθηκαν. Δυστυχώς οι τεχνικοί έκαναν λάθος και ξέχασαν να αντικαταστήσουν μία από αυτές. Στις 10 μ.μ. την ίδια νύχτα, ένας τεχνικός πάτησε το κουμπί έναρξης της διαδικασίας άντλησης και το ακριβότερο ατύχημα σε πετρελαιοπηγή είχε ξεκινήσει. Μέσα σε 2 ώρες, η πλατφόρμα τυλίχθηκε στις φλόγες και κατέρρευσε, σκοτώνοντας 167 εργαζομένους.

7. Η Έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου Challenger – 5,5 δις δολάρια

Το διαστημικό λεωφορείο Challenger καταστράφηκε 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του στις 28 Ιανουαρίου 1986. Η καταστροφή οφείλεται στην ατέλεια ενός εξαρτήματος που επέτρεψε στο πεπιεσμένο αέριο καύσιμο να φθάσει στο εξωτερικό του σκάφους και τελικά να αναφλέξει την τεράστια δεξαμενή υγρού υδρογόνου προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη.

8. Πετρελαιοκηλίδα Prestige – 12 δις δολάρια

Στις 13 Νοεμβρίου 2002, το πετρελαιοφόρο Prestige μετέφερε 77.000 τόνους βαρέος μαζούτ, όταν μία από τις δώδεκα δεξαμενές του εξερράγη κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στα ανοικτά της Γαλικίας, στην Ισπανία. Φοβούμενος ότι το πλοίο θα βυθιζόταν, ο καπετάνιος ζήτησε βοήθεια από τα ισπανικά σωστικά συνεργεία. Ωστόσο, οι πιέσεις από τις τοπικές Αρχές ανάγκασαν τον καπετάνιο να στρίψει το πλοίο μακρυά από τις ακτές. Αποτέλεσμα; Η αποδέσμευση 20 εκατομμυρίων γαλονιών πετρελαίου στη θάλασσα.

9. Έκρηξη διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια – 13 δις δολάρια

Το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της επανεισόδου στη γήινη ατμόσφαιρα πάνω από το Τέξας την 1η Φεβρουαρίου του 2003, εξαιτίας μιας τρύπας σε ένα από τα φτερά κατά τη διάρκεια της εκτόξευσής του 16 μέρες νωρίτερα.

10. Τσέρνομπιλ – 200 δις δολάρια

Στις 26 Απριλίου 1986, ο κόσμος είδε να συμβαίνει η μεγαλύτερη κοινωνικό-οικονομική καταστροφή στην ιστορία εν καιρώ ειρήνης. Το 50% της περιοχής της Ουκρανίας μολύνθηκε. Πάνω από 200.000 άνθρωποι χρειάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ 1,7 εκατομμύρια άτομα επλήγησαν άμεσα από την καταστροφή. Ο αριθμός των νεκρών που αποδόθηκε στην έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που πέθαναν από καρκίνο χρόνια αργότερα, εκτιμάται στους 125.000. Το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο αποδίδεται σε φορείς εκμετάλλευσης σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που παραβίασαν τις απαιτήσεις ασφαλείας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διακοπή παροχής ρεύματος: Στις τόσες μέρες εφαρμόζεται – Πώς λειτουργεί το σχέδιο εξόφλησης με μηνιαίες πληρωμές

• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

• Καιρός: Αυτές τις περιοχές επηρεάζει η «ELENA» - Πότε αναμένεται να επιδεινωθούν τα έντονα φαινόμενα

• Ισραήλ: Νέα πυραυλική επίθεση των Χούθι παρά το μπαράζ των ισραηλινών βομβαρδισμών στην Υεμένη - Δείτε βίντεο

• Θρίλερ με τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Τι αναφέρουν οι αζέρικες πηγές και τι απαντούν οι Ρώσοι



Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, θα έχει σήμερα στην Αθήνα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (GSI).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top