ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηνωμένα Έθνη: Βλέπουν με θετικό μάτι την πρόταση Χριστοδουλίδη για εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό

Ηνωμένα Έθνη: Βλέπουν με θετικό μάτι την πρόταση Χριστοδουλίδη για εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό

Είναι πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ο ρόλος της ΕΕ θα πρέπει να είναι ενισχυτικός, είπε σήμερα (9/3) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της επίσκεψης της κας ντι Κάρλο την επόμενη βδομάδα».

«Η ίδια η επίσκεψη της κας ντι Κάρλο στέλνει το μήνυμα ότι ο ΟΗΕ θέτει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και το σπάσιμο του αδιεξόδου», είπε.

Πρόσθεσε ότι, κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούληση του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη συμφωνημένη βάση, σημειώνοντας ότι «ανέπτυξε στον κ. Στιούαρτ και την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, για να μπορέσει να σπάσει το αδιέξοδο».

Επανέλαβε την πρόταση του για μια κοινωνική συνάντηση, ένα δείπνο με τον κ. Τατάρ και τον κ. Στιούαρτ όταν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και επίσης την ετοιμότητά του για μια κοινή συνάντηση του με την κα ντι Κάρλο και τον κ. Τατάρ την επόμενη βδομάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, εξήγησε στον κ. Στιούαρτ την πρόταση του για την ΕΕ και για τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είδε θετικά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς ποια ήταν η ανταπόκριση του κ. Στιούαρτ στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «ο ΟΗΕ τη βλέπει θετικά, θεωρεί την ΕΕ ως ένα εταίρο που πρέπει να είναι ενεργός στην πορεία των διαπραγματεύσεων».

«Βλέπει θετικά, επίσης, και τον θετικό τόνο που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του έχει θέσει στις δημόσιες δηλώσεις του και θεωρούν ότι καλλιεργεί το κατάλληλο κλίμα για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν τα ΗΕ ζητούν διευκρινίσεις για το πώς εννοεί η πλευρά μας την παρουσία τους σε μια νέα φάση των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ακριβώς για αυτά που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ευκαιρία να συζητήσει με την κα ντι Κάρλο την ερχόμενη βδομάδα. Προφανώς είναι πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ που θα πραγματοποιούνται και οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις και ο ρόλος της ΕΕ θα πρέπει να είναι ενισχυτικός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top