ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γύπας με GPS προσγειώθηκε στο πυκνό δάσος Πάφου – Μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση του – Φωτογραφίες

Γύπας με GPS προσγειώθηκε στο πυκνό δάσος Πάφου – Μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση του – Φωτογραφίες

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε χθες Τετάρτη (08/03) με στόχο να σωθεί Ισπανικός Γύπας ο οποίος είχε πάνω του GPS.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του οργανισμού BirdLife Cyprus, ο γύπας προσγειώθηκε μέσα στο πυκνό Δάσος Πάφου και η κατάσταση άρχισε να γίνεται ανησυχητική όταν το πουλί παρέμεινε στο ίδιο σημείο για αρκετές μέρες, οδηγώντας την ομάδα του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες» να παρέμβει σε περίπτωση που το πουλί χρειαζόταν περίθαλψη.

Χθες (08/03) αργά το απόγευμα, η Πολιτική Άμυνα με τη χρήση δύο drones αλλά και με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Θήρας ο Γύπας βρέθηκε.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, ήταν σε δύσβατη περιοχή και μετά από πολλές προσπάθειες  παρελήφθη και μεταφέρθηκε σε ειδικό κτηνίατρο για εξετάσεις.

Δείτε την ανάρτηση της BirdLife Cyprus:

Η διάσωση ενός πουλιού μπορεί να κάνει του κόσμου τη διαφορά, και η πρόσφατη διάσωση ενός Γύπα είναι τρανταχτή απόδειξη της δύναμης της ανθρώπινης παρέμβασης. Ένας από τους ισπανικούς Γύπες 🇪🇸 που παρακολουθούμε μέσω πομπού GPS προσγειώθηκε μέσα στο πυκνό Δάσος Πάφου, κάτι ασυνήθιστο για Γύπα. Η κατάσταση έγινε ανησυχητική όταν το πουλί παρέμεινε στο ίδιο σημείο για αρκετές μέρες, οδηγώντας την ομάδα του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες» να παρέμβει σε περίπτωση που το πουλί χρειαζόταν περίθαλψη.

Παρά τις καλύτερες μας προσπάθειες, το πουλί μετακινήθηκε σε τοποθεσία όπου ο πομπός δεν μπορούσε να στείλει σήμα, αφήνοντάς μας χωρίς άλλη επιλογή από το να ψάξουμε στην πυκνή βλάστηση για οποιοδήποτε ίχνος του.  Αφού χτενίσαμε με τα πόδια την περιοχή, τη βρήκαμε επιτέλους παγιδευμένη σε πυκνή βλάστηση από βάτους, μέσα σε αργάκι. Ήταν μια στιγμή ανακούφισης για την ομάδα μας που αμέσως τη διέσωσε και τη μετέφερε στο κέντρο αποκατάστασης της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας.

Υπό την προσεκτική φροντίδα του κτηνίατρου Κωνσταντίνου Αντωνίου, το πουλί τώρα αναρρώνει και θα απελευθερωθεί στη φύση μόλις αποκτήσει τις δυνάμεις του. Η επιχείρηση διάσωσης δεν ήταν χωρίς προκλήσεις, αλλά χάρη στη συνεργασία μεταξύ της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Vulture Conservation Foundation, και ακόμη και της Πολιτικής Άμυνας που επιστράτευσε drones με κάμερα υψηλής ευκρίνειας και θερμική κάμερα, είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αυτή η περιπέτεια υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας και της παρακολούθησης των κινήσεων απειλούμενων ειδών μέσω πομπών GPS και της παρέμβασης όταν αυτή είναι αναγκαία. Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που λάβαμε και ελπίζουμε αυτή η ιστορία να σας εμπνεύσει να στηρίξετε τις προσπάθειες μας για την προστασία του φυσικού μας πλούτου.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top