ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στις αποσκευές - Το πρόγραμμα των επαφών

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στις αποσκευές - Το πρόγραμμα των επαφών

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πραγματοποιεί στην Ελλάδα, σήμερα Δευτέρα (13/3) και αύριο Τρίτη (14/3), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο επίκεντρο των επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη με αξιωματούχους της Ελλάδας, θα βρίσκεται το Κυπριακό και συγκεκριμένα η πρόταση του κ. Χριστοδουλίδη για ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες εν πρώτοις για άρση του αδιεξόδου και εν συνεχεία για λύση του Κυπριακού.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης το Σάββατο (11/3), η επίσκεψη του στην Αθήνα δεν είναι μόνο συμβολικής σημασίας, αλλά είναι και πολύ ουσιαστικής σημασίας «ειδικότερα για την προσπάθεια μας σε σχέση με το Κυπριακό, για να συντονίσουμε τις ενέργειες μας πώς η ΕΕ μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο να βοηθήσει τόσο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αλλά και για να φτάσουμε σε ένα στόχο που είναι η επίλυση του Κυπριακού».

Πέραν από το Κυπριακό, στο επίκεντρο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα βρίσκονται τόσο περιφερειακά όσο και ευρωπαϊκά θέματα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις αναφορικά με την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας και μπορεί να επιτευχθεί ακόμη καλύτερος συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρόγραμμα των επαφών

Το επίσημο πρόγραμμα των επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη θα αρχίσει σήμερα στις 10.15 π.μ. με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής υποδοχής, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος, το κορυφαίο παράσημο του Τάγματος, το οποίο απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες.

Μετά το πέρας της τελετής υποδοχής, θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Λίγο πριν το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίον θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και στη συνέχεια θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη 1.30 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα παρακαθίσουν σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 5.00 μ.μ., ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Τασούλας θα απονέμει στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Πολεμικό Μουσείο, όπου στις 6.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τους ομνύσαντες τον «Όρκο των Αθηνών» της 7ης Μαρτίου 1953. Στην εκδήλωση, στην οποία θα παραστεί και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα απευθύνει χαιρετισμό.

Το πρόγραμμα της αυριανής μέρας

Εξάλλου, αύριο Τρίτη (14/3) θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των επαφών της αυριανής μέρας έχει ως εξής:
• 8.20 π.μ.: Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.
• 9.00 π.μ.: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
• 9.50 π.μ.: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.
• 10.25 π.μ.: Συνάντηση με τον ΓΓ της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., Δημήρρη Κουτσούμπα.
• 11.00 π.μ.: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.
• 11.35 π.μ.: Συνάντηση με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Σημειώνεται πως, όλες οι πιο πάνω συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα με συνάντηση στη 1.00 το μεσημέρι, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ποιοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Αθήνα

Αξίζει να αναφερθεί πως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μαριλένα Ραουνά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σημειώνεται, δε, πως στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τους Ελλαδίτες ομολόγους τους.

Τα απρόοπτα του ταξιδιού

Πάντως, η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, δεν άρχισε και με τον καλύτερο τρόπο, αφού έτυχαν δύο, έως τώρα, απρόοπτα.

Το πρώτο απρόοπτο, αφορούσε το προεδρικό αεροσκάφος, στο οποίο κατά τη διάρκεια περιοδικού ελέγχου εντοπίστηκε μικρή, όπως χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές, βλάβη και για καθαρά προληπτικούς λόγους η κυπριακή αντιπροσωπεία έφτασε χθες Κυριακή (12/3) στην Αθήνα με εμπορική πτήση.

Μάλιστα, και παρότι το πρόβλημα είχε διαπιστωθεί προ τριών ημερών, εντούτοις, η διαρροή της πληροφορίας για τη βλάβη, έγινε χθες κι ενώ αναμενόταν ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του για την Αθήνα.

Το δεύτερο απρόοπτο που περίμενε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έλαβε χώρα έξω από το ξενοδοχείο όπου θα διαμένει η κυπριακή αντιπροσωπεία, όταν ένας Κύπριος που ανέμενε την κυπριακή αποστολή, με το που αφίχθηκε ο Πρόεδρος και κατευθυνόταν προς το εσωτερικό του ξενοδοχείου, του ζήτησε χρήματα για να πάει στα μπουζούκια.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top