ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρχονται φορητές κάμερες στις στολές Αστυνομικών - Στην Επιτροπή Νομικών το νομοσχέδιο – Έντονες οι αντιδράσεις

Έρχονται φορητές κάμερες στις στολές Αστυνομικών - Στην Επιτροπή Νομικών το νομοσχέδιο – Έντονες οι αντιδράσεις

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών βρίσκεται σήμερα (15/3) το νομοσχέδιο που αφορά την τοποθέτηση φορητών καμερών στις στολές και εξαρτύσεις των αστυνομικών αλλά και στα αστυνομικά οχήματα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχέδιου, ο στόχος της τοποθέτησης αυτών των φορητών καμερών είναι η προστασία των μελών της Αστυνομίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους (από επιθέσεις σωματικές/φραστικές, ανυπόστατες καταγγελίες), η προστασία του κοινού από ενδεχόμενη αυθαιρεσία των μελών της Αστυνομίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και η βελτίωση της μαρτυρίας που αφορά στη διάπραξη αδικημάτων.

Έντονες οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

Παρ ’όλα αυτά, οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο δεν είναι λίγες, με τον Πρόεδρο του Κλάδου του Αστυνομικού Σώματος της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Νίκο Λοϊζίδη να κάνει λόγο για πολυπλοκότητες στο νομοσχέδιο που θυμίζουν σενάρια βγαλμένα από το… Hollywood.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα όσο αφορά κάποιες προϋποθέσεις, δεν είναι ξεκάθαρο νομοσχέδιο. Αντίθετα, είναι τόσο αναλυτικό που ούτε κινηματογραφικές ταινίες δεν σηκώνουν τόσες προϋποθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοϊζίδης σε δηλώσεις του στο ThemaOnline.

Όπως σημείωσε ο κ. Λοϊζίδης, πρέπει να τοποθετηθούν οι φορητές κάμερες στο εγγύς μέλλον αλλά με σωστές προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει απλότητα και κυριολεξία, όχι μη ρεαλιστικότητα και ευφάνταστες πρόνοιες».

Παράλληλα, επέκρινε την ταχύτητα με την οποία κατατέθηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι πριν να πάμε στο Harvard πρέπει να περάσουμε το λύκειο και μας εκπλήττει, τόσο το Αρχηγείο Αστυνομίας όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όταν φέρνουν τέτοια νομοσχέδια με ταχύτητα αστραπή, τα οποία περιλαμβάνουν μέσα απορίες και που πρέπει να αλλάξουν αφού είναι εντελώς μη ρεαλιστικά» επεσήμανε.

Αναφορικά με την σημερινή (15/3) συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι η ΙΣΟΤΗΤΑ θα συμμετέχει και θα παραθέσει τις θέσεις της.

«Ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι οι βουλευτές θα χρειαστούν τουλάχιστο 3-4 συνεδρίες πάνω στο νομοσχέδιο εκτός αν έχει την βούληση το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αλλάξει κάποια πράγματα, αλλιώς θεωρούμε ότι θα φτάσει σε πλήρη αποτυχία», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος του Κλάδου του Αστυνομικού Σώματος της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ ανέφερε ότι αυτή την στιγμή επείγουν πολλά άλλα θέματα για τα οποία δεν καταθέτονται άμεσα νομοσχέδια.

«Μιλήσαμε πολλές φορές για πολλά θέματα για τα οποία πρέπει να έρθουν νομοσχέδια στην Βουλή αλλά δεν τα βλέπουμε να έρχονται με τόση ταχύτητα όσο κάποια άλλα επιλεκτικά. Προφανώς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι φαρτσαρισμούς ότι εκσυγχρονίζουμε την Αστυνομία ενώ αυτή την στιγμή χρειάζεται να φτιαχτεί εκ των έσω και όχι εκ των ρετιρέ», σημείωσε συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι εκκρεμούν, μεταξύ άλλων, ο εκσυγχρονισμός της Αρχής Διερεύνησης, ο εκσυγχρονισμός της λήψης καταθέσεων και ο εκσυγχρονισμός των πειθαρχικών και κανονισμών προαγωγών.

«Όλα αυτά τα ζητήματα εκκρεμούν και αντί να τα βλέπουμε, προχωράμε με τις χολιγουντιανές κάμερες», ήταν το καταληκτικό του σχόλιο.

Σε ποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιούνται οι κάμερες

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται στην έκθεση του νομοσχεδίου, οι κάμερες θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία, για λήψη και καταγραφή ήχου και εικόνας στις ακόλουθες και μόνο περιπτώσεις:

-Κατά τη σύλληψη ή και έρευνα οποιουδήποτε προσώπου,
-Κατά την είσοδο σε τόπο για έρευνα και κατά τη διεξαγωγή αυτής,
-Κατά την καταδίωξη οποιουδήποτε προσώπου ή μεταφορικού μέσου,
-Κατά την ανακοπή προσώπου ή και μεταφορικού μέσου για έρευνα και κατά τη διεξαγωγή αυτής ή/και για καταγγελία οποιουδήποτε αδικήματος,
-Κατά την προσέλευση μελών της Αστυνομίας σε σκηνή διάπραξης οποιουδήποτε αδικήματος,
-Κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου,
-Κατά τη διάρκεια οχλαγωγιών και μαζικών επεισοδίων βίας, και
-Όταν το μέλος της Αστυνομίας υφίσταται επίθεση ή αντιμετωπίζει αντίσταση ή παρεμποδίζεται κατά την άσκηση του καθήκοντός του.

Θα ισχύουν προϋποθέσεις και περιορισμοί κατά την χρήση τους

Επιπλέον, κατά τη χρήση των καμερών, θα ισχύουν μία σειρά από προϋποθέσεις και περιορισμούς. Μεταξύ άλλων:

-Το πρόσωπο για το οποίο τέθηκε η κάμερα σε λειτουργία και κάθε πρόσωπο το οποίο εισέρχεται στο πεδίο λήψης και καταγραφής της κάμερας, ενημερώνεται, όταν είναι εφικτό, για τη λειτουργία της κάμερας,
-Η συνεχής λειτουργία της κάμερας δεν είναι επιτρεπτή,
-Η λειτουργία της τερματίζεται με την ολοκλήρωση του επεισοδίου για το οποίο είχε τεθεί σε λειτουργία,
-Η λήψη και καταγραφή με φορητή κάμερα, σωματικής έρευνας ευαίσθητων περιοχών του σώματος ή και προσώπου χωρίς ενδυμασία ή που είναι μερικώς ενδεδυμένο κατά τρόπο που ευαίσθητες περιοχές του σώματος του παραμένουν ακάλυπτες, δεν επιτρέπεται.
-Το οπτικοακουστικό υλικό που προκύπτει αποθηκεύεται κατά τρόπο που να προστατεύεται από οποιαδήποτε αλλοίωση, διαρροή, τροποποίηση ή άλλη παρέμβαση.
-Οπτικοακουστικό υλικό που δεν σχετίζεται και δεν υποβοηθάει τη διερεύνηση ή δίωξη αδικημάτων, καταστρέφεται το αργότερο εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία λήψης του,
-Οπτικοακουστικό υλικό που αποτελεί μέρος μαρτυρίας, στην περίπτωση περάτωσης της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου ή διακοπής της διαδικασίας διερεύνησης, καταστρέφεται, όπως κάθε μαρτυρικό υλικό, σύμφωνα με τις διατάξεις πολιτικής καταστροφής του μαρτυρικού υλικού που καθορίζει ο αρχηγός της αστυνομίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top