ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kρας τεστ για τρεις υπουργούς: ΑΤΑ, συνοικισμοί και τετράμηνα

Kρας τεστ για τρεις υπουργούς: ΑΤΑ, συνοικισμοί και τετράμηνα

Τρία θέματα της πρώτης γραμμής βρίσκονται πλέον στα χέρια των αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι καλούνται να δώσουν διαπιστευτήρια επιδέξιων χειρισμών και να αποσοβήσουν πιθανές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Η διασφάλιση της εργατικής ειρήνης είναι η πρώτη κρίσιμη αποστολή για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, η εξουδετέρωση της βόμβας των ακατάλληλων προσφυγικών κατοικιών είναι το ζητούμενο για τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ενώ για την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, το πρώτο κρίσιμο τεστ δεν είναι άλλο από την αντικατάσταση των εξετάσεων τετραμήνων, που προκαλούν τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών.

Παναγιώτου και εργατική ειρήνη

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου θα δει σήμερα χωριστά τους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με πρώτο θέμα το αίτημα για αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ, το οποίο κληρονόμησε από την απελθούσα κυβέρνηση. Η παγκύπρια παναπεργία ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι συντεχνίες στον τέως υπουργό Κυριάκο Κούσιο λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, μια κίνηση που έστειλε μήνυμα και στη νέα κυβέρνηση. Ο υπουργός Εργασίας έκανε ήδη κάποιες επαφές και φιλοδοξεί ότι στο τέλος θα καταφέρει να φέρει τις συντεχνίες και τους εργοδότες σε ακτίνα συμφωνίας. Οι εργοδότες ζητούν κατάργηση της ΑΤΑ και αντικατάστασή της μέσω άλλου θεσμού που να είναι συνδεδεμένος με την ανάπτυξη της οικονομίας και την παραγωγικότητα, ενώ οι συντεχνίες αξιώνουν την αποκατάσταση του θεσμού. Πληροφορίες φέρουν τον υπουργό να κινείται στη λογική της μέσης λύσης, σαν ένα πρώτο βήμα για γεφύρωση της διαφοράς. Στο τραπέζι θα τεθεί από τις συντεχνίες και η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στο τελευταίο υπουργικό για διαφοροποίηση της στρατηγικής εργοδότησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, μια κίνηση που ικανοποίησε την εργοδοτική πλευρά.

Πρώτη αποστολή Ιωάννου

Τον γρίφο με τα ακατάλληλα διαμερίσματα που βρίσκονται σε τουλάχιστον 43 προσφυγικές πολυκατοικίες (οι περισσότερες στα Λατσιά) καλείται να επιλύσει ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος ζήτησε από το Τμήμα Πολεοδομίας να του ετοιμάσει σενάρια για να δοθεί τέλος σε αυτό το πολύ σύνθετο πρόβλημα που χρονίζει. Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής και οι επηρεαζόμενοι Δήμοι ζητούν επιτακτικά τη μελέτη που διενήργησε το Τμήμα Πολεοδομίας για την καταλληλότητα των πολυκατοικιών. Ο τέως υπουργός Νίκος Νουρής αρνήθηκε να δώσει τη μελέτη, η οποία είναι απόρρητη. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου συγκάλεσε σύσκεψη εκτάκτως για σήμερα Πέμπτη, με υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων για ενημέρωση, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ο υπουργός έθεσε το θέμα ενώπιον του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έδωσε οδηγίες για άμεση προώθηση λύσεων.

Τετράμηνα στην Εισαγγελία

Το μέλλον του θεσμού των τετραμήνων εξετάσεων για αξιολόγηση των μαθητών, ο οποίος εισήχθη επί υπουργίας Πρόδρομου Προδρόμου και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων είναι το πρώτο τεστ για την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία την Τετάρτη πήρε το βάπτισμα του πυρός στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Το θέμα των εξετάσεων κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των βουλευτών, οι οποίοι ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους για την αδυναμία του θεσμού να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Αθηνά Μιχαηλίδου εξήγησε ότι το Υπουργείο δουλεύει σε δύο επίπεδα: το πρώτο αφορά στη φετινή χρονιά και το δεύτερο στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Είπε ότι εντός της βδομάδας το Υπουργείο θα έχει την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και αναλόγως θα προχωρήσει, στη βάση σεναρίων τα οποία θα συζητήσει με τις ενδιαφερόμενες πλευρές. «Θέλουμε ένα σύστημα που να είναι σωστό παιδαγωγικά. Θέλουμε να έχουμε μια ενδιάμεση αποτίμηση της κατάστασης για να ξέρουμε πού βρίσκονται οι μαθητές μας», είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top