ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη αποστολή Χριστοδουλίδη στην ΕΕ- Το μομέντουμ και τα δύο κλειδιά

Πρώτη αποστολή Χριστοδουλίδη στην ΕΕ- Το μομέντουμ και τα δύο κλειδιά

Τη στραγηγική του για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, θα αναπτύξει επί ευρωπαϊκού εδάφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις επόμενες ημέρες, προσβλέποντας σε θετικές εξελίξεις που θα ξεκλειδώσουν και τη διαδικασία για επανέναρξη προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού.

Η αποστολή του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι δύσκολη, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος. Ιστορικά η ΕΕ ήταν παρούσα σε κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, από τότε που η Κύπρος ήταν στον προθάλαμο της ΕΕ αλλά και μετά το 2004 όταν η χώρα μας απέκτησε την ιδιότητα του μέλους. Ωστόσο η παρουσία της ΕΕ ήταν διακριτική και η πολιτική των Βρυξελλών υπηρετούσε πάντοτε την αρχή ότι στήριζε κάθε συμφωνία των ενδιαφερομένων μερών, ακόμη και αν δεν ήταν συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στην παρούσα συγκυρία ο Νίκος Χριστοδουλίδης επενδύει στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Λευκωσία επενδύει στο μομέντουμ και αξιοποιεί την ευαισθησία που επικρατεί διεθνώς για τα θέματα σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και κυρίως της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας. Η Κύπρος υπενθυμίζει ότι και η ίδια, παρότι κράτος-μέλος της ΕΕ παραμένει εδώ και μισό περίπου αιώνα, θύμα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Η στρατηγική του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ξεκλείδωμα της διαδικασίας επανέναρξης προσπάθειας για λύση του Κυπριακού είναι σαφής: Θέλει να βάλει το Κυπριακό στο καλάθι των ευρωτουρκικών ώστε να βάλει πίεση στην Αγκυρα για συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου που είναι και υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ. Ταυτοχρόνως με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η πίεση και προς τους εταίρους μας στην ΕΕ για να ασκήσουν την επιρροή τους στην Αγκυρα.

Χτίζει συμμαχίες

Ως υπουργός Εξωτερικών αλλά και ως διπλωμάτης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει βιώσει από πρώτο χέρι τους συσχετισμούς δυνάμεων στην ΕΕ και έχει αντίληψη των εμποδίων που υπάρχουν για επίτευξη του στόχου του για περισσότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Γνωρίζει επίσης ότι το κλειδί για τη συνέχεια βρίσκεται στους δύο πόλους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δηλαδή το Παρίσι και το Βερολίνο, οι οποίοι, διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική στα μεγάλα θέματα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα κτίσει πάνω στην πολύ καλή σχέση που διαχρονικά η Λευκωσία διατηρεί με το Παρίσι και σε μικρότερη έκταση με το Βερολίνο. Οι σχέσεις της Λευκωσίας με τις δύο χώρες έχουν να κάνουν και με τις σχέσεις που το Παρίσι και Βερολίνο διατηρούν με την Αγκυρα, για διαφορετικούς λόγους. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που κάλεσαν προσωπικώς στο τηλέφωνο τον Νίκο Χριστοδουλίδη αμέσως μετά την εκλογή του το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου και λίγες μέρες μετά τού απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση. Η πρώτη προσωπική επαφή με τον Γάλλο Πρόεδρο όπως και με τον Γερμανό Καγκελάριο, θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στην πρώτη συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη σε ευρωπαϊκό συμβούλιο. Παρών θα είναι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αξιοποιήσει την παρουσία του στις Βρυξέλλες και τις επαφές που θα έχει τόσο με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών (Συμβούλιο, Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), όσο και με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, για να τους κάνει κοινωνούς του αιτήματός του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Πυρήνας της ιδέας του Νίκου Χριστοδουλίδης είναι ο διορισμός προσωπικότητας εγνωσμένου κύρους, η οποία θα λογοδοτεί στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, δηλαδή στους αρχηγούς των κρατών-μελών. Θέλει επίσης, η συγκεκριμένη προσωπικότητα να έχει σαφή όρο εντολής, ώστε να είναι σε θέση να έχει ουσιαστική παρουσία, λόγο και ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, οι οποίες θα συνεχίσουν να τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η ιδέα του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ βρίσκει πρόσφορο έδαφος μεταξύ των εταίρων και άλλων ενδιαφερομένων μερών, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα προκαταρκτικές επαφές, απομένει ωστόσο να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top