ΔΙΕΘΝΗ

Η εξαγορά της Credit Suisse έφερε τη συντονισμένη δράση των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών

Η εξαγορά της Credit Suisse έφερε τη συντονισμένη δράση των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών

Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας, του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσαν χθες το βράδυ συντονισμένη δράση για να βελτιώσουν την πρόσβαση στην ρευστότητα και για να καθησυχάσουν τις αγορές εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

Η συντονισμένη αυτή δράση ανακοινώνεται αμέσως μετά την αναγγελία της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS σε μία επιχείρηση που ενορχηστρώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι συντονισμένες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα και θα συνεχισθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed.

Αντίστοιχες συμφωνίες έχουν γίνει στο παρελθόν σε περιόδους κρίσης, όπως μετά το κραχ του 2008 αλλά και στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ το 2012.

Στα 3 δισ. φράγκα το ιστορικό deal για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

Η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας το βράδυ της Κυριακής (19/3), η οποία παρείχε μάλιστα πιστωτική γραμμή έως 100 δισ. φράγκα στις δύο τράπεζες.

Το deal, το οποίο θα φτάσει στα 3 δισ. ελβετικά φράγκα (περίπου 3,2 δισ. δολάρια), ανακοίνωσε πρώτα επίσημα η ελβετική κυβέρνηση, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δύο τραπεζών.

Η υπουργός Οικονομικών, Κάριν Κέλερ-Σούτερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η πτώχευση της Credit Suisse θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημίες». Για τον λόγο αυτόν, η χώρα «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της πέραν των συνόρων της».

Η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse έναντι 0,76 λεπτών ανά μετοχή, η οποία είχε αξία 1,86 ελβετικό φράγκο το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαρτίου.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών κολοσσών, που συγκαταλέγονται στο κλαμπ των 30 τραπεζικών ιδρυμάτων που είναι υπερβολικά σημαντικά για να πτωχεύσουν, έπρεπε να ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αρκέσει για να προλάβει τον γενικευμένο πανικό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς».

Εγγυήσεις

Η UBS θα έχει εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων από την κυβέρνηση που θα έχει τον ρόλο της ασφάλισης για την περίπτωση που θα ανακαλυφθούν προβλήματα σε ειδικά χαρτοφυλάκια της Credit Suisse, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί επίσης πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse

ΗΠΑ και Βρετανία χαιρετίζουν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζέρομ Πάουελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δίνοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις ελβετικές αρχές σήμερα για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και Fed.

«Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό», προσθέτουν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Fed ήταν «σε στενή επαφή» με τους διεθνείς τους ομολόγους για να υποστηρίξουν την επιχείρηση της εξαγοράς.

Στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις ενέργειες των ελβετικών αρχών για την διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS και διαβεβαίωσε ότι ο βρετανικό τραπεζικό σύστημα είναι «ασφαλές».

«Η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει τις ενέργειες των ελβετικών αρχών προς διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. «Η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ασφαλές, υγιές και κεφαλαιοποιημένο», έγραψε επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top