ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ με «όπλο» την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό - Το πρόγραμμα των επαφών

Στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ με «όπλο» την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό - Το πρόγραμμα των επαφών

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης (21/3) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος από σήμερα (22/3) θα πραγματοποιήσει σαφάρι επαφών, τόσο με τους Προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με ηγέτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη χαρακτηρίζονται ως καθοριστικής σημασίας για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, αφού στο επίκεντρό τους θα βρεθεί η πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στο εθνικό μας θέμα και έναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην επίλυσή του, εντός του πλαισίου πάντοτε των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα κατά τις συναντήσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει με λεπτομέρεια τόσο την πρόταση αυτή καθ’ αυτή όσο και τις επιμέρους πτυχές της, μεταφέροντας και επαναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα, την ειλικρινή βούληση και την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στόχος, επίσης, των επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη, θα είναι, πέραν της παρουσίασης της πρότασής του, και η ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίτευξη μίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων για όλα τα μέρη, αφού τα κίνητρα που κατέχει μπορούν να αξιοποιηθούν ούτως ώστε να πειστούν, τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι, για τα οφέλη που θα προκύψουν τόσο από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά όσο και από την επίλυση του Κυπριακού.

Οι συναντήσεις

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα, στη 1.00 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ μία ώρα αργότερα θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στις 5.30 το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα και ακολούθως θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Euronews.

Αύριο Πέμπτη (23/3), στις 10.00 το πρωί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ulf Kristersson, και ακολούθως με τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber.

Αργότερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο των οποίων θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Την Παρασκευή (24/3), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στις εργασίες της δεύτερης μέρας της Συνόδου, ενώ θα πραγματοποιήσει επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σιολτς, στο περιθώριο της Συνόδου.

Συντονισμός ενόψει της Συνόδου

Πάντως, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε χθες (21/3) σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ομάδα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών της ΕΕ.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας και οι Πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Εσθονίας, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ατζέντας του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως, ανάμεσα σε άλλα, το Ουκρανικό, η Ενέργεια, το Μεταναστευτικό, η Οικονομία, και το γεύμα των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον ΓΓ των ΗΕ.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε την προσήλωση του στις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στη δια ζώσης επικείμενη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Μισέλ και τους Προέδρους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών θεσμών.

Αναφερόμενος, δε, στη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι ένθερμοι υποστηρικτές της συνεργασίας ΕΕ-ΗΕ, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας για το κυπριακό πρόβλημα.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το γεύμα με τον ΓΓ των ΗΕ θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε τη στήριξη μας στη διεθνή νομιμότητα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αταλάντευτη υποστήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία για όσο καιρό απαιτείται, τονίζοντας ότι η Κύπρος ως χώρα που βιώνει η ίδια την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή υποστηρίζει σθεναρά την αναγκαιότητα σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Για αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως υπάρξει αυστηρή αναφορά στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τις κυρώσεις, ειδικότερα με την παράκαμψή τους από τρίτες χώρες, όπως και λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ.

Σημειώνεται πως, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Μαριλένα Ραουνά, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top