Επιβράδυνση της οικονομίας το 2023 αλλά όχι ύφεση προδιαγράφει ο ΣΠΟΔ - Μείωση 0,9% τον Φεβρουάριο

Επιβράδυνση της οικονομίας το 2023 αλλά όχι ύφεση προδιαγράφει ο ΣΠΟΔ - Μείωση 0,9% τον Φεβρουάριο

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια μείωση 0,9% τον Φεβρουάριο του 2023, μετά από ετήσιες μειώσεις 3,1% τον Ιανουάριο, και 3,7% τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενισχύεται η τάση αναστροφής της καθοδικής πορείας του ΣΠΟΔ τον Φεβρουάριο του 2023. Η ενίσχυση αυτή αποδίδεται στην βελτιωμένη πορεία των πλείστων εγχώριων και διεθνών συνιστωσών του Δείκτη τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρεται, ο βελτιωμένος αλλά αδιάλειπτα αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Φεβρουάριο του 2023 επιβεβαιώνει τις οικονομικές προβλέψεις για το 2023, οι οποίες προβλέπουν σημαντική επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με το 2022, χωρίς όμως να εισέλθει σε ύφεση.

Συγκεκριμένα, στην βελτίωση αυτή συνέβαλε η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent Crude, η οποία μετά την πρωτοφανή υποχώρηση στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της τον Ιανουάριο, σημείωσε υποχώρηση και τον Φεβρουάριο του 2023. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η συμβολή των αφίξεων τουριστών αφού ο Φεβρουάριος του 2023 ήταν μήνας ρεκόρ για τις αφίξεις τουριστών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Φεβρουάριο των προηγούμενων ετών. Παράλληλα, η επιτάχυνση που καταγράφεται στον ρυθμό μεγέθυνσης των υπολοίπων εγχώριων συνιστωσών του ΣΠΟΔ ενισχύουν περαιτέρω την βελτιωμένη πορεία του Δείκτη. Εν αντιθέσει, οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος στην ευρωζώνη και στην Κύπρο εξακολουθούν να συγκρατούν την ανοδική πορεία του Δείκτη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ κάνει επίθεση στον Λίβανο και το Ιράν στο Ισραήλ - Εκρήξεις και στο Άμπου Ντάμπι - Δείτε βίντεο

Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ κάνει επίθεση στον Λίβανο και το Ιράν στο Ισραήλ - Εκρήξεις και στο Άμπου Ντάμπι - Δείτε βίντεο

​Ρουκετοπόλεμος το βράδυ της Πέμπτης. Από τη μία το Ισραήλ βομβαρδίζει τον Λίβανο και από την άλλη το Ιράν ρίχνει πυραύλους με βομβίδια. Παράλληλα, σημειώθηκαν εκρήξεις και στο Άμπου Ντάμπι. Την Παρασκευή πάντως περιμένουμε ενισχύσεις στην αεράμυνα της Κύπρου από τη Βρετανία. Αναμένονται και οι φρεγάτες από Γαλλία και Ισπανία. Δείτε όλες τις εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE