ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε απελπιστική κατάσταση ΛΟΑΤΚΙ άτομα – Αντιμέτωπα με «θεραπείες» μεταστροφής από προσευχή και εξαναγκασμό σε γάμο μέχρι… εξορκισμό

Σε απελπιστική κατάσταση ΛΟΑΤΚΙ άτομα – Αντιμέτωπα με «θεραπείες» μεταστροφής από προσευχή και εξαναγκασμό σε γάμο μέχρι… εξορκισμό

Μπορεί το ρατσιστικό περιστατικό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο ΤΕΠΑΚ τον περασμένο μήνα να έχει ήδη ξεχαστεί, εντούτοις, τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται καθημερινά ομοφυλόφιλα, αμφίφυλα και τρανς άτομα παραμένουν.

Μάλιστα, εν έτει 2023 πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα πέραν του bullying που δέχονται για τη σεξουαλική τους ταυτότητα, βρίσκονται αντιμέτωπα με πολύ δύσκολες καταστάσεις όπως η μη εξεύρεση εργασίας, η εκδίωξη από το σπίτι τους λόγω της μη αποδοχής τους από την ίδια τους την οικογένεια, καθώς και οι «θεραπείες» μεταστροφής.

Όλα τα πιο πάνω επιβεβαίωσε μιλώντας στο ThemaOnline ΛΟΑΤΚΙ άτομο, που είναι ενταγμένο στην οργάνωση Accept Κύπρου και είναι σε θέση να γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις που βιώνουν τα ομοφυλόφιλα, αμφίφυλα και τρανς άτομα στην χώρα μας.

Όπως είπε, τα περισσότερα μηνύματα που λαμβάνει η Οργάνωση προέρχονται από τρανς άτομα, τα οποία, μεταξύ άλλων, ζητούν πληροφορίες για την φυλομετάβαση ή για την αλλαγή των στοιχείων τους ή για αλλαγή ορμονών.

Επίσης, η Accept Κύπρου λαμβάνει και αρκετά παράπονα για διακρίσεις, ειδικότερα από αλλοδαπά άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που εκφράζουν φόβους για την πολιτική στην Κύπρο κι ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης αυτών των ατόμων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από τις οικογένειες τους, μας αναφέρθηκε πως παρότι τέτοια φαινόμενα δεν παρουσιάζονται συχνά, εντούτοις, μέχρι και σήμερα καταγράφονται περιπτώσεις όπου γονείς διώχνουν τα παιδιά τους από το σπίτι γιατί δεν αποδέχονται τις επιλογές τους ή φοβούνται και για το τι θα πει ο υπόλοιπος κόσμος.

Μάλιστα, μόλις πριν λίγες μέρες ζευγάρι γυναικών απέστειλε μήνυμα στην Οργάνωση ζητώντας βοήθεια για να εξεύρει χώρο για να διαμείνει, αφού οι οικογένειες τους τις έδιωξαν από τα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, προβλήματα καταγράφονται και σε ό,τι αφορά την εξεύρεση εργασίας, ειδικά από τρανς άτομα, τα οποία βρίσκουν σχεδόν παντού κλειστές πόρτες, ειδικά για επαγγέλματα που έχουν άμεση σχέση με τους καταναλωτές, υπό τον φόβο ότι με την εμφάνισή τους θα διώξουν πελάτες. «Είναι ένα από τα πιο μεγαλύτερα μας προβλήματα η μη εξεύρεση από τρανς άτομα τα οποία είναι άνεργα και φτωχά», τόνισε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα μας άτομο της Accept Κύπρου.

Οι «θεραπείες» μεταστροφής

Βέβαια, τα πιο πάνω είναι ένα μέρος των προβλημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, αφού ακόμη και στις μέρες μας, λόγω του ότι οτιδήποτε εκτός από την ετεροφυλία θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα, δέχονται πιέσεις ή και εξαναγκάζονται σε «θεραπείες» μεταστροφής.

Μεταξύ άλλων, όπως άλλωστε προέκυψε και μέσα από σχετική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 100 άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Κύπρο, ανάμεσα στις μεσαιωνικές και αναχρονιστικές που εφαρμόζονται σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ώστε να αλλάξουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, είναι η ορμονοθεραπεία και ο εξαναγκασμός σε γάμο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγράφηκε και στην έρευνα, ΛΟΑΤΚΙ άτομα δέχθηκαν πιέσεις, η πλειοψηφία από ιερείς, για μία σειρά από πρακτικές που περιλαμβάνουν από προσευχή και μετάνοια μέχρι και προξενιό με ανίδεες κοπέλες, τις οποίες στο τέλος αναγκάζονται να παντρευτούν, με αποτέλεσμα μετά από κάποιο καιρό να καταλήγουν σε διάφορες πλατφόρμες γνωριμιών, αναζητώντας την πραγματική αγάπη ή και την κατανόηση.

Άτομα, δε, που πιέστηκαν και τελικά παντρεύτηκαν με γυναίκες και αντιμετώπιζαν δυσκολίες για να συνευρεθούν ερωτικά με τις συντρόφους τους, δέχθηκαν προτροπές για να κάνουν χρήση βιάγκρα προκειμένου να… ανταπεξέλθουν στα συζυγικά τους καθήκοντα.

Ακόμη, ΛΟΑΤΚΙ άτομα δέχθηκαν και προτροπές αφού βλέπουν ταινίες ερωτικού περιεχομένου με άντρες, να προσπαθήσουν να δουν παρόμοιες ταινίες με ετερόφυλα άτομα ή και με μεταξύ γυναικών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κλήθηκαν να αυτομαστιγωθούν για να πετάξουν την αμαρτία από πάνω τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ελεύθεροι οι 2 από τους 10 – Αναμένεται να ασκήσει έφεση ο ένας

Σφοδρές αναταράξεις σε πτήσεις: Πόσο συχνά συμβαίνουν και τι τις προκαλεί - Βίντεο

Έτοιμο να λειτουργήσει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης - Αναμένεται ο διορισμός υφυπουργού από τον ΠτΔ

Τα συμπεράσματα του ΟΚΥπΥ για το παιδί που έχασε την όραση του λόγω λέιζερ - «Μπορεί να καταστούν πολύ βλαβεροί για την υγεία οι φακοί»

Αικατερίνη Χριστοδουλίδη: Η κόρη του Προέδρου αποφοίτησε και ο ίδιος ανέβασε την πιο γλυκιά φωτογραφίαΑναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top