ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θωρακίζονται» οι επιφυλασσόμενες τιμές πώλησης ακινήτων – Πόσο θα μειώνονται μετά από ανεπιτυχή πλειστηριασμό

«Θωρακίζονται» οι επιφυλασσόμενες τιμές πώλησης ακινήτων – Πόσο θα μειώνονται μετά από ανεπιτυχή πλειστηριασμό

Νομοσχέδιο, μέσω του οποίου επιχειρείται η «θωράκιση» των επιφυλασσόμενων τιμών πώλησης ακινήτων, κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή και αναμένεται να τεθεί στο μικροσκόπιο της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται η απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών καθορισμού της επιφυλασσόμενης τιμής πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας, αναφορικά με τις αιτήσεις αδιανέμητων ακινήτων και τις αιτήσεις αναγκαστικής πώλησης.

Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο υιοθετείται και η αξία γενικής εκτίμησης ως βάση για τον καθορισμό της επιφυλασσόμενης τιμής πώλησης, χωρίς να απαιτείται η επιτόπια έρευνα της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης, δεν θα είναι μικρότερη του εβδομήντα τοις εκατό (70%) της τελευταίας αξίας γενικής εκτίμησης, ενώ, στην περίπτωση που το ενδιαφερόμενο πρόσωπο διαφωνεί με την επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης, θα έχει τη δυνατότητα να προσκομίσει στον Διευθυντή Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας έκθεση εκτίμησης από ιδιώτη εκτιμητή.

Σε τέτοια περίπτωση, πάντως, ο Διευθυντής θα προχωρήσει στον καθορισμό της αγοραίας αξίας του ακινήτου και θα ενημερώσει σχετικά τον αιτητή, ο οποίος έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει την απόφαση του Διευθυντή και να καταχωρήσει αίτηση/έφεση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του «περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου».

Περαιτέρω, μετά από ανεπιτυχή πώληση, ο Διευθυντής θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει την επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης μέχρι και είκοσι τοις εκατό (20%).

Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και πρόνοια για επανακαθορισμό της επιφυλασσόμενης τιμής πώλησης, η οποία θα μπορεί να διενεργείται μετά την πάροδο πέντε ετών από την αρχική ημερομηνία καθορισμού της επιφυλασσόμενης τιμής πώλησης, νοουμένου, ωστόσο, ότι καθορίστηκε νέα αξία γενικής εκτίμησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Θωρακίζονται» οι επιφυλασσόμενες τιμές πώλησης ακινήτων – Πόσο θα μειώνονται μετά από ανεπιτυχή πλειστηριασμό

Προς μισάωρη επέκταση το ωράριο των Δημοσίων Υπαλλήλων - Πότε θα πηγαίνουν δουλειά και πότε θα αποχωρούν

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top