ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νύχτες τρόμου από τις κροτίδες: Το έθιμο έγινε...εφιάλτης για τους κατοίκους της Ορόκλινης - «Μητέρα έτρεχε με το βρέφος στην αγκαλιά για να γλιτώσει»

Νύχτες τρόμου από τις κροτίδες: Το έθιμο έγινε...εφιάλτης για τους κατοίκους της Ορόκλινης - «Μητέρα έτρεχε με το βρέφος στην αγκαλιά για να γλιτώσει»

Νεαροί στην Ορόκλινη κάνουν την νύχτα μέρα, με τις κροτίδες, τις φωτιές και τα "γκαζάκια", στην περιοχή δίπλα από την Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Πλησιάζει το Πάσχα και όλο πιο έντονο γίνεται το φαινόμενο με τους νεαρούς να μαζεύονται σε συγκεκριμένα σημεία σε κοινότητες και να προκαλούν αναστάτωση τόσο με το άναμμα φωτιάς όσο και με την ρίψη κροτίδων.

Μετά από αρκετές καταγγελίες κατοίκων της περιοχής στην Ορόκλινη στην Λάρνακα, η κάμερα του ThemaOnline βρέθηκε στο σημείο.

Έντονη ήταν η μυρωδιά από καπνούς, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κορμός-ξύλο έβγαζε ακόμα καπνούς από το βράδυ όπου οι νεαροί είχαν ανάψει.

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αρκετά αναστατωμένοι με το φαινόμενο, καθώς όπως ανέφεραν στο ThemaOnline, δεν είναι μόνο ο θόρυβος που προκαλούν τα βράδια αλλά και η επικινδυνότητα καθώς ρίχνουν ακόμα και πέτρες, πέρα από κροτίδες και γκαζάκια τα οποία καμιά φορά φτάνουν δίπλα και λίγα μέτρα από την αυλή των σπιτιών.

Κάτοικοι επίσης ανέφεραν ότι νεαροί έκαψαν μέχρι και πράσινο μεγάλο σκυβαλοδοχείο κατοικιών, ρίχνοντας μέσα τα λεγόμενα "γκαζάκια" .

Τους έταξαν να τους προμηθεύσουν μέχρι ξύλα και σουβλάκια για να σταματήσουν

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού της Συμβουλίου , Νεόφυτος Φακοντής μιλώντας στο ThemaOnline ανέφερε:

«Είναι μια μάστιγα, ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινότητες. Δεν μπορώ να πω ότι μέχρι σήμερα έχουμε έξαρση στις κροτίδες, υπάρχουν όμως μεμονωμένα περιστατικά το βράδυ. Έχουμε καλέσει τους νέους μαζί με την Αστυνομία πριν 15 μέρες και συζητήσαμε μαζί τους. Τους είπαμε ότι δεν θέλουμε να μαζεύουν έπιπλα και ξύλα και να τα κρύβουν στα χωράφια, με σκοπό να τα φέρουν στο χώρο τη νύχτα που θα γίνει η Λαμπρατζιά. Πρέπει να σέβονται το κόσμο εκεί, να μην ενοχλούν την νύχτα. Έδωσαν την διαβεβαίωση και κάναμε μια συμφωνία ότι την Μεγάλη Παρασκευή, εμείς σαν Κοινοτικό Συμβούλιο θα τους πάρω ξύλα στον ελεγχόμενο χώρο της Λαμπρατζιάς (δίπλα από την εκκλησία) για να τα ανάψουν το Σάββατο. Επίσης θα τους δώσουμε λεφτά ώστε να αγοράσουν σουβλάκια για να φάνε εκείνη την νύχτα. Εαν όμως δεν τηρηθεί η συμφωνία, τότε τελειώνει αυτή η προκαταρκτική συμφωνία και στην περίπτωση που μαζέψουν ξύλα θα τα πετάξουμε».

«Είδα μητέρα να τρέχει με το βρέφος στην αγκαλιά της για να μη χτυπηθεί από τις πέτρες»

Κάτοικοι της περιοχής μίλησαν στο Themaonline ανώνυμα καθώς φοβούνται μην γίνουν στόχους από τους νεαρούς.

Ένας κάτοικος ανέφερε: «Η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχουν μικρά μωρά που πάνε σχολείο στη γειτονιά και δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Πας να τους μιλήσεις ευγενικά να σταματήσουν και ειρωνεύονται, ενώ μάλιστα σε προκαλούν. Είναι πολύ επικίνδυνο και τρομακτικό ειδικά για όσους έχουν παιδιά στη γειτονιά»

Ένας άλλος κάτοικος αναφέρει: «Πετούσαν και πέτρες προς διάφορα σπίτια κοντά στη λαμπρατζιά επειδή ίσως ένιωσαν πως επειδή ήρθε η Αστυνομία 1-2 φορές πως την κάλεσαν τα κοντινά σπίτια. Είχα δει μητέρα να τρέχει με το βρέφος στην αγκαλιά της να μπει στο σπίτι για να μην χτυπηθεί από τις πέτρες που έριχναν».

Στη γειτονιά όπως αναφέρουν πολίτες, υπάρχουν κατοικίδια έξω στους κήπους και οι ιδιοκτήτες ανησυχούν για αυτά ... « ζούμε με τον κίνδυνο να τραυματισμού όπως επίσης και άνθρωποι μεγάλοι και μικροί σπίτι ή έξω στην αυλή φοβούνται μην συμβεί κάτι».

Μια άλλη κάτοικος της περιοχής σχολιάζει τον έντονο θόρυβο που δημιουργείται την νύχτα από την συνεχόμενη ρίψη κροτίδων: «Είμαι εργαζόμενη και χρειάζεται να ξυπνάω πολύ νωρίς για τη δουλειά το πρωί και με τη φασαρία που γίνεται το βράδυ από τις κροτίδες, τις φωνές, τα γκαζάκια διαταράσσεται ο ύπνος μου και η ηρεμία που υπό άλλες συνθήκες επικρατεί στη γειτονία».

Πέρσι κάηκε σπίτι από τα ξύλα της Λαμπρατζιάς

Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρσι τον Απρίλιο 2022 ημιτελής κατοικία κάηκε. Ανήλικοι μετέτρεψαν σε  κρυψώνα για ξύλα την κατοικία, με σκοπό να τα κάψουν, για το γνωστό έθιμο της λαμπρατζιάς. Σύμφωνα με την έρευνα άλλοι νεαροί που εντόπισαν τη κρυψώνα από γειτονικό χωριό έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα το σπίτι να παραδοθεί στις φλόγες.

Προσπαθούμε να γλιτώσουμε τραυματισμούς ... υπάρχει σχέδιο δράσης από την Αστυνομία

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, Χάρης Χατζηγιασεμή τόνισε στην ιστοσελίδα μας το έργο της Αστυνομίας για την περίοδο του Πάσχα και τα φαινόμενα που παρουσιάζονται με νεαρούς και την ρίψη κροτίδων:

«Η Αστυνομία κάθε χρόνο ετοιμάζει σχέδιο δράσης το οποίο εφαρμόζεται πολύ πιο πριν τις μέρες των γιορτών ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Γίνονται στοχευμένες περιπολίες, σε περιοχές που γνωρίζουμε ότι συχνάζουν νεαροί, γίνονται έρευνες και προσπάθεια στην μείωση της ροής κροτίδων είτε από εξωτερικό είτε από τις μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές. Ως Αστυνομία συνεχίζουμε την προσπάθεια να γλιτώσουμε όσο το δυνατόν σοβαρούς τραυματισμούς και ατυχήματα. Είμαστε συνεργασία με άλλους φορείς όπως τις τοπικές αρχές δηλαδή Δημαρχεία, Συμβούλια Βελτιώσεως για να τους υποδειχθεί χώρος ελεγχόμενος για το άναμμα της Λαμπρατζιάς. Κάποιες κοινότητες επιλέγουν το χώρο και τους παίρνουν και τα ξύλα ώστε να αποφευχθούν και οι κλοπές που μπορεί να υπάρξουν σε διάφορες κοινότητες, καθώς νεαροί προσπαθούν να μαζέψουν "άχρηστα" κατά την άποψη τους αντικείμενα από ξένες περιουσίες. Υπάρχει άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική, όπου με την σειρά της ως μια έμπειρη Υπηρεσία, υποδεικνύουν τα σημεία της Λαμπρατζιάς ώστε να είναι ελεγχόμενα με σκοπό να μην προκύψουν ατυχήματα. Από την άλλη η αρχή Ηλεκτρισμού σε συνεργασία με την Αστυνομία , ελέγχει κάποιους χώρους ώστε σε περίπτωση πυρατυχήματος ή ζημιάς σε καλώδια να μπορέσει να ανταποκριθεί. Έχουμε κατάσχει μέχρι σήμερα μεγάλη ποσότητα κροτίδων. Προσπαθούμε να νουθετήσουμε τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους που ασχολούνται με το συγκεκριμένο έθιμο. Καλούμε τους γονείς να συμπορευθούν μαζί μας ώστε να γλιτώσουμε τραυματισμούς».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top