Τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, δέχθηκε στα γραφεία του το ΑΚΕΛ.
Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου ανάμεσα σε άλλα «ευθύνη της κυβέρνησης να προστατεύσει την πρώτη κατοικία».
Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Στεφάνου και του κ. Ηροδότου.
«Θέλω να καλωσορίσω τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Ηροδότου στα Γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.
Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση -όπως πάντα- και μάλιστα σε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο που έχει να κάνει με τις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις διεθνώς.
Εξ αντικειμένου ξεκινήσαμε από αυτό, με την έννοια ότι στην Κύπρο μάς ενδιαφέρει να έχουμε ένα ισχυρό και υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος να στηρίζει και να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και την οικονομία και ασφαλώς ένα χρηματοπιστωτικό τομέα ο οποίος με υγιείς πρακτικές να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Έχουμε συζητήσει για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχοντας υπόψη και την πικρή εμπειρία που ζήσαμε με την οικονομική κρίση στην Κύπρο το 2013, μια οικονομική κρίση η οποία προκλήθηκε τότε από τις κακές τραπεζικές πρακτικές.
Συζητήσαμε επίσης και κάποια ζητήματα τα οποία είναι στην επικαιρότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Το πρώτο έχει να κάνει με το πρόβλημα των ΜΕΔ και κατά συνέπεια με το θέμα των εκποιήσεων. Φυσικά για το θέμα των εκποιήσεων εμείς περιμένουμε από την κυβέρνηση η οποία υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα έρθει στη Βουλή με συγκεκριμένες πολιτικές, προγράμματα και προτάσεις με στόχο να βοηθήσουμε για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Είχαν δοθεί και κάποια χρονικά περιθώρια, που η ίδια η κυβέρνηση τα έβαλε, τα οποία βλέπουμε να εξαντλούνται αλλά ακόμα δεν έχουμε δει ο,τιδήποτε από μέρους της κυβέρνησης. Θα ασκήσουμε την πίεση μας εντός και εκτός Βουλής για να κινηθεί γρήγορα η κυβέρνηση γιατί οι εκποιήσεις συνεχίζονται και είναι πολλές.
Συζητήσαμε και για το θέμα της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων κάτι που έρχεται από το ευρωσύστημα ως υποχρεωτική πολιτική για αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Άρα γι’ αυτό το πράγμα μπορεί να έχουμε απόψεις αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει μια αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, τουλάχιστον να ακολουθούν την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων και αυτό θα πρέπει να γίνει.
Τέλος, συζητήσαμε και άλλα γενικότερα ζητήματα, προτάσεις που η ΚΤ έχει αναφορικά με τα ζητήματα της αρμοδιότητας της. Όπως πάντα, εμείς είμαστε σε επαφή με την ΚΤ γιατί τα θέματα αυτά καταλήγουν τελικά στη Βουλή και εμείς θέλουμε να έχουμε πάντοτε τη σωστή πληροφόρηση, όλα τα δεδομένα μπροστά μας για να μπορούμε να συζητούμε ορθολογικά και υπεύθυνα να αποφασίζουμε, πάντοτε με πυξίδα το δημόσιο συμφέρον, την οικονομία του τόπου και ασφαλώς της κοινωνίας και των ανθρώπων της Κύπρου.
Ευχαριστώ τον κ. Ηροδότου για την πολύ εποικοδομητική και ουσιαστική συνάντηση που είχαμε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κάλεσμα της ΚΤ προς τις τράπεζες για αναδιαρθρώσεις για να επωφεληθούν οι δανειολήπτες που είναι οριακά βιώσιμοι και το αν υπάρχει κάποια εναλλακτική για τραπεζικά ιδρύματα τα οποία δεν προχωρήσουν σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι:
Ήταν πάγια απαίτηση του ΑΚΕΛ και εντός και εκτός της Βουλής, οι τράπεζες να τηρούν τον κώδικα και να δίνουν έμφαση στις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. Πολλές φορές καταγγείλαμε και στο μακρινό παρελθόν και στο πιο πρόσφατο, ότι οι τράπεζες εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση που έχουν, η οποία έγινε ακόμα πιο δεσπόζουσα μετά τις αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις που έγιναν το 2014 και το 2018, ιδιαίτερα το 2018 που αφαιρέθηκαν και στοιχειώδη δικαιώματα, από τα λίγα που έχουν οι δανειολήπτες, σε σχέση με αυτά που έχουν οι τράπεζες.
Ζητήσαμε από τη προηγούμενη κυβέρνηση πάρα πολλές φορές να αποκατασταθούν κάποια δικαιώματα των δανειοληπτών σε σχέση με τη νομική δυνατότητα που έχουν για να προστατεύσουν την περιουσία τους, αυτό δεν έγινε. Το ζητούμε και από τη νέα κυβέρνηση και επειδή δεν βλέπουμε προς το παρόν από μέρους της να υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση τουλάχιστον η πρόσφατη παρουσία του ΥΠΟΙΚ στη Βουλή δεν έδωσε αυτό το μήνυμα, γι’ αυτό και εμείς προχωρούμε με τη συζήτηση των Προτάσεων Νόμου που είχαμε καταθέσει εδώ και μερικά χρόνια στη Βουλή για ενδυνάμωση στο νομοθετικό πλαίσιο των δικαιωμάτων και της δυνατότητας του δανειολήπτη να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη και αυτό θα κάνουμε την ερχόμενη εβδομάδα.
Επαναλαμβάνω όμως ότι στο κεφάλαιο εκποιήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνία, τις κοινωνικές πολιτικές και τα προγράμματα, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Και η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει με προτάσεις έτσι ώστε να δούμε πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τις εκποιήσεις με τέτοιο τρόπο που τελικά να μην δημιουργούμε άστεγους, ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει και γίνεται πιο πιεστικό εξαιτίας της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων σε συνάρτηση με τα καθηλωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών και πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιτείνουν το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η κυβέρνηση χρειάζεται να κινηθεί. Υπάρχουν και προτάσεις που είναι στο συρτάρι της κυβέρνησης.
Είμαι σίγουρος ότι τις παρέλαβε αυτές τις προτάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για παράδειγμα συζητούσαμε με την ΚΤ εδώ και καιρό για ένα μηχανισμό που θα μπορούσε να καθορίζει ή να υπολογίζει το υπόλοιπο του δανείου του κάθε δανειολήπτη έτσι ώστε να μην είναι στην απόλυτη ευθύνη ή δικαιοδοσία των τραπεζών να αποφασίζουν το υπόλοιπο του δανείου του κάθε δανειολήπτη. Ξέρω ότι υπάρχει αυτή η πρόταση και θα πρέπει η Κυβέρνηση να ανοίξει τα συρτάρια της και να τη φέρει στη βουλή για να συζητήσουμε γιατί επιτέλους σε αυτό θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατό μια ισορροπία για να μην πέφτουν θύματα οι δανειολήπτες της αυθαιρεσίας και της ισχύος που έχουν οι τράπεζες σε αυτό το τομέα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις