Συνάντηση με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, είχε σήμερα (29/3) ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν μία σειρά από εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτήρουλα Χαραλάμπους, κατέθεσε στον Υπουργό Εργασίας, υπόμνημα με τις θέσεις της Οργάνωσης, για διάφορα ζητήματα, τα οποία αναμένει να τεθούν άμεσα στις προτεραιότητες των ενεργειών και δράσεων του Υπουργείου Εργασίας.
Μέτρα Επαναρύθμισης της Εργασίας
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κ. Χαραλάμπους, μια από τις σημαντικότερες αρνητικές εξελίξεις που συνέβησαν στο τόπο μας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, του φόβου και της ανασφάλειας που επικράτησε ανάμεσα στους εργαζόμενους, είναι οι ανατροπές στο σύστημα εργασιακών σχέσεων.
Αυτές οι ανατροπές, τονίζει, «εκφράστηκαν με τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, την προώθηση μέσω των προσωπικών συμβολαίων της φτηνής χωρίς βασικά δικαιώματα εργασίας, της μεγάλης εξάπλωσης της αγοράς υπηρεσιών, της χρησιμοποίησης των ξένων εργαζομένων ως μηχανισμού συμπίεσης των μισθών προς τα κάτω».
«Αυτές οι διαπιστώσεις επιβεβαιώνονται και σε διάφορες εκτιμήσεις και εκθέσεις οργάνων της ΕΕ. Σημειώνουμε ιδιαίτερα την διαπίστωση στη έκθεση της ΕΕ για τους επαρκείς και αξιοπρεπείς μισθούς όπου η Κύπρος αναφέρεται ως μια από τις χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη μείωση στην κάλυψη των μισθών και των όρων απασχόλησης με συλλογικές συμβάσεις», προσθέτει σημειώνοντας ότι «για να μπορέσει να αλλάξει αυτή η κατάσταση, να διευρυνθεί όπως είναι ο στόχος της οδηγίας της ΕΕ το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στο 80%, επιβάλλεται η παρέμβαση της πολιτείας με θεσμικά μέτρα».
Ειδικότερα, συμπληρώνει η ΓΓ της ΠΕΟ, είναι αναγκαίο να προωθηθούν τα ακόλουθα μέτρα:
1/ Ρύθμιση βασικών ελάχιστων δικαιωμάτων για όσους εργαζόμενους καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό:
«Με στόχο το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό να καταστεί επαρκές πλαίσιο προστασίας των συνδικαλιστικά απροστάτευτων εργαζομένων θεωρούμε αναγκαίο να προωθηθούν ρυθμίσεις έτσι ώστε να υπάρξει ωριαία απόδοση των κατώτατου μισθού, ανώτατος χρόνος 38ωρης εβδομαδιαίας εργασίας για τους καλυπτόμενους από τον κατώτατο μισθό, κάλυψη υπερωριακής αποζημίωσης και εργασίας στις αργίες, 13ος μισθός και αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με βάση την κίνηση του Δείκτη τιμών καταναλωτή.
Οι πιο πάνω ρυθμίσεις χρειάζεται να προωθηθούν άμεσα και ανεξάρτητα από την διαδικασία αναθεώρησης του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στο διάταγμα», εξηγεί η ΓΓ της ΠΕΟ.
2/ Διεύρυνση της κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας
«Στο πνεύμα και της οδηγίας της Ε.Ε για τον κατώτατο μισθό και ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση που ανατίθεται στα κράτη μέλη όπου το ποσοστό κάλυψης με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι κάτω από το 80% να πάρουν μέτρα για να φτάσουν σ’ αυτό το ποσοστό, θεωρούμε απαραίτητο να προχωρήσετε στην εισαγωγή θεσμικών μέτρων για την υποχρεωτική εφαρμογή των βασικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε τομείς που υπάρχουν συμφωνημένες κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Παράλληλα να προωθηθεί η έναρξη τριμερούς κοινωνικού διαλόγου με στόχο α) τη μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών β) τη συνομολόγηση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε τομείς που δεν υπάρχουν με προτεραιότητα τομείς που παραχωρούνται άδειες εργασίας εργαζομένων από τρίτες χώρες».
3/ Καταπολέμηση της συγκάλυψης της σχέσης εργοδότη – εργοδοτούμενου: Kαταπολέμηση της αγοράς υπηρεσιών
«Η χρησιμοποίηση της Αγοράς Υπηρεσιών και άλλων μορφών απασχόλησης με στόχο τη συγκάλυψη της σχέσης εργοδότη εργοδοτούμενου, τη φτηνή απασχόληση αντικαθιστώντας μόνιμες θέσεις εργασίας με επισφαλείς θέσεις, εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο ειδικά στον δημόσιο, ημιδημόσιο τομέα και στη τοπική αυτοδιοίκηση.
»Παρά την ύπαρξη ξεκάθαρης νομολογίας, είναι διαπίστωση μας ότι το υφιστάμενο πλαίσιο όπου η απόφαση για το καθεστώς απασχόλησης εξετάζεται με το Νόμο Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στα πλαίσια εξέτασης για το καθεστώς ασφάλισης, είναι προβληματικό και οδηγεί σε διοικητικές αποφάσεις που θυματοποιούν τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου επαναφέρουμε την εισήγηση για να προωθηθεί νομοθεσία που να ορίζει τα χαρακτηριστικά της μισθωτής απασχόλησης στην βάση και των όσων αναφέρονται στην σύσταση αρ. 198 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας».
4/ Στρατηγική Απασχόλησης Εργαζομένων από τρίτες χώρες
«Έχουμε ήδη θέσει ενώπιον σας τα προβληματικά στοιχεία που υπάρχουν στην Στρατηγική Απασχόλησης Εργαζομένων από τρίτες χώρες όπως αυτή εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι τα κριτήρια που αποφασίστηκαν αντί να επιλύσουν το ζήτημα της παραχώρησης αδειών σε εργοδότες που δεν εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις ή τις παραβιάζουν το επιδεινώνει περαιτέρω. Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειες σας για παγοποίηση της εξέτασης αιτημάτων με τα νέα κριτήρια και έναρξη εντατικού διαλόγου με στόχο κριτήρια που δεν θα διαβρώνουν των εμβέλεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και δεν θα δημιουργούν εστίες φτηνής εργασίας», υποδεικνύει.
Νέα συμφωνία για την απόδοση της ΑΤΑ
Σύμφωνα, εξάλλου, με την κ. Χαραλάμπους η επίτευξη νέας συμφωνία για τον τρόπο απόδοσης της ΑΤΑ από 1.01.2023 επείγει. «Σημειώνουμε την πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει με στόχο όπως ο ίδιος αναφέρεται να υποβάλετε σύντομα πρόταση. Υπογραμμίζουμε ότι όπως με σαφήνεια καθορίζεται στην συμφωνία που έληξε η νέα συμφωνία πρέπει να στοχεύει στην απόδοση της ΑΤΑ με βάση την φιλοσοφία της», αναφέρει.
«Σημειώνουμε επίσης ότι την ανάγκη διεύρυνση της απόδοσης της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζόμενους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση των εισηγήσεων μας για τα μέτρα διεύρυνσης της κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας», προσθέτει.
Εκσυγχρονισμός του Συνταξιοδοτικού Συστήματος
Η κατάργηση της μείωσης του 12% για όσους μετά από πολλά χρόνια εργασίας και εισφορών συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος, συμπληρώνει η κ. Χαραλάμπους, είναι θέμα προτεραιότητας. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πρέπει να ασχοληθεί με την επάρκεια των συντάξεων, τη μείωση του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας βασικών επιδομάτων του ΤΚΑ, την επίλυση του προβλήματος της καθυστέρησης στην εξέταση αιτήσεων και την καταβολή των παροχών όπως και την απάλειψη ξεπερασμένων προνοιών που υπάρχουν στον νόμο.
«Χρειάζεται επίσης, με στόχο την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ΤΚΑ να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική δανεισμού του κράτους από το ΤΚΑ με μηδενικό επιτόκιο, όπως και πολιτική δημιουργίας πραγματικού αποθεματικού του ΤΚΑ με την απόδοση σε ετήσια βάση ενός ποσού στο ΤΚΑ. Μέρος της συζήτησης για το συνταξιοδοτικό πρέπει να είναι και η διεύρυνση του θεσμού των Ταμείων Προνοίας ως δεύτερος υποχρεωτικός πυλώνας. Η καθολίκευση των Ταμείων Προνοίας μέσα από την επέκταση της εμβέλειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα συνδράμει καθοριστικά στην διασφάλιση επαρκούς εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότηση», επισημαίνει περαιτέρω.
Ψήφιση Νομοθεσιών
Περαιτέρω, η κ. Χαραλάμπους ζητεί την «προώθηση για ψήφιση του νομοσχεδίου για την τηλεργασία και της Κύρωσης της Σύμβασης της ΔΟΕ αρ. 189 για Αξιοπρεπή Εργασία των Οικιακών βοηθών».
Ασφάλεια και Υγεία των Εργαζομένων
«Η ΠΕΟ ανησυχώντας για την έκταση των εργατικών ατυχημάτων, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας από πλευράς των εργοδοτών και τις παραλείψεις συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που ο Νόμος επιβάλλει, έχει καταθέσει σειρά εισηγήσεων στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας. Μεταξύ άλλων εισηγούμαστε την νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης του εργοδότη για κατάρτιση των νεοεισερχόμενων στην εργασία και την υποχρεωτική κατάρτιση στα επαγγέλματα υψηλής επικινδυνότητας», αναφέρει επί τούτου η ΓΓ της ΠΕΟ.
Βελτιώσεις Εργατικής Νομοθεσίας
Πέραν των πιο πάνω, η κ. Χαραλάμπους τονίζει ότι, «η συνεχής βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας με στόχο να ανταποκρίνεται στα σημερινά κοινωνικοοικονομικά και εργασιακά δεδομένα και να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά προς όφελος των εργαζομένων χρειάζεται να είναι συνεχώς στο μικροσκόπιο του Υπουργείου σας».
«Ειδικότερα σημειώνουμε την ανάγκη αλλαγών στον Περί Τερματισμού Απασχόλησης Νόμο έτσι που να αποτρέπονται περαιτέρω οι αυθαίρετες απολύσεις, αλλαγών στο ύψος της αποζημίωσης σε περίπτωση παράνομων απολύσεων που να είναι αποτρεπτικές και βελτίωση της αποζημίωσης σε περιπτώσεις πλεονασμού», συνεχίζει.
Βελτιώσεις, σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, χρειάζεται και ο Νόμος Περί Ετησίων Αδειών, ειδικότερα σε ότι αφορά την δυνατότητα εξαίρεσης των εργοδοτών από την συνεισφορά στο ταμείο αδειών που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Πρότυπα Επαγγελματικά Προσόντα
«Η κατοχή Πρότυπων Επαγγελματικών Προσόντων είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για αναβάθμιση των προσόντων και δεξιοτήτων των εργαζομένων και παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει και ως μηχανισμός ρύθμισης της επαγγελματικής κατηγοριοποίησης και κατάταξης ειδικοτήτων. Έχοντας υπόψη τη δουλειά που έγινε μέχρι σήμερα από την Αν.Α.Δ. για δημιουργία των Πρότυπων Επαγγελματικών Προσόντων, θεωρούμε αναγκαίο άμεσα να συζητηθούν οι τρόποι αξιοποίησης τους για σκοπούς επαγγελματικής κατοχύρωσης των εργαζομένων που τα κατέχουν καθώς και τη διασύνδεση τους με τις επαγγελματικές κατηγοριοποιήσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», καταλήγει στο υπόμνημά της προς τον Υπουργό Εργασίας η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υπουργικό: Ενέκρινε Πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους - Οι δικαιούχοι και τα ποσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις