Το σχέδιο δράσης για χειρισμό πιθανού Grexit επικαιροποίησαν πρόσφατα οι κυπριακές αρχές και η τρόικα, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 12 Ιουλίου μεταξύ Αθήνας και θεσμών.
Το σχέδιο προβλέπει τη λήψη σειράς μέτρων για μετριασμό των επιδράσεων πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στην κυπριακή οικονομία.Η επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης αποτέλεσε μέρος των συζητήσεων των κυπριακών αρχών με τους πιστωτές κατά την τελευταία αξιολόγηση, που ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε δέκα μέρες αργότερα.
Ανώτερη πηγή του υπουργείου οικονομικών δήλωσε ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας υπέδειξαν εδώ και μήνες προς τις κυπριακές αρχές ότι θα έπρεπε να ετοιμαστεί σχέδιο δράσης με σύνθεση τέτοιων μέτρων, ώστε η Κύπρος να μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις από πιθανό Grexit.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ληφθεί από την ΚΤ της Κύπρου, με βάση συγκεκριμένο πλάνο, μέτρα για να προστατευτούν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο νησί, γεγονός το οποίο έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως ανέφερε στη StockWatch ανώτερος τεχνοκράτης της Κεντρικής Τράπεζας.
Στις Βρυξέλλες είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι, παρά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα δεν έχουν εκλείψει. Οι εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση το 2015 στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τα βαριά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθούν οι έστω χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι, δημιουργούν αμφιβολία για τη δυνατότητα επαρκούς υλοποίησης της συμφωνίας.
Από τις Βρυξέλλες τεχνοκράτες διαμηνύουν στη StockWatch πως δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι για ένα τυχόν ακραίο σενάριο για την Ελλάδα, βάσει της επικρατούσας σήμερα αβεβαιότητας στη χώρα, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Η ίδια εκτίμηση υπάρχει και στην Αθήνα. Ενδεικτική είναι η προχθεσινή παραδοχή του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι κάθε μονομερής αλλαγή των διαδικασιών που έχουν συμφωνηθεί, θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
«Ο κίνδυνος για Grexit είναι υπαρκτός», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υποχωρήσει δραστικά με την ψήφιση της συμφωνίας και κυρίως με την ολοκλήρωση της, που θα καθιστά, όπως είπε, το δημόσιο χρέος βιώσιμο.
Οι ανησυχίες των θεσμών εστιάζονται κατά κύριο λόγο στο θέμα της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, αν δηλαδή θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους διεθνείς δανειστές, διότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως τόνιζαν, θα προκληθεί υποτροπή με απρόβλεπτες συνέπειες.
Πέραν όμως των συμφωνηθέντων, οι πιστωτές φέρονται να ζητούν και πρόσθετα μέτρα για να εκταμιεύσουν το πρώτο τμήμα του πακέτου €80 δισ. που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες την επόμενη τριετία.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες δύο βδομάδες, ώστε να υπάρχει κατάληξη στη συμφωνία πριν την προκαθορισμένη πληρωμή χρέους στην ΕΚΤ.
Ήδη, η αβεβαιότητα για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει αφήσει ανεπηρέαστη την Κύπρο.
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Κύπρου υποχώρησε σημαντικά τον Ιούλιο σε επίπεδα κάτω από αυτά του Ιουλίου του 2014. Αν και το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου εκτιμά ότι η τάση είναι παροδική, λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα, ο δείκτης παρουσιάζει πτωτική τάση από τις αρχές του 2015, όταν άρχισε να κορυφώνεται η ελληνική κρίση.
Πηγή: stockwatch.com.cy
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις