ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Κύηση: Κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών – Τα ευάλωτα μωρά

Κορωνοϊός – Κύηση: Κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών – Τα ευάλωτα μωρά

Με αυξημένες πιθανότητες για αναπτυξιακές διαταραχές στον λόγο και την κινητικότητα θα έρθουν στον κόσμο πολλά αγόρια που γεννήθηκαν τις ημέρες της πανδημίας COVID-19 από μητέρες που νόσησαν με κορωνοϊό κατά την εγκυμοσύνη. Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open επισημαίνει την ανάγκη για επαρκή προστασία έναντι ενός ιού που, σύμφωνα με τα αυξανόμενα ερευνητικά δεδομένα, κάθε άλλο παρά αθώος είναι.

Για τις ανάγκες της πρόσφατης μελέτης από ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ (Βοστώνη) με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Βιολογίας, Δρ Andrea Edlow, συλλέχθηκαν στοιχεία για περισσότερα από 18.300 βρέφη που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ 880 από τις μητέρες του υπό μελέτη πληθυσμού είχαν νοσήσει με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

συνολικά, το 3% των βρεφών από γυναίκες με ιστορικό COVID-19 διαγνώστηκε με νευροαναπτυξιακές διαταραχές στους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 2% των παιδιών από την ομάδα non-COVID

όλα τα παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές ήταν αγόρια και παρουσίαζαν εκφραστικές διαταραχές της γλώσσας, δυσκολίες σε βασικές κινητικές δεξιότητες

όπως το μπουσούλημα, το περπάτημα και το πέταγμα μιας μπάλας καθώς και διάφορες ψυχολογικές διαταραχές

μέχρι τους 18 μήνες, τα προβλήματα είχαν μετριαστεί
τα αγόρια που είχαν εκτεθεί στον ιό της COVID-19 κατά την εμβρυική περίοδο είχαν 42% υψηλότερες πιθανότητες νευροαναπτυξιακής διαταραχής στην παραπάνω ηλικία.

Η Δρ Edlow διευκρίνισε εντούτοις ότι οι διαταραχές στην κίνηση και την ομιλία που ανέδειξε η μελέτη δεν υποδεικνύουν από μόνες τους κάποιον κίνδυνο για αυτισμό, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ ) ή άλλη διαταραχή που συνήθως διαγιγνώσκονται αργότερα στη ζωή. Έτσι, παρά το ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις για τα παραπάνω, καθιστούν σαφή την ανάγκη για μακροπρόθεσμη παρακολούθηση αυτών των παιδιών, δεδομένου ότι έχει ήδη παρατηρηθεί αυξημένος νευροαναπτυξιακός κίνδυνος. Οι αλλαγές που διαπιστώθηκαν στους 12 και 18 μήνες, σημειώνει η καθηγήτρια, αποτελούν δείκτες συνεχιζόμενων κινδύνων για διαταραχές όπως του φάσματος του αυτισμού, νοητική αναπηρία ή σχιζοφρένεια.
Καμπανάκι κινδύνου για τις εγκύους

Αναφορικά με την COVID-19, η καθηγήτρια σημείωσε ότι είναι σύνηθες οι διάφορες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις κατά την εγκυμοσύνη να επηρεάζουν τα βρέφη, έχοντας ήδη συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Κοινός υπαίτιος μηχανισμός είναι η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου ενόσω διαρκεί η λοίμωξη, παρά ένα συγκεκριμένο παθογόνο.

Η Δρ Eldow τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού για τις εγκύους ώστε να αποφεύγεται η σοβαρή νόσος COVID-19 και οι επιπλοκές της που σχετίζονται εξίσου με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού -κατάσταση που προδιαθέτει για νευροαναπτυξιακές διαταραχές-, η νοσηλεία και ο θάνατος. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός στην περίοδο της κύησης μπορεί να εξασφαλίσει προστασία έναντι του κινδύνου για νοσηλεία λόγω COVID-19 σε βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών.

Από την πλευρά του ο Δρ Matthew Blitz, ειδικός σε θέματα Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Northwell Health της Νέας Υόρκης, σχολιάζοντας τα ευρήματα υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας από τις εγκύους προς αποφυγή μόλυνσης από κορωνοϊό. «Λέμε στις εγκύους να λαμβάνουν συμπληρωματικά προγεννητικές βιταμίνες, συστήνουμε τη λήψη ασπιρίνης για να μειώσουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας, πολλά διαφορετικά πράγματα για τη μείωση των διάφορων κινδύνων, και ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 είναι ένα από τα πλέον σημαντικά μέτρα προφύλαξης τόσο για τις μητέρες όσο και για τα βρέφη ως προς τα άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της υγείας τους» δήλωσε σχετικά.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι η πιθανή σχέση της σοβαρότητας της COVID-19 με τον κίνδυνο για αναπτυξιακές διαταραχές δεν αποτέλεσε αντικείμενο της έρευνας και άρα δεν μπορούν να δοθούν σχετικές απαντήσεις.

Γιατί μόνο τα αγόρια

Όπως και σε άλλες λοιμώξεις, εξηγεί η Δρ Edlow, τα αγόρια αποδεικνύονται η ευάλωτη ομάδα. «Είναι γνωστό ότι τα αγόρια εμφανίζουν συχνότερα νευροαναπτυξιακές διαγνώσεις και ότι είναι πιθανότερο να έχουν αρνητικές αντιδράσεις κατά τις ενδομήτριες εκθέσεις» δήλωσε.

Τα αγόρια βέβαια υστερούν και στην περίπτωση του πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με τον Δρ Blitz που δήλωσε σχετικά:

«Η παρούσα μελέτη τονίζει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Κάποιες σκέψεις τις αποδίδουν κατά κάποιον τρόπο στις υψηλότερες απαιτήσεις ανάπτυξης των αρσενικών και το μεγαλύτερο στρες στον πλακούντα».

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top