ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπριοι ή ξένοι αγοράζουν περισσότερο τα ακίνητα στην Κύπρο; - Για ποιο σκοπό ο κάθε ένας

Κύπριοι ή ξένοι αγοράζουν περισσότερο τα ακίνητα στην Κύπρο; - Για ποιο σκοπό ο κάθε ένας

Τα ακίνητα αποτελούσαν πάντοτε σταθερή και διαχρονική αξία η οποία αποδεικνύεται επωφελής επένδυση και ελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών αλλά και Κυπρίων.

Μπορεί το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα – Πολιτογράφηση μέσω επενδύσεων, να έχει τερματιστεί από την 1η Νοεμβρίου 2020, με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές δεν έχει μειωθεί.

Τελικά, οι Κύπριοι ή οι ξένοι αγοράζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ακίνητα στην Κύπρο;

Ο Βασίλης Αρτεμίου, Διευθύνων Σύμβουλος Seven Property Group , μιλώντας στο ThemaOnline, αναφέρει ότι «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από ξένους όσο και από Κύπριους για αγορά ακινήτων στην Κύπρο. Οι λόγοι είναι διαφορετικοί».

Το 2022 υπερτερούν οι ξένοι στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο

Η Κύπρος ως νησί έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των ξένων. Όπως εξηγεί ο κ. Αρτεμίου «Στατιστικά στις παραλιακές πόλεις το ενδιαφέρον είναι αυξημένο από ξένους ενώ στη Λευκωσία το ενδιαφέρον από Κύπριους υπερτερεί».

Τι συμβαίνει όμως σε Παγκύπρια κλίμακα; «Αν το δούμε Παγκύπρια συνολικά περίπου είναι γύρω στο 50-50. Το 2022 υπερτερούν οι ξένοι στην αγορά ακινήτων» αναφέρει ο κ. Αρτεμίου.

Οι λόγοι για τους οποίους οι Κύπριοι αγοράζουν ακίνητα

Είναι γεγονός ότι στην Κύπρο κάθε οικογένεια διαθέτει το δικό της ιδιόκτητο σπίτι. Η ιδιοκτησία σπιτιού έχει βαθιά ρίζες στην κυπριακή κουλτούρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτεμίου «Οι Κύπριοι αγοράζουν διότι θεωρούν ότι το να έχεις την δική σου κατοικία είναι στην κουλτούρα μας, για αυτό και όλοι προσπαθούν να αποκτήσουν την δική τους κατοικία».

Ωστόσο υπάρχουν και Κύπριοι οι οποίοι βλέπουν και το επενδυτικό κομμάτι στην απόκτηση ενός ακινήτου. «Πάρα πολλοί Κύπριοι βλέπουμε τώρα ότι κάνουν μια στροφή στα ακίνητα για σκοπούς επένδυσης. Όσα έχουν γίνει με τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια, τα μηδενικά επιτόκια στις καταθέσεις είναι ένας παράγοντας ο οποίος ωθεί τους Κύπριους που έχουν κάποια χρήματα στην τράπεζα να τα χρησιμοποιήσουν για την αγορά ενός ακινήτου. Τα ακίνητα έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι είναι μια ασφαλής επένδυση , η οποία σου αποφέρει και μια απόδοση, ειδικά τώρα με τις ψηλές τιμές των ενοικίων, οι αποδόσεις είναι πολύ ψηλές όσον αφορά εισοδηματικά ακίνητα. Έτσι οι Κύπριοι αγοράζουν κυρίως για σκοπούς ιδιοκατοίκησης και σκοπούς επένδυσης. Υπάρχουν και αυτοί που αγοράζουν πιθανόν κάποια οικόπεδα για μελλοντική χρήση πιθανόν από τα παιδιά τους , όταν βρουν κάτι που θεωρούν ότι είναι σε καλή τιμή».

Οι λόγοι για τους οποίους οι ξένοι αγοράζουν ακίνητα στην Κύπρο

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, μπορεί το Κυπριακό Επενδυτικό πρόγραμμα να έχει τερματιστεί, ωστόσο το ενδιαφέρον παραμένει έντονο.

« Οι ξένοι αγοράζουν στην Κύπρο, μετά τον τερματισμό των πολιτογραφήσεων. Αν και θεωρούσαμε ότι δεν θα επένδυαν, ωστόσο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι ξένοι πάντα έχουν την Κύπρο ως πολύ καλό προορισμό , είτε για holiday house δηλαδή για σκοπούς διακοπών ως μια δεύτερη κατοικία. Πάρα πολλοί κάνουν ένα relocate, δηλαδή φεύγουν από τις χώρες τους και μένουν στην Κύπρο. Αρκετοί είναι οι Λιβανέζοι, Ισραηλινοί, Γερμανοί και Πολωνοί οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο. Στις πωλήσεις βλέπουμε ότι οι πρώτοι που αγοράζουν ακίνητα, εξακολουθούν να είναι οι Ρώσοι. Υπήρχε πάντα έντονο ενδιαφέρον από Ρώσους. Τώρα με τον πόλεμο που συμβαίνει στην Ουκρανία, ώθησε αρκετούς να φύγουν και να αναζητήσουν μια καινούργια χώρα. Υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν την Κύπρο ως ένα καλό χώρο να επενδύσουν τα χρήματα τους και έτσι επενδύουν χρήματα στον κλάδο των ακινήτων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top