ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί αυξήθηκαν ραγδαία οι τιμές των ενοικίων τα τελευταία χρόνια; Υπάρχει τρόπος σταθεροποίησης ή μείωσης

Γιατί αυξήθηκαν ραγδαία οι τιμές των ενοικίων τα τελευταία χρόνια; Υπάρχει τρόπος σταθεροποίησης ή μείωσης

Στα ύψη έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές των ενοικίων και αυτό είναι ένα θέμα που προβληματίζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Η στέγαση αποτελεί μια βασική ανθρώπινη ανάγκη. Στην περίπτωση που μια οικογένεια ή ένα άτομο δε μπορεί να αγοράσει ένα ακίνητο, δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενοικιάσει.

Ποιοι είναι άραγε οι λόγοι που οδήγησαν στην ραγδαία αύξηση ενοικίων τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ελπίδα για μείωση ή σταθεροποίησης τους και αν είναι με ποιους τρόπους.

Στα πιο πάνω ερωτήματα που ταλανίζουν αρκετό κόσμο, απαντά ο Βασίλης Αρτεμίου, Διευθύνων Σύμβουλος Seven Property Group , μιλώντας στο ThemaOnline: «Οι λόγοι οι οποίοι έχουν αυξηθεί τα ενοίκια τα τελευταία χρόνια είναι αρκετοί».

Δυσκολία δανειοδότησης

«Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι η δυσκολία στο να μπορέσουν να εξασφαλίσουν δανειοδότηση κυρίως τα νεαρά ζευγάρια αλλά και αρκετός κόσμος. Τα κριτήρια των τραπεζών έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρά με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο ή σχεδόν αδύνατο να μπορεί να αντεπεξέλθει ή να πάρει κάποιος δάνειο. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να πάρει κάποιος δάνειο, τότε θα στραφεί στο ενοίκιο, ούτως ώστε να εξασφαλίσει μια στέγη για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Αυτός είναι ένας παράγοντας που αυξάνει την ζήτηση των ενοικίων, και εφόσον αυξάνεται η ζήτηση των ενοικίων αυξάνονται και οι τιμές», εξηγεί ο κ.Αρτεμίου.

Ενδιαφέρον από άτομα από το εξωτερικό

Όσο περίεργο και αν ακούγεται το ενδιαφέρον ξένων για το νησί μας έχει διαδραματίσει εξίσου σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ενοικίων.

Σύμφωνα με τον κ.Αρτεμίου, ο δεύτερος λόγος αύξησης ενοικίων «Είναι ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από άτομα από το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πάρα πολλοί ξένοι που έρχονται στη Λάρνακα για πάρα πολλούς χώρους. Όπως για παράδειγμα, Λιβανέζοι λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην χώρα τους και έρχονται να μείνουν στην Κύπρο, όπως και Ισραηλινοί που μετακομίζουν στην Κύπρο».

Επιπρόσθετα κάποιοι έρχονται στην Κύπρο, «και την χρησιμοποιούν ως το χώρο εργασίας τους. Κυρίως άνθρωποι που δουλεύουν online από το σπίτι, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος όπως είναι ο ήλιος, κοντινές αποστάσεις».

Όπως εξηγεί ο κ.Αρτεμίου πρόκειται για ψηλά αμειβόμενους «οι οποίοι το να δώσουν 1000-2000 ευρώ το μήνα ενοίκιο δεν είναι για αυτούς κάτι σημαντικό» . Από τη στιγμή που προστίθεται και αυτή η κατηγορία ξένων στις μετακομίσεις στην Κύπρο, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι «αυξάνεται η ζήτηση αλλά και οι τιμές ενοικίων».

Υπάρχει τρόπος σταθεροποίησης;

Ένα ερώτημα που συζητάει αρκετός κόσμος είναι αν υπάρχει τρόπος τα ενοίκια αν όχι να μειωθούν έστω να σταθεροποιηθούν και να μην συνεχίσουν την ραγδαία αύξηση.

«Τρόπος σταθεροποίησης ή μείωσης των ενοικίων θα μπορούσε να είναι μια πολύ προσεγμένη στεγαστική πολιτική την οποία πρέπει να εφαρμόσει το κράτος. Είναι ένα θέμα που συζητάνε πάρα πολλά χρόνια. Πρέπει το κράτος να μπει αρωγός ώστε να βγει προσφορά ακινήτων στην αγορά , έτσι ώστε μπορέσει με κάποιο τρόπο να σταθεροποιήσει την κατάσταση . Αυξάνοντας την προσφορά ακινήτων των οποίων είναι στην αγορά προς ενοικίαση και δίνοντας κάποια κριτήρια ώστε να υπάρχει πιο φθηνό ενοίκιο , τότε πιθανόν οι τιμές να σταθεροποιηθούν»

Όπως τονίζει ο κ.Αρτεμίου «Ο λόγος που ανεβαίνουν οι τιμές είναι το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση , ενώ η προσφορά είναι πάρα πολύ μειωμένη. Για αυτό και όποιο ακίνητο μπει για ενοίκιο βλέπουμε ο,τι ενοικιάζεται άμεσα».

Σε ερώτηση εάν αναμένεται να μειωθούν οι αυξηθούν τα ενοίκια το επόμενο διάστημα ο κ.Αρτεμίου απάντησε ότι δεν αναμένεται κάποια σημαντική αύξηση ή μείωση των ενοικίων. Ωστόσο αυτό πάντοτε, εξαρτάται από τις εξελίξεις στην Παγκόσμια οικονομία, για αυτό και δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη με ασφάλεια, καθώς οι συνθήκες στην οικονομία μπορεί να αλλάξουν αναλόγως σημαντικών οικονομικών γεγονότων.

Τιμές που «προκαλούν εγκεφαλικά»

Την στιγμή που χιλιάδες Κύπριοι, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους, οι τιμές των ενοικίων αγγίζουν μέχρι και τον βασικό κατώτατο μισθό.

Βάσει του Διατάγματος, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που καταβάλλεται σε οποιοδήποτε εργοδοτούμενο στη χώρα καθορίστηκε από την 1η Ιανουαρίου 2023 σε 940 ευρώ (μεικτά) για πλήρη απασχόληση.

Εάν υποθέσει κανείς ότι ένα άτομο εργάζεται λαμβάνοντας τον κατώτατο μισθό και ζει σε ενοίκιο, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς , ότι μετά δυσκολίας θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις διάφορες υποχρεώσεις και να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, εάν καλείται πληρώσει τα πιο κάτω ποσά για ενοίκιο.

Παρότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα επίσημα δεδομένα για τις τιμές των ενοικίων, οι τιμές που αναφέρονται πιο κάτω είναι στη βάση πληροφοριών:

Λευκωσία: Μονάρι διαμέρισμα από €550 - €700 , η μέση τιμή για δυάρι στα €700 - € 1000 και τριάρι γύρω στα € 900 -1200
Λεμεσός: Μονάρι διαμέρισμα από €800 - €900, η μέση τιμή για δυάρι γύρω στα €1300 και τριάρι γύρω στα €1700 - €1800
Λάρνακα: Μονάρι κυμαίνεται από €500 - €600, δυάρι γύρω στα €700 - €900 και τριάρι γύρω στα €900 - €1200
Πάφος: Μονάρι από €450 - €550, δυάρι γύρω στα € 600 - €800 και τριάρι γύρω στα €800 - €900.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top