ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία - Προβληματίζουν τα τετραγωνικά, η αξία και μεταβατικές διατάξεις

ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία - Προβληματίζουν τα τετραγωνικά, η αξία και μεταβατικές διατάξεις

Αξίες, εμβαδά και μεταβατικές διατάξεις φαίνεται να προβληματίζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναφορικά με το νομοσχέδιο για το ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα Δευτέρα 3/4 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Η πρόταση αφορά: «Στοχευμένη επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας η οποία να καλύπτει τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας με μέγιστο εμβαδό τα 200 τ.μ., στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικές προτάσεις νόμου κατέθεσαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, δήλωσε σχετικά: «Για την επιβολή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία είναι ένα θέμα το οποίο μας προβλημάτιζε, μας προβληματίζει και απ’ ότι φαίνεται θα μας προβληματίσει και μετά πλέον από τις διακοπές του Πάσχα. Νομίζω οι ανησυχίες ήταν και είναι κοινές όλων των πολιτικών δυνάμεων. Μας προβληματίζουν τα τετραγωνικά, οι αξίες με βάση το νέο κόστος, η μεταβατική περίοδος που ενδεχομένως χρειάζεται και από που θα μετρά αυτή η μεταβατική περίοδος. Ακόμα και αυτό με τις ανακαινίσεις και επεκτάσεις που υπάρχει είναι 5% και αυτή είναι μια καλή διέξοδος για αρκετά ζευγάρια επίσης, ωστόσο χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις κάποιες απλοποιήσεις στις διαδικασίες ούτως ώστε να λειτουργεί με το ποσοστό του 5%. Άρα πολλά απ’ όλα αυτά είναι κοινές ανησυχίες, ενδεχομένως το τι μας ανησυχεί περισσότερο ή λιγότερο ή και το που δίνει η κάθε πολιτική δύναμη περισσότερη βαρύτητα, μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές.

Η προσπάθειά μας πρέπει να είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό υπό τις περιστάσεις. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ανοικτή μια νομική διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι αυτό που θεωρώ ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη απ’ όλους και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών. Άρα υπό τις περιστάσεις πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τα νεαρά ζευγάρια, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, να μπορούν πράγματι να αποκτήσουν κατοικία.

Εμείς καταθέσαμε και μια διαφορετική σκέψη την οποία θέλουμε να επεξεργαστούμε. Δεν θέλουμε να πούμε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή αλλά θέλουμε να την ξανά συζητήσουμε και όταν θα δούμε και τις απόψεις πιο αποκρυσταλλωμένα της κυβέρνησης και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, να δούμε κατά πόσο υπάρχει έδαφος για να κάνουμε κάτι διαφορετικό που εν ολίγης είναι να βασιστούμε περισσότερο στις αξίες και να μην έχουμε όρια με τα τετραγωνικά που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα».

Από την πλευρά της ΔΗΠΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε πως «αναφορικά με το θέμα του Φ.Π.Α. στην πρώτη κατοικία, συζητήσαμε σήμερα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση και ποιες οι προοπτικές να αλλάξει σε σχέση με πολύ σοβαρά θέματα που τίθενται με τις αξίες, τα εμβαδά και τις μεταβατικές διατάξεις. Αντιλαμβάνεστε ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία συζητήσαμε με το νέο Υπουργό Οικονομικών αυτές τις σοβαρές επιφυλάξεις για τα θέματα αυτά. Βρίσκουμε κατανόηση στο επίπεδο του Υπουργού, όσον αφορά τις αξίες που πρέπει να ανέβουν λόγω του κόστους που έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και με τις μεταβατικές διατάξεις.

Τα μεταφέραμε στο Γενικό Διευθυντή και αναμένουμε την κατάθεση νέου αναθεωρημένου νομοσχεδίου για να το συζητήσουμε αμέσως με την επανέναρξη της βουλής μετά το Πάσχα. Στόχος όλων, είναι να δώσουμε όλα τα εχέγγυα και τις διευκολύνσεις στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρομε και μέσα στα πλαίσια των πιέσεων που δεχόμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top