ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Τα μονοκλωνικά αντισώματα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας από Covid-19

Κορωνοϊός: Τα μονοκλωνικά αντισώματα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας από Covid-19

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων μειώνει κατά 39% τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας από την Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Έρευνα που έγινε σε περισσότερα από 2.500 άτομα και τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine» έδειξε ότι η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων για τη θεραπεία της Covid-19 εντός δύο ημερών από το θετικό τεστ για κορονοϊό μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 39% σε σύγκριση με άτομα που δεν έλαβαν τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης σε πέντε διαφορετικές θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων Covid-19 την περίοδο 2020-2022. Και οι πέντε, έκτοτε, έχουν ανασταλεί ή ανακληθεί από τον FDA με βάση τα στοιχεία in vitro που έδειξαν μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι των νέων παραλλαγών του ιού.

Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες ανακλήθηκαν χωρίς να είναι διαθέσιμες τυχαιοποιημένες δοκιμές ή πραγματικά δεδομένα.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, έπειτα από τυχαιοποιημένη δοκιμή σε 2.571 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι δεδομένων για 5.135 ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι ήταν επιλέξιμοι για μονοκλωνικά αλλά δεν τα έλαβαν, διαπίστωσαν ότι η έγκαιρη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα μείωσε σημαντικά τη σοβαρότητα της νόσου. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα παρουσίασαν ακόμα πιο μειωμένο κίνδυνο.

Όπως εξηγεί η Έριν Μακ Κρίρι, μία από τους συγγραφείς της μελέτης, διευθύντρια Βελτίωσης Μολυσματικών Ασθενειών και Καινοτομίας στην Κλινική Έρευνα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία όταν κυκλοφορούσαν οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα του ιού είχαν μεγαλύτερο όφελος σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία όταν κυκλοφορούσε η παραλλαγή Όμικρον, πιθανώς επειδή οι προηγούμενες παραλλαγές ήταν πιο θανατηφόρες και οι άνθρωποι είχαν μικρότερη ανοσία από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό.

Μέχρι τη στιγμή που κυκλοφορούσε η παραλλαγή Όμικρον, ο κίνδυνος θανάτου και νοσηλείας είχε μειωθεί, γενικά, οπότε η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα είχε μικρότερο συνολικό όφελος, αλλά εξακολουθεί να έχει κλινικά σημαντικό όφελος, ιδίως σε ευάλωτους ασθενείς.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι μία μελλοντική παραλλαγή δεν θα είναι πιο θανατηφόρα. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, τα δεδομένα μας από τον πραγματικό κόσμο δίνουν τη διαβεβαίωση ότι η επένδυση στις υποδομές και τις γνώσεις των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για τη γρήγορη χορήγηση θεραπειών με αντισώματα θα κρατήσει τους ανθρώπους στις κοινότητες που υπηρετούμε ζωντανούς και εκτός νοσοκομείου», προσθέτει η ίδια.

Πηγή: newsit.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο

• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται

• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!

• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top