ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Γεωργίας: «Πάνω από €22 εκ. σε αμπελουργούς και οινοποιούς»  

Υπ. Γεωργίας: «Πάνω από €22 εκ. σε αμπελουργούς και οινοποιούς»   

Μέσω του εν ισχύι Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, αναμένεται ότι θα διατεθούν σε αμπελουργούς και οινοποιούς, από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους, συνολικά περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση του στις 15 Οκτωβρίου 2023, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος. Οι προσπάθειες μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου, επικεντρώνονται στον στόχο εκταμίευσης αντίστοιχου ποσού μέχρι το έτος 2027, είπε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, σε χαιρετισμό του στη 10η Έκθεση Κυπριακού Οίνου του Ομίλου Οινοφίλων Αμμοχώστου, ο Υπουργός ανέφερε ότι κατά την περίοδο 2019-2023 τέθηκε σε εφαρμογή ένα εξαιρετικό εργαλείο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα.

Δήλωσε ότι στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κύπρου για την προγραμματική περίοδο Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2023-2027, σχεδιάστηκαν οι τομεακές Παρεμβάσεις αμπελοοινικού τομέα εξηγώντας ότι οι Παρεμβάσεις δεν είναι απλά οικονομικής φύσεως, αλλά εμπεριέχουν την φιλοσοφία και τη στρατηγική του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τον αμπελοοινικό τομέα.

Ανέφερε ότι μέσω του εν ισχύι Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, αναμένεται ότι θα διατεθούν σε αμπελουργούς και οινοποιούς από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους συνολικά περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση του στις 15 Οκτωβρίου 2023. «Οι προσπάθειές μας, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου, επικεντρώνονται στον στόχο εκταμίευσης αντίστοιχου ποσού μέχρι το έτος 2027», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι εντός Μαΐου προγραμματίζεται να λάβει χώρα ο 14ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου επισημαίνοντας ότι η φετινή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Εξήγησε ότι ο διαγωνισμός, με τις παρεμφερείς εκδηλώσεις, τους συνδιοργανωτές και την αναμενόμενη συμμετοχή μεγάλης μερίδας οινοποιών, δείχνουν τη σημαντικότητα του θεσμού. «Ένα οινικό γεγονός ορόσημο για τον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου», ανέφερε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η διοργάνωση της Έκθεσης για δέκατη φορά δεικνύει ότι ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου έχει καταξιωθεί και διαδραματίζει πλέον σπουδαίο ρόλο στα οινικά δρώμενα του τόπου. Ειδικότερα, συνέχισε, σε μια περιοχή της Κύπρου η οποία υποδέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών, δίνοντάς τους, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα τοπικής οινικής παραγωγής.

Πρόσθεσε ότι η παρουσία του δείχνει την πραγματική βούληση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για στήριξη του αμπελοοινικού τομέα και κάθε πρωτοβουλίας προβολής των οίνων της Κύπρου.

Αναμφίβολα, είπε, οι προσπάθειες των Κύπριων παραγωγών έχουν θέσει τους οίνους του τόπου μας σε εξαιρετικό δρόμο ποιότητας, ώστε να σταθούν επάξια στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Ξενοφώντος σημείωσε ότι μέσω της διοργάνωσης οινικών εκδηλώσεων καθώς και άλλων σχετικών συλλογικών ενεργειών που απευθύνονται σε άτομα με επιρροή και αγοραστική δύναμη στην εσωτερική και ξένη αγορά, επιδιώκεται ξεκάθαρα η αύξηση της αναγνωρισιμότητας των οίνων της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Φουλάρει το ΑΚΕΛ, ο Στεφάνου αξιοποιεί το μομέντουμ

«Μυρίζουν» Πάσχα: 5+1 ταινίες – και μίνι σειρές - που ανασύρουν από μέσα μνήμες και θέλουμε να τις βλέπουμε κάθε χρόνο

Full ταξίδια φέτος οι Κύπριοι – Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός πολιτικός και καθηγητής Τάκης Γαβριηλίδης

Διασωληνωμένη 31χρονη μετά από «μυστήριο» τροχαίο ατύχημα – Ψάχνει τον οδηγό η Αστυνομία

Τσέπωνε τα χρήματα πολιτών για φωτοβολταϊκά - Συνελήφθη υπάλληλος της ΑΗΚ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top