ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεταναστευτικό σε αριθμούς: Αύξηση 490% στις αιτήσεις ασύλου από το 2017 - Στο 6% του πληθυσμού της Κύπρου οι μετανάστες

Το μεταναστευτικό σε αριθμούς: Αύξηση 490% στις αιτήσεις ασύλου από το 2017 - Στο 6% του πληθυσμού της Κύπρου οι μετανάστες

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί η διαχείριση του Μεταναστευτικού, με την Κύπρο να καλείται καθημερινά να διαχειριστεί δυσανάλογες μεταναστευτικές ροές, τόσο σε σχέση με το μέγεθος και τους πόρους της, όσο και σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα τελευταία 6 χρόνια η Κύπρος είναι σταθερά το Κράτος Μέλος της ΕΕ με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων διεθνούς προστασίας σε σχέση με τον πληθυσμό της, με την αύξηση από το 2017 να φτάνει το 490%.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2015 έως το 2022, υποβλήθηκαν 66.239 νέες αιτήσεις ασύλου για διεθνή προστασία ενώπιον των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αύξηση μεταξύ 2015 και 2022 να φτάνει σε ποσοστό 735%.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των αιτητών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει τα 55.000 άτομα, αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6% του πληθυσμού της χώρας.

Οι αιτήσεις ασύλου το 2021, 2022 και 2023

Με βάση τα στοιχεία, στα τέλη του 2021 καταγράφηκαν 13.235 νέοι αιτούντες ασύλου στην Κύπρο ενώ το 2022, προστέθηκαν επιπλέον 21.565 αιτήσεις. Ειδικότερα το 2022 κατεγράφη 63% αύξηση στις αιτήσεις ασύλου σε σχέση με το 2021.

Όσον αφορά στους πρώτους τρεις μήνες του 2023, υποβλήθηκαν μέχρι στιγμής 3.020 αιτήσεις, ως εξής:

-Ιανουάριος: 703
-Φεβρουάριος: 800
-Μάρτιος: 1.678

Πάντως αξίζει να σημειωθεί κατά το 2015, οι εκκρεμείς υποθέσεις διεθνούς προστασίας ανέρχονταν στις 1.557, ενώ συγκριτικά μέχρι τα τέλη του 2022, αυτές ανήλθαν στις 29.715. Ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν ολοκληρωθεί το 2015 ήταν 2.057 ενώ το 2022 λήφθηκαν αποφάσεις για 16.005 υποθέσεις.

Όσο αφορά τις αφίξεις των αιτητών ασύλου, το 95% εισήλθε παράνομα από τα κατεχόμενα εδάφη δια μέσου της Πράσινης Γραμμής, προς τις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ το 5% έχει αφιχθεί δια θαλάσσης είτε από την Τουρκία είτε από τη Συρία - Λίβανο στις ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τις παράτυπες αφίξεις ασυνόδευτων ανηλίκων από την Πράσινη Γραμμή, το 2022 ανήλθαν στις 958 και σημείωσαν 333% αύξηση σε σχέση με το 2021 (287).

Οι προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης για διαχείριση του Μεταναστευτικού

Μια από τις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης είναι η δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο, θεσμικά, θα συγκεντρώσει κάτω από μία ομπρέλα τις διάφορες πολιτικές της μετανάστευσης και τα αρμόδια τμήματα για αποτελεσματικότερη διαχείριση μεταναστευτικού, με σκοπό ένα ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σύστημα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, μέσω της πρόσληψης νέου προσωπικού και της ενίσχυσης της Υπηρεσίας Ασύλου με επιπλέον εξεταστές.

Επιπλέον το ΥΠΕΣ, για σκοπούς επίσπευσης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, θα ενισχύσει την Υπηρεσία Ασύλου με πρόσθετους εξεταστές, ενώ παράλληλα θα συμβάλει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου, με επιπλέον προσωπικό, έτσι ώστε να διπλασιαστεί ο υφιστάμενος αριθμός και να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμούσες αιτήσεις. Επιπρόσθετα, και σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, έχουν συμφωνηθεί νέες ρυθμίσεις, αφενός για να αυξηθεί ο αριθμός των προσφυγών που εξετάζονται και αφετέρου για να επιτευχθεί επίσπευση της διαδικασίας εξέτασής τους από το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.

Ακόμα μια προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης, προνοείται η σύναψη διμερών συμφωνιών, με τρίτες χώρες, για την επιστροφή υπηκόων τους, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για κεντρική διαπραγμάτευση από πλευράς ΕΕ για σύναψη αντίστοιχων πρόσθετων συμφωνιών επιστροφών σε υψηλότερο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΣ στοχεύει στη ενίσχυση της επιτήρησης κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός με νέα μέσα τεχνολογίας τα οποία δύναται να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ και μέσω συνεχούς επιτήρησης της γραμμής με τη χρήση των οριοφυλάκων.

Η Κυβέρνηση προχωρά επίσης με την κατασκευή σημαντικών έργων, πιο συγκεκριμένα με κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.

Κατ' αρχάς, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία του νέου Κέντρου Φιλοξενίας (χωρητικότητας, περίπου 1.000 ατόμων) και Προαναχωρησιακού Κέντρου (χωρητικότητας, περίπου, 800 ατόμων) «Λίμνες», στην Μεννόγεια. Το όλο έργο θα κατασκευαστεί με έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΕ, ύψους 67 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας και υγείας που παρουσιάζει το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», λόγω υπερπληθυσμού, το ΥΠΕΣ αποφάσισε να προχωρήσει σε μέτρα ριζικής αναβάθμισής του, ώστε να διενεργούνται πιο άμεσα οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων και να διασφαλιστούν πιο ανθρώπινες συνθήκες προσωρινής διαμονής.

Βρίσκεται, επίσης, σε εξέλιξη η αναβάθμιση του Κέντρου Φιλοξενίας στην Κοφίνου, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενεί περισσότερα άτομα. Συγκεκριμένα, η χωρητικότητά του θα αυξηθεί από 450 κλίνες σε 700. Η αναβάθμιση του Κέντρου γίνεται κατόπιν δωρεάς προκατασκευασμένων οικίσκων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου.

Καταληκτικά η Κυβέρνηση προχωρά με τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις για παροχή καθεστώτος διεθνούς προστασίας απορρίφθηκαν. Πέραν των αναγκαστικών επιστροφών και με στόχο την ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών εθελούσιων επιστροφών, τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα παροχής οικονομικού κινήτρου στους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Σημαντικό να αναφερθεί, ότι κατά το 2022, κατέστη δυνατή η επιστροφή 7.682 ατόμων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έρχεται νόμισμα των 4 ευρώ: Πότε θα κυκλοφορήσει - Δείτε φωτογραφία

• «Μαγικό» το σκηνικό στο Τρόοδος - Δείτε πανέμορφες εικόνες και βίντεο από το κάτασπρο τοπίο

• Ψάχνεις δουλειά; Νέα κενή θέση στο Δημόσιο - Δείτε μισθό, καθήκοντα και προσόντα

• Αιμιλία Κενεβέζου: Όσα είπε στην αποφώνηση του τελευταίου της δελτίου στον Alpha - Δείτε βίντεο

• Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών

• Ρωτήσαμε το ChatGPT ποια ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα στην Κύπρο το 2024 – Αυτή ήταν η απάντηση - Η εικόνα που δημιούργησε



Επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων: Απόπειρα φόνου διερευνά η Αστυνομία για τη ρίψη φωτοβολίδας σε αστυνομικό

Επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων: Απόπειρα φόνου διερευνά η Αστυνομία για τη ρίψη φωτοβολίδας σε αστυνομικό

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των χθεσινών επεισοδίων που προηγήθηκαν του αγώνα μεταξύ των ομάδων ΑΕΛ – ΑΠΟΛΛΩΝ, κατά τη μετάβαση των οπαδών του ΑΠΟΛΛΩΝΑ στο γήπεδο, προέκυψαν στοιχεία και μαρτυρία, ούτως ώστε να διερευνάται επίσης υπόθεση απόπειρας φόνου εναντίον μέλους της Αστυνομίας, εν ώρα καθήκοντος. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top