Κατά 40% έχουν μειωθεί οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι σήμερα, γεγονός που σηματοδοτεί την τρίτη μεγαλύτερη πτώση τιμών διεθνώς στο διάστημα αυτό, μετά την Ουκρανία (μείον 70%) και τη Λετονία (45%).
Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύονται στην τριμηνιαία έρευνα “Global House Watch” που εκπονείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο για την περίπτωση της Ελλάδας αντλεί στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και από κτηματικές εταιρείες.
Εκτιμάται ότι η κρίση των ακινήτων στην Ελλάδα εκδηλώθηκε κυρίως από το 2009 και μετά, και όχι από το 2007 που εκπονήθηκε η έρευνα. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αθανάσιος Βεργουλάκος, ιδιοκτήτης κτηματικής εταιρείας στην Αθήνα, «η μεγάλη κατρακύλα έχει επέλθει στο διάστημα 2011-2013, με μία ελαφρά ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2014, και έκτοτε δεν κουνιέται φύλλο».
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη ραγδαία πτώση της αγοραστικής αξίας των κατοικιών, έρχονται σε μια περίοδο που προβλέπεται νέος κύκλος σημαντικής πτώσης τιμών σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα.
Ο δείκτης Global House Price Index του ΔΝΤ, που ενσωματώνει τις πραγματικές τιμές των κατοικιών σε περίπου 60 οικονομίες του πλανήτη, παρουσιάζει μία ελαφρά ανοδική τάση και την τελευταία διετία, χωρίς όμως να έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.
Από το 2007 μέχρι σήμερα οι τιμές των κατοικιών έχουν κινηθεί ανοδικά στο ένα τρίτο των χωρών που περιλαμβάνονται στο δείκτη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται σε Περού, Χονγκ Γκονγκ και Βραζιλία, όπου οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν.
Ο κ. Βεργουλάκος επισημαίνει ότι η αγορά της κατοικίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την καταναλωτική πίστη και την πολιτική σταθερότητα. «’Όσο ο κόσμος θα πηγαίνει για ύπνο το βράδυ και δεν θα ξέρει τι του ξημερώνει η επόμενη μέρα, η αγορά σε όλους τους τομείς θα παραμένει καθηλωμένη».
Ταυτόχρονα, παραδέχεται ότι πριν από την κρίση «ζούσαμε μέσα σε μία τεράστια καταναλωτική φούσκα», μέσα στην οποία «και η αγοραπωλησία ακινήτων ήταν κάτι παραπάνω από υπερβολική», και ότι, επομένως, «μία διόρθωση ήταν απαραίτητο να γίνει».
«Το πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Βεργουλάκος, «δεν είναι μόνο ότι δεν πωλούνται πλέον κατοικίες επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν έχει λεφτά, αλλά ότι και εκείνοι που διαθέτουν χρήματα δεν τα επενδύουν διότι τα μέτρα λιτότητας, με τη μία φορολογία να διαδέχεται την άλλη, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την αγορά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις