ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Πυρά στο Χαρτούμ λίγο μετά την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός

Σουδάν: Πυρά στο Χαρτούμ λίγο μετά την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός

Σφοδρά πυρά ακούστηκαν και πάλι στο Χαρτούμ, θραύοντας την 24ωρη κατάπαυση του πυρός, λίγη ώρα αφότου επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το απόγευμα της Τρίτης, κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν τη στιγμή που αραβικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν ζωντανά από την πρωτεύουσα του Σουδάν, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, στις 19.00 την Τρίτη (ώρα Κύπρου). Μαχητικά αεροσκάφη θεάθηκαν να πετούν στο βάθος.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται, είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν όσο και με τον ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), στρατηγό Χαμντάν Νταγκλό, και ζήτησε να σιγήσουν τα όπλα ώστε οι Σουδανοί «να επανενωθούν με ασφάλεια με τις οικογένειές τους» και να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ένα μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά το Σουδάν, ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, είπε στο Arabiya TV ότι η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει 24 ώρες και δεν θα παραταθεί.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είπε ότι άκουσε άρματα να βάλλουν λίγη ώρα αφότου έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

Δεν είναι σαφές, σε αυτήν τη χαοτική κατάσταση, ποιος ευθύνεται. Οι RSF, σε ανάρτησή τους στο Facebook, κατηγόρησαν τον στρατό για την παραβίαση της συμφωνίας.

Ένας κάτοικος είπε στο Reuters ότι άκουσαν μια αεροπορική επιδρομή στο Ομντουρμάν, στη «δίδυμη πόλη» του Χαρτούμ, στην απέναντι όχθη του Νείλου.

Νωρίτερα, ακούγονταν σε όλο το Χαρτούμ οι ήχοι μαχητικών αεροσκαφών και εκρήξεων. Κάτοικοι των πόλεων Ομντουρμάν και Μπάχρι είπαν ότι άκουσαν αντιαεροπορικά πυρά και τα σπίτια τους τραντάζονταν από τα αεροπορικά πλήγματα. Οι μάχες μαίνονταν επίσης στο δυτικό Σουδάν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top