ΔΙΕΘΝΗ

Ασία: Λιώνουν δρόμοι από τον «ιστορικό» καύσωνα – Νεκροί στην Ινδία - Στους 45 βαθμούς ανέβηκε ο υδράργυρος

Ασία: Λιώνουν δρόμοι από τον «ιστορικό» καύσωνα – Νεκροί στην Ινδία - Στους 45 βαθμούς ανέβηκε ο υδράργυρος

Ένα σκληρό και «φονικό» κύμα καύσωνα βιώνει η Ασία με αρκετές χώρες να καταγράφουν νέα ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για «τον χειρότερο καύσωνα Απριλίου» στην ιστορία της ηπείρου.

Σύμφωνα με τον κλιματολόγο και ιστορικό που ειδικεύεται σε θέματα καιρού, Μαξιμιλιάνο Χερέρα ο πρωτόγνωρος αυτός καύσωνας έχει καταγράψει κάποια ιστορικά ρεκόρ με τις Αρχές σε ορισμένες χώρες να κλείνουν σχολεία, ενώ στην Ινδία έχουν πεθάνει, παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν χάσει τη ζωή τους 13 άνθρωποι από θερμοπληξία.

Σύμφωνα με το τελευταίο tweet του Χερέρα σήμερα, Τετάρτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στη Μιανμάρ, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 45 βαθμούς Κελσίου, στην Ινδία τους 44.5 °C, στο Μπλαγκαντές και στην Ταϊλάνδη 42.8°C , στο Λάος, στο Βιετνάμ και τους 42.4°C , στο Νεπάλ τους 42.2°C και στην Κίνα τους 41.9°C.

Θερμοκρασία ρεκόρ στο Λάος

Η τελευταία χώρα που κατέγραψε ρεκόρ θερμοκρασία όλων των εποχών ήταν το Λάος, καθώς η θερμοκρασία στη Λουάνγκ Πραμπάνγκ έφτασε τους 42.7 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον ιστορικό που ειδικεύεται σε θέματα καιρού, Μαξιμιλιάνο Χερέρα.

Το Σαββατοκύριακο η Ταϊλάνδη κατέγραψε θερμοκρασία άνω των 45°C για πρώτη φορά στην ιστορία της, σύμφωνα με τον Χερέρα, ο οποίος χρησιμοποιεί τα δεδομένα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας.

Συγκεκριμένα στη νοτιοανατολική πόλη Τακ η θερμοκρασία έφτασε τους 45.4 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο. Επίσης μεγάλα κομμάτια της χώρας από τα τέλη Μαρτίου καταγράφουν θερμοκρασίες στα ανώτερα επίπεδα των 30 βαθμών και στα χαμηλότερα των 40.

Πάνω από τους 50°C ο δείκτης καύσωνα στην Ταϊλάνδη

Στις αρχές Απριλίου οι Αρχές της Ταϊλάνδης έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις υγείας σε αρκετές περιοχές καθώς υπήρχε η πρόβλεψη ότι ο δείκτης καύσωνα στη συνοικία Μπανγκ Να της πρωτεύουσας Μπανγκόκ θα φτάσει τους 50.2°C.

Σύμφωνα με το CNN, ο δείκτης καύσωνα δείχνει πως αισθάνεται κάποιος τον καύσωνα και περιλαμβάνει τη θερμοκρασία του αέρα και την υγρασία για να μετρήσει το αντίκτυπο.

Την Τρίτη ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός, Πραγιούτ Τσαν-ο-τσα μέσω ανακοίνωσης εξέφρασε την ανησυχία του για τις «επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ταϊλάνδης» και ανέφερε ότι στην περιοχή Μπανγκ Να της Μπανγκόκ «θα μπορούσε να φτάσει τους 52.3 βαθμούς Κελσίου».

Ρεκόρ Απριλίου και στη Μιανμάρ

Παρόμοια η κατάσταση και στη γειτονική Μιανμάρ που σύμφωνα με tweet του Χερέρα η θερμοκρασία στην Κελούα στην κεντρική περιοχή Σαγκαΐνγκ κατάγραψε ρεκόρ Απριλίου με 44°C.

Ο Απρίλιος και ο Μάιος τυπικά θεωρούνται οι πιο καυτοί μήνες του χρόνου στη νότια και στη νοτιοανατολική Ασία καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται συχνά πριν τις βροχές των μουσώνων που φέρνουν μία κάποια ανακούφιση.

Ωστόσο ο καύσωνας στην Ταϊλάνδη είναι συνδυασμός με μία εντεινόμενη χρονιά αιθαλομίχλης που έχει οδηγήσει τα επίπεδα μόλυνσης να αυξηθούν κατακόρυφα.

Το τουριστικό θέρετρο Τσιανκ Μάι στον βορά θεωρείται η πιο μολυσμένη περιοχή στον κόσμο μετά από επτά συνεχείς ημέρες καπνού εξαιτίας δασικών πυρκαγιών και πάμπολλες καμένες καλλιέργειες που έχουν επιδεινώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα. Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον ένα νοσοκομείο της πόλης έχουν γεμίσει όλοι οι θάλαμοι καθώς οι ασθενείς αναζητούν ιατρικές θεραπείες για αναπνευστικά ζητήματα.

Οι καυτές θερμοκρασίες εμφανίζονται όμως επίσης και σε όλη την Κίνα. Την Τρίτη οι θερμοκρασίες στη χώρα έφτασαν τους 42.4°C στα νοτιοανατολικά της Γιουανγιάνγκ μόλις 0.3 βαθμούς Κελσίου από το ρεκόρ της χώρας για τον Απρίλιο σύμφωνα με τον Χερέρα.

13 άνθρωποι νεκροί στην Ινδία από θερμοπληξία

Τη Δευτέρα περισσότεροι από 100 μετεωρολογικοί σταθμοί σε 12 επαρχίες έσπασαν τον Απρίλιο τα ρεκόρ θερμοκρασιών όπως αναφέρει ο κλιματολόγος Γιμ Γιανγκ.

Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις οι θερμοκρασίες δεν καταγράφουν ρεκόρ, ο καύσωνας δεν είναι συνηθισμένος και είναι ιδιαίτερα φονικός στην Ανατολική Ασία. Το Πακιστάν, η Ινδία, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές έχουν δει τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 40°C για αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδία, 48 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 42°C την Τρίτη, με τις υψηλότερες να καταγράφονται στο ανατολικό κρατίδιο Οντίδα.

Στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα τουλάχιστον 13 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία την Κυριακή αφότου παρευρέθηκαν σε μία τελετή κρατικών βραβείων. Περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι παρευρέθησαν σε μία εκδήλωση στο Νάβι Μουμπάι και περίπου 50 με 60 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Reuters, οι κυβερνήσεις τουλάχιστον δύο κρατιδίων, της Τριπούρα στα νοτιοανατολικά και της Δυτικής Βεγγάλης στην ανατολή έδωσαν εντολή να κλείσουν αυτήν την εβδομάδα τα σχολεία καθώς οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν πέντε βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό.

Ο Ινδός υπουργός Εργασίας, συμβούλευσε όλα τα κρατίδια και τις περιοχές να βεβαιώσουν την ασφάλεια των εργαζομένων, ειδικά όσων εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και σε ορυχεία σε καταστάσεις ακραίου καύσωνα. Τα μέτρα περιλαμβάνουν να πίνουν ικανοποιητική ποσότητα νερού, συσκευασίες πάγου έκτακτης ανάγκης και συχνά διαλείμματα για ξεκούραση.

Στην Ινδία οι καύσωνες συνήθως λαμβάνουν χώρα μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυτά τα ζεστά διαστήματα έχουν γίνει πιο έντονα, πιο συχνά και διαρκούν περισσότερο.

Πέρυσι η Ινδία βίωσε καυτούς καύσωνες και υπήρχαν περιοχές στη χώρα που έφτασαν πάνω από τους 49 βαθμούς Κελσίου, καθώς το αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης επιταχύνεται οι θερμοκρασίες παγκοσμίως θα αυξάνονται με τους επιστήμονες να σημειώνουν πως οι καύσωνες θα είναι πιο συνήθεις.

Λιώνει η άσφαλτος στο Μπαγκλαντές

Ο Χερέρα σύμφωνα με τον Guardian ότι υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και στο Μπαγκλαντές, μία χώρα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης.

Το Σάββατο, στην Ντάκα, που είναι η πρωτεύουσα, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να λιώσει η επιφάνεια της ασφάλτου σε πολλούς δρόμους. Σύμφωνα με τις αρχές, ήταν η πιο ζεστή ημέρα των τελευταίων 58 ετών.

Μελέτες προειδοποιούν για «εξαιρετικά επικίνδυνου καύσωνα»

Μία μελέτη του 2022 αποκάλυψε πως επικίνδυνοι καύσωνες θα είναι συμβαίνουν 3-10 φορές το χρόνο πιο συχνά. Μάλιστα η μελέτη έδωσε έμφαση στην Ασία, όπου οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθειμένοι σε επικίνδυνο καύσωνα τις περισσότερες ημέρες του χρόνου.

Οι μέρες «εξαιρετικά επικίνδυνου καύσωνα» που ορίζεται στους 51°C μπορεί να διπλασιαστούν και οι εδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που θα ωθήσουν την ανθρώπινη ύπαρξη στα όρια της επιβίωσης.

Οι εξαιρετικά ζεστές θερμοκρασίες στη νότια και νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να συνεχιστούν. Προς το παρόν πιο δροσερές θερμοκρασίες αναμένονται μόνο στην Κίνα που σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα αναμένεται να πέσουν περίπου 10 βαθμούς.

Πηγή: in.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top