ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» για καταναλωτές: Έρχεται μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα - Ποια θα αφορά - Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις

«Ανάσα» για καταναλωτές: Έρχεται μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα - Ποια θα αφορά - Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις

Εντατικές είναι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης στην οικονομική αποσυμφόρηση των νοικοκυριών, τα οποία έχουν «πνιγεί» λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας.

Μιλώντας στο Themaonline, o Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιωργής ανέφερε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί και αφουγκράζεται την αγωνία των καταναλωτών για τις πληθωριστικές τάσεις που βιώνουν και γι’ αυτό λαμβάνει πρωτοβουλίες.

«Στο πλαίσιο αυτό, μελετούμε πρόσθετα μέτρα για στήριξη των νοικοκυριών όπου είναι δυνατό. Μετά τα μέτρα που λήφθηκαν για μειωμένο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και την επιδότηση του ηλεκτρισμού, τώρα εξετάζεται η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα που βαραίνουν το καλάθι του καταναλωτή», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιωργή, το Υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται αυτή την στιγμή σε διαβουλεύσεις, ώστε να καθοριστεί σε ποια προϊόντα θα υπάρξει μείωση ή ακόμα και μηδενισμός του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσεις τις προτάσεις που τους κάναμε, θα δουν τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα υπάρξει και θα ληφθούν οι αποφάσεις», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις παρούσες σκέψεις που υπάρχουν, αναφορικά με τα προϊόντα στα οποία θα μειωθεί ο ΦΠΑ, ο κ. Καραγιωργής ανέφερε ότι αναμένεται να είναι τα βασικά προϊόντα, δηλαδή τα είδη πρώτης ανάγκης.

«Ωστόσο πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο το επιτρέπει και η νομοθεσία της ΕΕ ώστε να είμαστε ευθυγραμμισμένοι. Πρέπει να λάβουμε υπόψη πως ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία που διέπετε από κανόνες της ΕΕ, συνεπώς όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε δεν μπορούν να είναι αυθαίρετα αλλά να συμβαδίζουν με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Καραγιωργής τόνισε ότι η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα θα είναι για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία δεν είναι γνωστή ακόμα, και όχι μόνιμα.

Μηδενικό ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα – Μείωση από 19% σε 5% σε άλλα

Σημειώνεται ότι, αυτή την στιγμή εξετάζεται ο μηδενικός ΦΠΑ σε προϊόντα που έχουν 5% συντελεστή και η μείωση στο 5% σε προϊόντα που έχουν 19% συντελεστή.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε ειδή πρώτης ανάγκης όπως το γάλα, το ψωμί και οι παιδικές τροφές (που έχουν συντελεστή 5%) και η μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 5% σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως απορρυπαντικά, μαλακτικά πλυσίματος, χαρτί υγείας, βρεφικές πάνες, είδη καθαρισμού και πάνες ενηλίκων.

Φυσικά, πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί επίσημα ποια προϊόντα θα δουν μείωση ή μηδενισμό στο ΦΠΑ τους, οπότε αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top