Ταλάτ: «Επιβάλλεται πλέον η λύση του Κυπριακού»

Ταλάτ: «Επιβάλλεται πλέον η λύση του Κυπριακού»

Τα γεγονότα που επηρεάζουν περισσότερο τη σημερινή πορεία του κυπριακού προβλήματος έχουν ξεκινήσει μετά το Σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε μάθημα που δίδαξε σήμερα με την ιδιότητα του πρώην “προέδρου” του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του ιδρύματος Νεολαίας Τουρκίας (TÜGVA) “Ακαδημία Νέων Διπλωματών”, που άρχισε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τ/κ Τύπου, ο κ. Ταλάτ σε διάλεξή του σχετικά με την περίοδο που ακολούθησε στο Κυπριακό μετά το Σχέδιο Ανάν, είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη συνέχεια είπε ότι το 1999, ο διπλωματικός κόσμος, ο ΟΗΕ και η ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας και την Τουρκία στο όλο ζήτημα, άρχισαν να εξετάζουν το κατά πόσο μπορεί να λυθεί το Κυπριακό και τη δυνατότητα να κατευθύνουν την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος είπε ότι επιβάλλεται πλέον η λύση του Κυπριακού, δήλωσε ακόμα ότι “ο Ραούφ Ντενκτάς δεν ήθελε ιδιαίτερα να λυθεί το Κυπριακό επειδή δεν πίστευε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι μπορούν συμβιώσουν. Οι Ελληνοκύπριοι από την άλλη ήθελαν οπωσδήποτε να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή πίστευαν ότι με την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λύνονταν τα θέματα ασφάλειας. Παράλληλα, με την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ανήκαν σε μια μεγάλη ομάδα συμμάχων ενάντια σε μια μεγάλη δύναμη όπως η Τουρκία. Ήξεραν ότι οι ίδιοι με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν την Τουρκία, χώρα των εβδομήντα εκατομμυρίων”.

Τέλος, ο κ. Ταλάτ είπε ότι το κόμμα του, το ΡΤΚ, κερδίζοντας τις εκλογές, κατάφερε σταδιακά να μετατρέψει την πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς σε πολιτική υπέρ της λύσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Νέες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ, καταρρίφτηκε ιπτάμενο τάνκερ των ΗΠΑ στο Ιράκ - Ανησυχία στην παγκόσμια αγορά ενέργειας

LIVE: Νέες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ, καταρρίφτηκε ιπτάμενο τάνκερ των ΗΠΑ στο Ιράκ - Ανησυχία στην παγκόσμια αγορά ενέργειας

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση μπαίνει ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ, το Ιράν και τις ΗΠΑ, να συνεχίζουν τις επιθέσεις, αλλά ταυτόχρονα να δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν «όσο χρειαστεί», την στιγμή που ο Λίβανος συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις και το πετρέλαιο να συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Το ThemaOnline σας μεταφέρε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

BEST OF TOTHEMAONLINE