ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Τα λάθη των πρώτων ημερών, το Κυπριακό, οι κυρώσεις και τα μέτρα στήριξης των πολιτών

ΠτΔ: Τα λάθη των πρώτων ημερών, το Κυπριακό, οι κυρώσεις και τα μέτρα στήριξης των πολιτών

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσε το βράδυ της Τρίτης (25/4) στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μίλησε για τα λάθη των πρώτων ημερών και διορισμών, το Κυπριακό, τις κυρώσεις, καθώς και για τα μέτρα στήριξης των πολιτών.

Όσον αφορά τις επιλογές του και τους διορισμούς που συζητήθηκαν έντονα τις τελευταίες μέρες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αφού παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη, αναλαμβάνοντας την ίδια και την ευθύνη, προανήγγειλε επέκταση των ελέγχων από το Υπουργικό Συμβούλιο ακόμα και για βιογραφικά των υποψηφίων προς διορισμό, ανακοινώνοντας, ακόμη, πως η σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως δεν νιώθει δέσμιος των κομμάτων, υποδεικνύοντας ότι «έχω ένα συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό, που είναι το προεκλογικό μου πρόγραμμα και θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να το υλοποιήσω».

«Στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του προγράμματος θα κάνω και λάθη, θα κάνουμε και λάθη. Έγιναν ήδη, θα γίνουν κι άλλα», παραδέχθηκε συμπληρώνοντας: «Τι είναι σημαντικό; Είναι αυτά τα λάθη από τη μία να διορθώνεις αμέσως και να μην είναι τέτοια που να στοιχίσουν στον κυπριακό λαό».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που εξακολουθεί να υπάρχει, όπως τόνισε, στην πρόταση του για ενεργότερο εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, ανακοινώνοντας πως μετά το Παρίσι θα μεταβεί και στο Βερολίνο για να συζητήσει με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας την πρότασή του.

Για το θέμα των κυρώσεων ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν πολύ έντονος επαναλαμβάνοντας πως θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα, προκειμένου, όπως διεμήνυσε, «να τελειώνουμε με αυτό το ζήτημα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη σύστασης ενός ενιαίου μηχανισμού ελέγχου εφαρμογής των κυρώσεων στην Κύπρο, προκειμένου, όπως εξήγησε, η Λευκωσία να μην αναμένει ενημέρωση από τρίτους για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό και εκθέτουν την χώρα μας διιεθνώς. «Υπάρχουν μηχανισμοί, υπάρχουν εποπτικοί μηχανισμοί, δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός, έτσι ώστε αυτές οι πληροφορίες να διακαίονται σε ένα συγκεκριμένο συντονιστικό όργανο», επεσήμανε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε ένα μελλοντικό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ να υπάρξουν πρόνοιες και για όσους παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Σε ό,τι αφορά των θέμα των εκποιήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προφορικά το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», σημειώνοντας πως «αναμένουμε την γραπτή απάντηση προκειμένου να προχωρήσουμε με την εφαρμογή του».

«Είναι ένα σημαντικό Σχέδιο, ένα Σχέδιο που, όμως, θέλω να είμαι ειλικρινείς δεν θα λύσει το πρόβλημα, δεν θα καλύπτει όλους τους συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα. Για αυτό τον λόγο, έχουμε επεξεργαστεί και άλλα μέτρα, τα οποία θεωρούμε σημαντικά», συμπλήρωσε, προαναγγέλλοντας ότι έρχονται και άλλα μέτρα για προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θετικές εξελίξεις ενδεχομένως να προκύψουν και σε σχέση με την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για απορρόφηση μέρος της αύξησης των επιτοκίων από τις Τράπεζες.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας, ο κ. Χριστοδουλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή του ΦΠΑ και σε άλλες κατηγορίες αγαθών, πέραν αυτών που ήδη ανακοινώθηκαν, καθώς και για εφαρμογή νέων στοχευμένων μέτρων για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top