ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε η σύζυγος του Γρηγόρη Αυξεντίου, Βασιλού

Απεβίωσε η σύζυγος του Γρηγόρη Αυξεντίου, Βασιλού

Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών, η Βασιλική Παναγή Αυξεντίου, αλλιώς «Βασιλού», σύζυγος του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.

Η είδηση έγινε γνωστή από την σελίδα του facebook, «Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955 – 1959»

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, γνώρισε την Βασιλού όταν εκείνη εργαζόταν στα κτήματα του πατέρα του και την είχε αρραβωνιαστεί δύο χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 1953. Ο γάμος τους έγινε στις 0 Ιουνίου του έτους 1955, κάτω από μυθιστορηματικές συνθήκες, παρουσία μόλις πέντε ατόμων, στο μοναστήρι της Αχειροποιήτου στον Καραβά. Κουμπάροι ήταν ο Ανδρέας Μαλέκος, ο οδηγός που μετέφερε τον παπα – Σταύρο για το μυστήριο και ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Φίλης Χατζηδαμιανού. Κουμπάρες της Βασιλούς ήταν η Ελένη Κασσιανού και η παπαδιά του παπα-Σταύρου Παπαγαθαγγέλου, του φλογερού ρασοφόρου της ΕΟΚΑ, που τέλεσε το μυστήριο αργά το βράδυ στον κατεχόμενο σήμερα Καραβά.

«Είμαι ευτυχής που δεν συνελήφθη ζωντανός. Τον αγαπούσα πολύ». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Βασιλούς Παναγή – Αυξεντίου, της 29χρονης που διάλεξε ο ήρωας της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης ως την εκλεκτή της καρδιάς του, σε μια σπάνια συνέντευξη που έδωσε η ίδια λίγο μετά τον ηρωικό του θάνατο στο περιοδικό «Times of Cyprus» και στον δημοσιογράφο Α. Κυριάκου. Όπως θυμάται η ίδια, ήταν Ιούνιος του 1953, όταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου επέστρεψε στην Κύπρο από την Ελλάδα με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του ελληνικού στρατού. Ο ίδιος καταγόταν από μία οικογένεια που κρατιόταν σχετικά καλά οικονομικά, λόγω του άοκνου έργου τους στα χωράφια. Ό,τι είχαν καταφέρει ήταν με τον δικό τους ιδρώτα. Από την άλλη εκείνη καταγόταν από μία φτωχή οικογένεια και εργαζόταν ως μεροκαματιάρα στα χωράφια της οικογένειας Αυξεντίου. Εκεί τη συνάντησε για πρώτη φορά ο Γρηγόρης που δεν έχασε καιρό ούτε χρειάστηκε μεσολαβητές. Μια μέρα την πλησίασε ο ίδιος και της εξομολογήθηκε τον έρωτά του: «Βασιλού σ’ αγαπώ και θέλω να σε κάμω γυναίκα μου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου για τους Πυροβολισμούς στο Ζακάκι - Δύο οι δράστες

Δεν υποφέρονται οι τιμές ηλεκτρισμού: Έχουμε το πέμπτο πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ - Η διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται ρυθμίσεις σε βελάκια πρόστιμα και γραμμές - «Δε θέλουμε να ταλαιπωρείται ο κόσμος»

Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο για τα επεισόδια το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Λεμεσό - Συνεχίζονται οι έρευνες



Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Aπόψε το βράδυ αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, και αύριο, Τετάρτη, το πρωί θα συναντήσει διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top