ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: Τα γεγονότα, η στήριξη σε Αβέρωφ και το έντονο παρασκήνιο των Προεδρικών

Αναστασιάδης: Τα γεγονότα, η στήριξη σε Αβέρωφ και το έντονο παρασκήνιο των Προεδρικών

Τις σκιές σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του στις Προεδρικές Εκλογές και το κατά πόσον στήριξε ή όχι τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έδιωξε σήμερα (29/4) ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, απαριθμώντας το τι ο ίδιος έπραξε προκειμένου η Παράταξη να κερδίσει τις εκλογές.

Σε ομιλία του κατά το 17ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης αφού τόνισε πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου έπραξε το καθήκον του με εντιμότητα και περηφάνεια, αναφέρθηκε στο έντονο παρασκήνιο που είχε διαμορφωθεί πριν τις Προεδρικές Εκλογές.

«Γράφονται, λέγονται. (…) Πρέπει να γνωρίζετε αν αρνήθηκα την στήριξη, αν υπόσκαψα την υποψηφιότητα, όπως κάποιοι αφήνουν να νοηθεί. Κάποιοι νομίζουν ότι οι φίλοι και οπαδοί του κόμματος είναι αμνήμονες. Θέλω να τους τονίσω: Όταν θα γράφεται η ιστορική πορεία του ΔΗΣΥ, η συμβολή του καθενός στην εδραίωση του πρωταγωνιστικού ρόλου δεν θα συναντήσει πουθενά πως κατά την πενηντάχρονη παρουσία μου παραβίασα τις αρχές της Παράταξης».

Νοιώθω, συνέχισε, «την ανάγκη να υπερασπιστώ πρώτα τη δική σας αγάπη και εμπιστοσύνη αλλά και το καθήκον να προασπίσω την προσωπική μου αξιοπρέπεια για την όποια ταπεινή συνεισφορά στην ιστορική μας παράταξη», παραθέτοντας στη συνέχεια το τι έπραξε μέχρι και τις Εκλογές.

Από την οριστικοποίηση της υποψηφιότητας του Προέδρου του κόμματος, συνέχισε, «καθορίστηκαν πρωινές συσκέψεις της ηγετικής ομάδας του ΔΗΣΥ με κυβερνητικά στελέχη ώστε να δοθεί μέγιστη στήριξη», ενώ «κάλεσα τον κ. Χριστοδουλίδη να υποβάλει την παραίτησή του μετά την παρέλευση της προσθεσμίας, όπως επίσης και του συνεργάτη μου Βασίλη Πάλμα. Δεν δίστασα να εκδιώξω μέλη της προεδρικής φρουράς. Κάλεσα το σύνολο των Υπουργών και Υφυπουργό πλην Καδή. Ήταν στρατευμένοι να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Αβέρωφ. Αποδέχθηκα την εισήγηση του φίλου Αβέρωφ να είμαι συντονιστής του εκλογικού συνεδρίου ο υφυπουργός Πετρος Δημητρίου. Αποδέχθηκα το σύνολο Υπουργών και Υφυπουργών να υπογράψουν σε απάντηση σύσσωμοι ότι δεν θα αποδέχονταν διορισμό σε μια κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη», εξήγησε.

Περαιτέρω, είπε, «σε όλες τις παρεμβάσεις μου στα ΜΜΕ ήμουν ξεκάθαρος πως η μόνη υποψηφιότητα που στήριζα δεν ήταν άλλη από εκείνη του Αβέρωφ Νεοφύτου. Γνωρίζετε εάν έχω την αποφασιστικότητα, την τόλμη κτλ. Αν ήμουν αντίθετος με την υποψηφιότητα Αβέρωφ, θα επέτρεπα σε υπουργό να εμπλακεί ή θα χρησιμοποιούσα το πρόσχημα ότι ο θεσμικός μας ρόλος είναι να μείνουμε μακράν της προεκλογικής εκστρατείας;», διερωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης.

«Πολλά λέχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η προπαγάνδα που ακουγόταν από την άλλη πλευρά ότι στηρίζω Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν απάντησα, για να μην βλάψω την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, να μην βλάψω την ενότητα του κόμματος. Με ξεκάθαρες παρεμβάσεις συμμετείχα στο ιδεολογικό Συνέδριο, στην προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου μας στο Χίλτον, σε προεκλογικές εκδηλώσεις, στις τελικές προεκλογικές συγκεντρώσεις Λάρνακας, Λεμεσού και Λευκωσίας, τονίζοντας με έμφαση την ανάγκη στήριξης του προέδρου του κόμματος», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «κατά τους τελευταίους δύο μήνες της προεκλογικής έδωσα πέντε συνεντεύξεις σε πέντε κανάλια με ξεκάθαρες τοποθετήσεις υπέρ της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου».

«Λυπούμαι που υποχρεώθηκα να κάνω μια αναφορά στον ρόλο που καθένας διαδραμάτισε», ξεκαθάρισε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεικνύοντας πως «ό,τι έγινε, έγινε. Δεν είναι ούτε η πρώτη και η τελευταία φορά που ένα κόμμα παρουσιάζει το φαινόμενο της αποτυχίας. Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ιστορική υποχρέωση να αφήσουμε μακράν την όποια πικρία και να επικρατήσει με νηφαλιότητα ο ορθολογισμός. Να διαφυλάξουμε τον ρόλο της ιστορικής μα παράταξης που υπήρξε και πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής. Χρειάζεται να δούμε πώς επανέρχονται όσοι για τους όποιους λόγους απέρριπταν την υποψηφιότητα του ηγέτη της παράταξης».

Την ίδια ώρα ο κ Αναστασιάδης τόνισε πως «μπορούμε να επισκευάσουμε τις ζημιές», ενώ καταληκτικά διεμήνυσε πως «τίποτα δεν με χωρίζει με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά αντιθέτως μας ενώνουν αγώνες 30 χρόνων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top